Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2024

Οι εορτές της 17ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου και άλλων αγίων, με έμφαση στη ζωή και τα θαύματα του προστάτη της Ζακύνθου.

Σήμερα, Τρίτη (17.12.2024) σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των Δανιήλ του Προφήτου και των Αγίων τριών παίδων, Αγίου Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, Μάρτυρος Ιάκχου του Τριγληνού.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

  • Δανιήλα, Δανιέλα, Δανιηλίτσα, Δανιήλ, Δανιήλος, Δανιέλος,
  • Ντάνιελ, Ανανίας, Νίνος*, Αζαρίας, Μισαήλ, Διονύσιος
  • Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα
  • Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ, Ντενίς*, Ίακχος, Ίακχη

Άγιος Διονύσιος ο Νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 μ.Χ. στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος (ή Σηκούρο). Η οικογένεια του ήταν εύπορη και κατείχε μεγάλη έκταση γης, ενώ οι γονείς του συμμετέχοντας στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησαν και αριστοκρατικό ιδίωμα.

Ο πατέρας του λεγόταν Μώκιος και η μητέρα του Παυλίνα, ενώ είχε άλλα δύο αδέλφια τον Κωνσταντίνο και τη Σιγούρα. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις της Ζακύνθου, που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά, ο Άγιος είχε για ανάδοχο τον Άγιο Γεράσιμο.

Ο Άγιος Διονύσιος, ανατράφηκε με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Έτσι γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή. Νωρίς, μόλις ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών. Κατόπιν έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή των Στροφάδων, παίρνοντας το όνομα Δανιήλ, όπου ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών.

Αργότερα ο Διονύσιος, θα χριστεί ιερέας παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις λόγω της βαριάς ευθύνης της ιεροσύνης, από τον επίσκοπο Κεφαληνίας και Ζακύνθου, Θεόφιλο. Έπειτα, το 1577 μ.Χ., πήγε στην Αθήνα, για να βρει καράβι προκειμένου να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Αλλά ο τότε αρχιερέας των Αθηνών, Νικάνορας, άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα και μετά από πολλές παρακλήσεις τον έκανε επίσκοπο Αιγίνης, με την επίσημη κατόπιν έγκριση της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολης, δίνοντας του το όνομα Διονύσιος.

Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επιτέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχτηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός του ποιμνίου του. Η φήμη του είχε διαδοθεί παντού, αλλά αυτός παρέμενε απλός και ταπεινός.

Ωστόσο, ασθένησε από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε. Γύρισε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 μ.Χ. ήταν προσωρινός επίσκοπος. Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε και με αγάπη κήρυττε και βοηθούσε τους κατοίκους του νησιού.

Οι οικογένειες Σιγούρου και Μονδίνου από διασωθέντα έγγραφα που ανάγονται στα αρχεία της Βενετίας, φαίνεται να είχαν θανάσιμο μίσος. Συμπλοκές μεταξύ των δυο οικογενειών συνέβαιναν διαρκώς. Σε μια από αυτές ο αδελφός του Αγίου, Κωνσταντίνος, δολοφονήθηκε. Στην προσπάθεια όμως να διαφύγει ο δολοφόνος του Κωνσταντίνου αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι που βρισκόταν ο Άγιος, χωρίς όμως να γνωρίζει τη συγγένεια.

Όταν ο δολοφόνος έφτασε στη Μονή, ερωτήθη από τον Διονύσιο, που ήταν ο ηγούμενος της Μονής, γιατί ζητεί καταφύγιο, αφού κανονικά δεν επιτρέπετο να εισέλθει. Ο ίδιος απάντησε πως τον κυνηγούσαν οι Σιγούροι, ενώ μετά από διαρκείς ερωτήσεις ομολόγησε πως δολοφόνησε τον Κωνσταντίνο Σιγούρο.

Ο Διονύσιος παρά τη θλίψη του, όχι μόνο έκρυψε τον δολοφόνο αλλά και τον φυγάδευσε. Έτσι με αυτόν τρόπο κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμα έγκλημα και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα μετανοίας στον δολοφόνο, παρά την πικρία για το χαμό του αδελφού του, δίνοντας ένα παράδειγμα συγχωρητικότητας και υψηλής εφαρμογής των Χριστιανικών ιδεωδών. Για τον λόγο μάλιστα αυτό ονομάστηκε και «Άγιος της Συγνώμης».

Ο Διονύσιος πέθανε σε βαθιά γεράματα, 17 Δεκεμβρίου 1622 μ.Χ.

Τάφηκε στη Μονή Στροφάδων και κατά την εκταφή το λείψανό του βγήκε ευωδιαστό και αδιάφθορο.

Η αγιότητά του αναγνωρίσθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703 μ.Χ., αλλά στο νησί ένεκα του βίου του, αλλά και του λειψάνου του ετιμάτο ως άγιος αρκετά νωρίτερα.

Στις 24 Αυγούστου του 1717 μ.Χ. μετεκομίσθη το Σεπτό Σκήνωμά του στη Ζάκυνθο για να προστατευθεί από τους πειρατές. Αρχικά φυλάχτηκε στον Ιερό Ναό του Μετοχίου της Ιεράς Μονής, στο προάστιο Καλλιτέρος. Το 1764 μ.Χ. εναποτέθηκε οριστικά στην ομώνυμη Ιερά Μονή του, που έχτισαν oί Μοναχοί των Στροφάδων. Από τότε το Σεπτό Σκήνωμά του αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξεως χιλιάδων προσκυνητών και πηγή συνεχών ιάσεων και θαυμάτων.

Η ανακήρυξη του Αγίου Διονυσίου σαν Προστάτη της Ζακύνθου, αντί της Παναγίας της Σκοπιώτισσας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, έγινε από την Κοινότητα Ζακύνθου ύστερα από το έτος 1758 μ.Χ. και πριν από το 1763 μ.Χ., όταν η Βενετσιάνικη Γερουσία ενέκρινε απόφαση του Προβλεπτή Ζακύνθου Φραγκίσκου Μανωλέσου, για την αναγνώριση σαν επίσημης ημέρας της 17ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Ως τότε, η επέτειος της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου (17 Δεκεμβρίου), θεσπισμένη από τη Συνοδική Έκθεση του 1703 μ.Χ., γιορταζόταν ανεπίσημα, με τη λιτανεία στην πόλη του ιερού Λειψάνου και πανηγύρι.

Επίσης, ορίστηκε να γιορτάζεται επίσημα και η 24η Αυγούστου, επέτειος της μετακομιδής του ιερού Λειψάνου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο, με πανηγύρι και λιτανεία του Πολιούχου στην πόλη.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Μαρίσα Παρέδες: Έφυγε στα 78 της η «μούσα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η Ισπανίδα ηθοποιός Μαρίσα Παρέδες πέθανε σε ηλικία 78...

Πατήσια: 38χρονος ανέφερε ότι τον βίαζε ο γονιός του

Ένας 38χρονος άνδρας κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης...

Στην τελική φάση η σημαντική ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, που υλοποιείται από...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σεισμός αισθητός στην πρωτεύουσα: Ήταν 2,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Γέρακα

Σεισμός 2,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:57 το πρωί της Τρίτης (17.12.2024) με επίκεντρο 2 χλμ. βορειοδυτικά του Γέρακα στην Αττική.Η δόνηση έγινε αισθητή σε...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι αναφέρουν σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από Μακελειό, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Εστία, Δημοκρατία, Espresso και άλλες. Δείτε εδώ ή παρακάτω τα πρωτοσέλιδα...

Καιρός σήμερα: Κρύο με δυνατούς ανέμους – Λεπτομερής πρόγνωση

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα...

Σεισμός 4 Ρίχτερ κοντά στη Νίσυρο

Σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Νισύρου, 33 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου 2024.Ο σεισμός προήλθε από εστιακό χώρο 31 χιλιομέτρων...

Τραγελαφικές σκηνές στον Προαστιακό: Επιβάτες σκύβουν κάτω από κάγκελα για να επιβιβαστούν στον συρμό

Σε βίντεο από τον σταθμό Παιανία – Κάντζα, επιβάτες του Προαστιακού σκύβουν κάτω από κάγκελα για να μπουν και να βγουν από τον συρμό,...

Ηράκλειο: Ηλικιωμένη επισκέφθηκε το ΠΑΓΝΗ για εξετάσεις και χάθηκε

Η 80χρονη γυναίκα χάθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) την Δευτέρα 16.12.2024, ενώ περίμενε για εξετάσεις.Η εξαφάνιση της δηλώθηκε στην αστυνομία και έχει...

Φθιώτιδα: Στη φυλακή μητέρα και γιος για διακίνηση ουσιών στη Λοκρίδα

Στη φυλακή προφυλακίστηκαν μια 58χρονη μητέρα και ο γιος της, ως μέλη σπείρας διακίνησης ναρκωτικών στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, μαζί με άλλα δύο άτομα.Η αστυνομία...

Νέα πολιτική σύγκρουση για τον αστυνομικό της Βουλής μετά την επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η αναφορά του υφυπουργού Ανδρέα Νικολακόπουλου σχετικά με τις καταγγελίες της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής δημιούργησε νέα ερωτήματα για τη μεταχείρισή του από...

Θεσσαλονίκη: Καρέ – καρέ η στιγμή που αναβάτης περνά κόκκινο και παρασέρνει θανάσιμα 63χρονο

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής (16.12.2024), όταν μοτοσικλετιστής πέρασε με κόκκινο και παρέσυρε θανάσιμα έναν 63χρονο πεζό.Ο 20χρονος οδηγός...

Ηράκλειο: Σημαντική καταστροφή στον αρχαιότερο πλάτανο της Ευρώπης – Υπήρξε πηγή έμπνευσης του Καζαντζάκη

Ο γηραιότερος πλάτανος της Ευρώπης, ηλικίας 2.400 ετών, υπέστη σοβαρές ζημιές και οι αρχές του Ηρακλείου προσπαθούν να παρατείνουν τη ζωή του.Το δέντρο, που...