- Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για μηδενισμό χρεώσεων στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της πίεσης του ΠΑΣΟΚ από το 2019.
- Επισήμανε ότι, παρά τη θετική εξέλιξη, δεν υπήρξε αναφορά σε θέματα όπως οι προμήθειες και η ρευστότητα, κάτι που παραμένει ανησυχητικό για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.
- Κατρίνης τόνισε την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συγκρουστεί με το τραπεζικό σύστημα, παρά τις κοινωνικές πιέσεις.
«Θεωρούμε ότι είναι μια κοινοβουλευτική νίκη και είναι προϊόν της πίεσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το 2019 επιμένει στο θέμα των χρεώσεων και των προμηθειών» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λειτουργία των τραπεζών, στη διάρκεια της εκπομπής Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Αναμφίβολα η πίεση του ΠΑΣΟΚ έπιασε τόπο. Το ΠΑΣΟΚ επίμονα έθετε το ζήτημα των υπερκερδών των τραπεζών και της ανάγκης φορολόγησής τους. Καταθέσαμε τροπολογία σχετικά με τις χρεώσεις και τις προμήθειες και είναι γεγονός ότι η εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη χθες για μηδενισμό κάποιων χρεώσεων προέρχεται μετά από πίεση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αλλά και την κοινωνική πίεση, γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι ήταν στις προτεραιότητές του να προχωρήσει σε μείωση των χρεώσεων των τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
Επισήμανε ωστόσο, ότι, πέρα από τις χρεώσεις, δεν ακούστηκε κάτι για τις προμήθειες στις συναλλαγές των επαγγελματιών, για το θέμα της ρευστότητας από τις τράπεζες και πώς θα πηγαίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις αλλά και το ζήτημα της πρώτης κατοικίας του ιδιωτικού χρέους, ενώ σημείωσε ότι είναι σε αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων που θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο.
Σχετικά με την επιμονή του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και τη σταθερή άρνηση, ο κ. Κατρίνης ανέφερε τα εξής. «Το να αναπτύσσεται μια κινδυνολογία ή μία αίσθηση ότι αν οι τράπεζες φορολογηθούν με επιπλέον 5%, όλο αυτό θα προκαλέσει θέμα στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν επιδέχεται κριτικής πολιτικής. Είναι καθαρά στα πλαίσια του χειρισμού της κυβέρνησης. Οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη. Προσπαθεί ο Μητσοτάκης να μας πει ότι με την αναβαλλόμενη φορολογία γίνεται συμψηφισμός. (…) Όμως, αυτή τη στιγμή, έχουμε την πραγματικότητα όπου οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, βγάζουν πολύ μεγάλα κέρδη χωρίς να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις. Έχουμε το μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, δεν ακούσαμε τίποτα από τον πρωθυπουργό πέρα από μια πλατφόρμα από την οποία οι πολίτες ενημερώνονται για το επιτόκιο των τραπεζών, χωρίς όμως να μπορούν να κάνουν κάτι, να διαμαρτυρηθούν, να παρέμβουν, να αλλάξουν κάτι. Και βεβαίως όλα αυτά συνεχίζουν μια λειτουργία ενός τραπεζικού συστήματος το οποίο δεν αιμοδοτεί την οικονομία. Δηλαδή, ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δίνει δάνεια και μέσα από αυτή τη δανειοδότηση βγάζει έσοδα, το οποίο είναι θεμιτό, γιατί αυτός ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν λογικό. Ένα τραπεζικό σύστημα που δίνει λιγότερο δάνεια και λόγω του μεγάλου επιτοκίου και των προμηθειών και των χρεώσεων, βγάζει πολύ περισσότερα έσοδα χωρίς να στηρίζει τις επιχειρήσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία πολιτική απόφαση η οποία θα σέβεται τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος, αλλά θα θέτει και τα όρια λειτουργίας του, ακριβώς για να μην αποβαίνει εις βάρος των πολιτών».
Κληθείς να τοποθετηθεί για τις υπόλοιπες εξαγγελίες, ο κ. Κατρίνης επιδοκίμασε την απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας πως «ήταν ένα άδικο μέτρο το οποίο έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει προβλεφθεί και να έχει ληφθεί μέριμνα. Είναι αδιανόητο, συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές αποδοχές να αναγκάζονται για το κομμάτι της περίθαλψής τους και της δαπάνης της φαρμακευτικής να βάζουν από την τσέπη τους. Εμείς λοιπόν, όσα είναι θετικά τα αναγνωρίζουμε. Όμως θεωρούμε ότι μπορούσαν να γίνουν αρκετά περισσότερα και ιδιαίτερα στο κομμάτι του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση».
«Οι εξαγγελίες ακόμα και αυτό με τις τράπεζες, με τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα από το 2026, ή υπάρχει πρόβλημα στεγαστικής κρίσης και αμέσως πιέζει το τραπεζικό σύστημα να βγάλει τα ακίνητα να τα πουλήσει από το 2025 ή απλώς μεταθέτουμε το πρόβλημα μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Όπως επίσης, εγώ δεν κατανοώ για ποιο λόγο το επίδομα στους ένστολους, που είναι προφανώς ένα βήμα ανακούφισης, μικρό, αλλά είναι ένα βήμα ανακούφισης, για ποιο λόγο μετατίθεται για το 2026, τη στιγμή που μιλάμε για τον προϋπολογισμό του 2025. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν ότι ο κος Μητσοτάκης υπό την κοινωνική πίεση αναγκάζεται να κάνει εξαγγελίες, οι οποίες πολλές φορές από την αντιπολίτευση έχουν τεθεί ως ζητήματα και έχουν απορριφθεί, στη λογική ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Ξαφνικά όμως τα λεφτόδεντρα βρίσκονται και βρίσκονται για να μπορεί ο Μητσοτάκης παραμονές εορτών να εμφανίζεται με το γνωστό του ρόλο ως ο μάγος με τα δώρα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.