- Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντά τον Σέρβο ομόλογό του Μάρκο Ντούριτς για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
- Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με την Ελλάδα να προωθεί την ευρωπαϊκή ένταξη υπό προϋποθέσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Η συνάντηση συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος της διαδικασίας διεύρυνσης, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας λόγω της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.
Συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του θα έχει στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στην ατζέντα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του κ. Μάρκο Ντούριτς θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, σε μια δυσχερή για την ευρύτερη περιοχή συγκυρία και υπό τη σκιά μιας νέας πιθανής κλιμάκωσης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το ζήτημα της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Έλληνα υπουργό να αναμένεται να υπενθυμίσει ότι η Αθήνα είναι από τις επισπεύδουσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προωθώντας ήδη με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης (2003) την πορεία των βαλκανικών κρατών προς την Ένωση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της τήρησης των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, όπως είναι η συμμόρφωση με τις αρχές του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σεβασμό των μειονοτήτων, του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών.
Η συνάντηση πραγματοποιείται την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, όπου και θα εξεταστεί η έως τώρα πρόοδος της διαδικασίας διεύρυνσης.
Λίγες ημέρες πριν, η Ομάδα Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, απέστειλε επιστολή προς τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Κάγια Κάλας και την Επίτροπο Διεύρυνσης Μάρτα Κος, αναδεικνύοντας την πολιτική της διεύρυνσης ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της Ένωσης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη εν μέσω μάλιστα των αλλεπάλληλων προκλήσεων ασφαλείας που απασχολούν τα κράτη- μέλη, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ανάγκη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης ανέβηκε ξανά ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς τα Δυτικά Βαλκάνια απέκτησαν ειδική γεωπολιτική αξία και υπό τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή. Το ζήτημα της επιρροής τρίτων παικτών απασχολεί ιδιαιτέρως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και την Αθήνα δεδομένης της καταγεγραμμένης παρουσίας της Τουρκίας σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βοσνία- Ερζεγοβίνης, τόσο δια της οικονομικής διείσδυσης, όσο και μέσω της εργαλειοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος