Το Λόφος art project προσκαλεί το κοινό στο Silent Night – Dark Times: Art in the Face of Genocide, μια εκδήλωση επιτακτικής σημασίας που πραγματεύεται τη θλιβερή πραγματικότητα της συνεχιζόμενης βίας και τον ρόλο της τέχνης ως απάντηση στη γενοκτονία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024, από τις 19:00 έως τις 20:30 και θα περιλαμβάνει ένα δυνατό πρόγραμμα τέχνης, ποίησης και προβληματισμού για την ανθεκτικότητα της ανθρωπότητας απέναντι στη θηριωδία.
Ο τίτλος της βραδιάς, Silent Night – Dark Times, είναι ένα κάλεσμα για δράση, αναγνωρίζοντας την ανείπωτη ταλαιπωρία και το τραύμα του παλαιστινιακού λαού, ειδικά των παιδιών στη Γάζα. Σχεδόν το 96% των παιδιών που έχουν επιζήσει ως τώρα στη Γάζα, ζουν με διαρκή φόβο για το θάνατο και σχεδόν τα μισά εκφράζουν την επιθυμία να πεθάνουν. Σε αυτό το σκηνικό βίας, καταστροφής και απάθειας, μέσα στο συμβολικό χρόνο του Σαββάτου πριν τα Χριστούγεννα, της μεγαλύτερης νύχτας του έτους, θα διερευνηθεί η σημασία της δημιουργίας τέχνης κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες, θέτοντας βαθιά ερωτήματα: Τι σημαίνει να κάνεις τέχνη όταν ολόκληρες κοινότητες εξαφανίζονται; Τι αποκαλύπτει η δολοφονία καλλιτεχνών και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον κόσμο που ζούμε; Και, το πιο σημαντικό, πώς η τέχνη προσφέρει ελπίδα σε μια εποχή απαράμιλλης δυστυχίας;
Στη βραδιά θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές και καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους προσφέρει τη μοναδική του οπτική για την τέχνη σε περιόδους κρίσης και συγκεκριμένα οι εξής (με αλφαβητική σειρά):
- Adam Broomberg, Καλλιτέχνης, ακτιβιστής και εκπαιδευτής με έδρα το Βερολίνο, συνιδρυτής του Artists + Allies x Hebron που μαζί με τον Dar Jacir διοργάνωσαν τη ‘Νότια Δυτική Όχθη’, μια επίσημη εκδήλωση στη Μπιενάλε της Βενετίας: «German Desire»
- DorisHakim, Εικαστική καλλιτέχνιδα: «Locus Sacer – The Walls of Jerusalem» με ηχητική εγκατάσταση του Γιάννη Αντωνόπουλου
- Carol Sansour, Ποιήτρια, Dunias Project, ιδρύτρια και Διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας: «Κινηματογράφος – περισσότερο από μια μορφή τέχνης»
- Lamis Dajani Shawwa, Εικαστική καλλιτέχνιδα/ interior designer: «Producing Art in Times of Genocide»
- ΦαίηΤζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης: «Falastin by Collecteurs – A Digital Museum»
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος και Διευθυντής του Λόφος art project. Θα υπάρχει η δυνατότητα Q&A από το Facebook του Λόφος art project.
Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης θα είναι και η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «The Present» (2020), σε σκηνοθεσία Farah Nabulsi, η οποία παρέχει μια ισχυρή, οικεία απεικόνιση της ανθρώπινης εμπειρίας υπό κατοχή.
Επιπλέον, οι πίνακες της Lamis Dajani Shawwa, “Aggression” και “Βirds of Paradise”, καθώς και τα κεραμικά έργα της MaryAnn Jaraisy (συνιδρύτριας του TheHummusAcademy) με τίτλο “Tiles of Mass Construction” (“The Separation Wall”, “Watching You”, “Drones”, “Jets & Birds” και “Famine”), θα συμμετέχουν σε έναν οπτικό διάλογο με την έκθεση Χθόνιο Φως-Πώς η Κεραμική Τέχνη Συνομιλεί με το Σήμερα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτά τα έργα προσκαλούν σε προβληματισμό για τα θέματα της αντίστασης, της επιβίωσης και της επείγουσας ανάγκης για αλληλεγγύη απέναντι στη συστημική βία.
Μια μέρα πριν την εκδήλωση, την Παρασκευή 20/12 στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί event για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Λόφου και ξενάγηση στην έκθεση Χθόνιο Φως.
Ο Λόφος art project είναι ένας χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων, ένας χώρος συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης που άνοιξε το 2023 στην Κυψέλη. Στόχος του είναι η ανάδειξη των έργων του μεγάλου Έλληνα Αφηρημένου Εξπρεσιονιστή Πάνου Σαραφιανού και της πρωτοπόρου κεραμίστριας Μαίρης Χατζηνικολή και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, όπου η παρουσίαση έργων τέχνης θα συνοδεύεται από συζητήσεις γύρω από την τέχνη, γύρω από τις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης των έργων. Ένα περιβάλλον που θα δίνει εναύσματα για έμπνευση και δημιουργία, ένα περιβάλλον όπου η τέχνη θα συναντιέται με τη ζωή.