- Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί με 65 μόνιμους αστυνομικούς για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και των υποδομών, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
- Η τρέχουσα φρούρηση με 35 αστυνομικούς είναι προσωρινή, καθώς οι νέοι αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν καθήκοντα προστασίας στο Μετρό.
- Η ασφάλεια του Μετρό αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο, εν μέσω αυξανόμενων φαινομένων εγκληματικότητας και αναγκαιότητας προστασίας της δημόσιας περιουσίας.
Το Μετρό έχει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και για την φύλαξή του επιστρατεύονται 65 αστυνομικοί.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Θεσσαλονίκη θα τοποθετηθούν στο Μετρό 65 μόνιμοι αστυνομικοί για τη φύλαξη, αλλά και την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και των υποδομών.
Επισήμανε ακόμα ότι η φρούρηση των Σταθμών με 35 αστυνομικούς είναι μια παροδική λύση, ενώ στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας, που έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό το καθήκον θα αναλάβουν 65 νέοι αστυνομικοί, αφού πρώτα λάβουν τη σχετική εκπαίδευση.
Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
«Το Μετρό είναι ένα ευρηματικό έργο υποδομής για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων συμπολιτών μας στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω πολύ σύντομα να έχουν τη δυνατότητα οι Θεσσαλονικείς να χρησιμοποιήσουν και το υπόλοιπο μέρος, το οποίο αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπήρξα και εγώ ένας από αυτούς που συνέβαλε μαζί με πολλούς συναδέλφους μου, ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στην κατασκευή αυτού του σπουδαίου έργου, το οποίο καθυστέρησε τόσο πολύ, αλλά τώρα είναι μία πραγματικότητα.
Δική μας τώρα προτεραιότητα και καθήκον αποτελεί, μεταξύ των άλλων, η ασφάλεια του Μετρό. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το Μετρό Θεσσαλονίκης, έχει ιδιωτική ασφάλεια, αλλά αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του αποφασίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εγκατασταθούν άμεσα αστυνομικοί, κινούμενοι ή σταθεροί, οι οποίοι και έχουν αναλάβει τη φρούρηση βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και αυτή τη στιγμή υλοποιείται με 35 αστυνομικούς πού βρίσκονται στους συρμούς ή στους σταθμούς και σε καθημερινή βάση, τις ώρες λειτουργίας του Μετρό είναι παρόντες.
Αυτή η επιλογή είναι προσωρινή. Πρόκειται, πολύ άμεσα, τις επόμενες μέρες να προσλάβουμε 65 νέους αστυνομικούς, οι οποίοι μετά την εκπαίδευσή τους θα τοποθετηθούν στο Μετρό Θεσσαλονίκης ως μόνιμη δύναμη, για να διασφαλίσουν πλήρως την ασφάλεια στο Μετρό, από φαινόμενα μικροεγκληματικότητας, αλλά και μεγαλύτερα θέματα ασφάλειας που πρέπει πάντα να λαμβάνονται, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Μετρό θα είναι απόλυτα ασφαλές για την ακεραιότητα, την ιδιοκτησία των συμπολιτών μας, την ιδιοκτησία της υποδομής του Μετρό αλλά ταυτόχρονα και την προστασία συνολικότερα της περιουσίας των συμπολιτών μας».
Η ενδοοικογενειακή βία είναι βαρύ αδίκημα και τιμωρείται
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κοινωνική αστυνόμευση, στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας. «Στη Θεσσαλονίκη, έχουμε σημειώσει αύξηση στα καταγγελλόμενα περιστατικά κατά 36% και κατά 64% στις συλλήψεις σε σχέση με πέρυσι. Το 2024, οι συλλήψεις δραστών έγιναν στο 54% των υποθέσεων, ενώ το 2023 είχαν γίνει στο 45%. Και το 70% των υποθέσεων αυτών, τα διαχειρίστηκαν τα τρία γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που εδρεύουν στην πόλη και στο συγκρότημα. Και, επίσης, το τελευταίο πεντάμηνο εγκαταστάθηκαν 547 panic buttons, που ενεργοποιήθηκε 113 φορές, με μέσο όρο ανταπόκρισης και άφιξης στον τόπο το προβλήματος στα 7,8 λεπτά».
O κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη ότι οι διωκτικές αρχές, αντλώντας από την εμπειρία, βελτιώνοντας συνεχώς τα πρωτόκολλα και τους χρόνους, θα γίνονται ακόμη καλύτερες στην αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων, «για να μπορεί η αστυνομία να σώσει ανθρώπινες ζωές, κάθε μέρα, κάθε νύχτα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι φέτος, πανελλαδικά, οι συλλήψεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, από τις 5.990 που έγιναν πέρυσι, για το συγκεκριμένο αδίκημα.
«Φέτος», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «έχουμε συμπληρώσει, πανελλαδικά, από 20.000 περιστατικά, 13.000 συλλήψεις. Είναι τραγικό το νούμερο, από τη μια πλευρά, το μέγεθος αυτό, ότι συμβαίνουν αυτά τα πραγματικά φοβερά πράγματα σπίτια των ανθρώπων. Αλλά, από την άλλη, είναι τόσο αισιόδοξο και τόσο παρήγορο το ότι ανοίγουν τα στόματα, οι γυναίκες καλούν την αστυνομία, συλλαμβάνονται οι δράστες, πολλοί κλείνονται στη φυλακή, κάποιοι άλλοι είναι έξω με περιοριστικούς όρους, για να αντιληφθούν όλοι ότι αυτό το αδίκημα είναι πολύ βαρύ, είναι έγκλημα και τιμωρείται”.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε στοιχεία και για τη βία των ανηλίκων και τα νέα φαινόμενα, με τις συμμορίες και την οπλοφορία ανηλίκων, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν θεσπιστεί διάφορες διατάξεις και έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές των ασκούντων την επιμέλειά τους και συνέχισε: «Οι υποθέσεις με εμπλεκόμενους ανήλικους αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και τα πιο πολλά αδικήματα αφορούσαν σωματικές βλάβες, δηλαδή επιθέσεις σε άλλα παιδιά, κλοπές, ναρκωτικά και διάφορα άλλα αδικήματα».