Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Μόνο 7 κράτη στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα, διαπιστώνει αναφορά

Μόνο επτά χώρες έχουν καθαρό αέρα το 2023, παρά τις ανησυχίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές άλλες περιοχές παγκοσμίως.
  • Μόνο επτά χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας και της Φινλανδίας, διατηρούν ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir.
  • Οι περισσότερες χώρες παραβιάζουν τα ασφαλή επίπεδα PM2,5, με οι μικροσκοπικές σωματίδια να σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
  • Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα βρίσκονται κυρίως στη Νότια και Κεντρική Ασία, με το Μπαγκλαντές να κατέχει την πρώτη θέση στη ρύπανση.

Μόνο επτά χώρες στον κόσμο κατάφεραν να διατηρήσουν ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2023, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir. Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες, εδάφη και περιοχές. Από αυτά, 124 βρέθηκαν να παραβιάζουν τα ασφαλή επίπεδα PM2,5 (τύπος μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορoύν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος), σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν συνδεθεί με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψη και άγχος και πρόωρο θάνατο.

Ποιες χώρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλούς ποιότητας του αέρα;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια χρωματική κλίμακα για να υποδείξουν τα επίπεδα ρύπανσης, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, υποδηλώνοντας επίπεδα έως και διπλάσια του ασφαλούς προτύπου. Οι επτά χώρες που πληρούσαν την ασφαλή οδηγία των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) ή λιγότερο, ήταν η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία. Σε ασφαλή επίπεδα ηταν επίσης το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία. Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4 μg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7 μg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9 μg/m3.

Οι χώρες με τη λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανδόρα, η Λετονία, η Ουκρανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ρωσία. Αξίζει να σημιεωθεί πως οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παρουσιάσει βελτίωση από την έκθεση του 2022, με το 54% να ταξινομείται πράσινες το 2023 σε σύγκριση με το 39% το προηγούμενο έτος.

Μόνο 7 κράτη στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα, διαπιστώνει αναφορά

Πόσο σοβαρή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στην κίτρινη κατηγορία – που υποδηλώνει επίπεδα ρύπανσης έως και τρεις φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο – περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία.

Η Κροατία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο το 2023 στη μείωση των επιπέδων PM2,5, με τον ετήσιο μέσο όρο να μειώνεται περισσότερο από 40% σε σύγκριση με το 2022. Αυτό το πέτυχε αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής αποτελούν πάνω από το 31% του ενεργειακού μείγματος της χώρας – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Η χώρα έχει επίσης εισαγάγει πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2033, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030 και τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030.

Στην πορτοκαλί κατηγορία – έως και πέντε φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα – βρίσκονται η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε 18% μείωση των επιπέδων PM2,5 το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει η πιο μολυσμένη χώρα στην περιοχή, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Μακεδονία – και οι δύο χώρες έπεσαν στην κόκκινη κατηγορία με επίπεδα ρύπανσης πάνω από πέντε φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο. Το Ιγκντίρ στην Τουρκία είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, με επίπεδα PM2,5 πάνω από εννέα φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο.

Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο;

Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα συγκεντρώνονται στη Νότια και Κεντρική Ασία, όπου βρίσκονται οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Το Μπαγκλαντές κατέλαβε την πρώτη θέση, με 79,9 μg/m3 – περισσότερο από 15 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα PM2,5.

Το Πακιστάν είναι δεύτερο, με επίπεδα 14 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα. Ακολουθεί η Ινδία, με επίπεδα PM2,5 10 φορές πάνω από το όριο. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, με τη βιομηχανική Begusarai στα βορειοανατολικά να είναι η χειρότερη. Το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα με επίπεδα PM2,5 εννέα φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι εκθέσεων της IQAir, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, καθώς φιλοξενεί τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής.

Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα;

Οι εκθέσεις για την ποιότητα του αέρα λειτουργούν ως σημαντικές εκκλήσεις για ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των επιπέδων ρύπανσης, τα οποία είναι συνήθως χειρότερα σε περιοχές όπου κατοικούν ευάλωτες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων σε όλες τις αφρικανικές χώρες αφήνει το 1/3 του πληθυσμού της ηπείρου χωρίς πρόσβαση σε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα.

«Το καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» δήλωσε ο Φρανκ Χαμς, Παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir. «Σε πολλά μέρη του κόσμου η έλλειψη δεδομένων για την ποιότητα του αέρα καθυστερεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης και διαιωνίζει τον περιττό ανθρώπινο πόνο. Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα σώζουν ζωές» τόνισε.

Απαιτούνται επειγόντως προσπάθειες για «τη διαχείριση των αιτιών της διασυνοριακής ομίχλης και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγή ενέργειας», σύμφωνα με τον Έινταν Φάρροου, ανώτερο επιστήμονα για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International.

«Το 2023 η ατμοσφαιρική ρύπανση παρέμενε μια παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», πρόσθεσε. «Το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων της IQAir αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των αδικιών που προκύπτουν και της ανάγκης να εφαρμοστούν οι πολλές λύσεις που υπάρχουν για το πρόβλημα αυτό» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Euronews

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Όλα όσα πρέπει να σημειώσετε πριν αλλάξετε το παλιό σας ERP

Οι επιχειρήσεις συχνά διστάζουν να αλλάξουν τα παλιά τους...

Μπακάκης: «Δικαιούμασταν τη νίκη, ο ΠΑΟΚ δεν είχε σαφείς ευκαιρίες»

Ο Μιχάλης Μπακάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την...

Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» Κηφισός, Κηφισίας και Λεωφόρος Αθηνών – Σημαντικές καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Σημαντική κίνηση παρατηρείται στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με...

Βρούτσης: «Να μετατραπεί σε στολίδι το ΣΕΦ, επιθυμούμε να παραχωρηθεί στον Ολυμπιακό»

Ο Γιάννης Βρούτσης επιθυμεί να παραχωρηθεί το φαληρικό στάδιο,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένθετο Social Media: X-odus – Ποδοσφαιρικές ομάδες αποχωρούν από το “Χ

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Trust in online social networks”, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη χρήση και την εμπιστοσύνη στα social...

Το Xiaomi Civi 5 Pro θα υποστηρίζεται από τον Snapdragon 8s Elite (διαρροή)

Το Xiaomi Civi 5 Pro θα διαθέτει οθόνη 1.5K με σχεδιασμό τεσσάρων καμπυλών και διπλή κεντρική τρύπα, με υπερηχητικό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στην...

Οι επιστήμονες βρήκαν το μυστικό του βακτηρίου «Κόναν»

Το βακτήριο Deinococcus radiodurans, γνωστό ως «Κόναν», μπορεί να αντέξει ακτινοβολία 28.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα σκότωνε έναν άνθρωπο, χάρη σε ένα...

Εσπερίδα: “Ανεμογεννήτριες: πραγματικότητες και μύθοι

Η εσπερίδα με θέμα “Ανεμογεννήτριες: αλήθειες και μύθοι” διοργανώνεται από την Παναρκαδική Ομοσπονδία, την Παγγορτυνιακή Ένωση και τον ΣΑΟΟ, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024,...

Πώς επηρεάζει η ηχητική ρύπανση τις αναγνωστικές ικανότητες των παιδιών

Περισσότερο από το 20% των Ευρωπαίων εκτίθεται σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου από μεταφορές, επηρεάζοντας τις αναγνωστικές ικανότητες και τη συμπεριφορά πάνω από 500.000 παιδιών...

Επίτευγμα της χρονιάς» για το 2024 χαρακτηρίζει φάρμακο κατά του ιού HIV το περιοδικό Science

Το περιοδικό Science έχει χαρακτηρίσει τη λενακαπαβίρη, ένα νέο ενέσιμο φάρμακο κατά του HIV, ως «επίτευγμα της χρονιάς» για το 2024, προσφέροντας έξι μήνες...

Η Google ανακοίνωσε το Gemini 2.0, μια περιήγηση στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Η Google παρουσίασε το Gemini 2.0, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που είναι ταχύτερο και πιο έξυπνο από τον προκάτοχό του, επιτρέποντας την κατανόηση...

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να σχετίζονται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου...

Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα ενδέχεται να σχετίζονται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα εντόπισαν πιθανή σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω χρόνιας φλεγμονής που προκαλούν...

Φάρος» – Το εργοστάσιο Έξυπνης Νοημοσύνης της ΕΕ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης "Φάρος", με στόχο την παραγωγή υπηρεσιών στους τομείς της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς...