- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ευρωπαϊκή άμυνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από δική του εισήγηση.
- Τόνισε τη σημασία της σταθεροποίησης της Συρίας για την επιστροφή προσφύγων και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Ευρώπης για μια δημοκρατική και ασφαλή Συρία.
- Αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η στήριξη θα συνεχιστεί στρατιωτικά και οικονομικά, ώστε η Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρηνικά με τη Ρωσία υπό τους δικούς της όρους.
Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη καθώς μπορεί να δρομολογηθεί η επιστροφή των προσφύγων σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία, είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ΄ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ευρώπη συνολικά, αλλά και η Ελλάδα έχει έναν λόγο ακόμα να επιζητεί μια σταθερότητα στη Συρία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στη Συρία».
Υπενθύμισε πως «κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».
O κ. Μητσοτάκης είπε σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών πως υπάρχει ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες.
Για την ευρωπαΐκή άμυνα, τόνισε «χαίρομαι διότι κατόπιν και δικής μου πρότασης θα υπάρχει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα».
Πρόσθεσε πως, «Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές δε χρειάζεται να της επαναλάβω. Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία πολιτική αφύπνιση η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων όπως έχω γράψει και εξηγήσει πολλές φορές, ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο».
Σχετικά με την στήριξη στην Ουκρανία ανέφερε ότι: «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας».
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Eρώτηση: Θα θελα να ξεκινήσουμε από την Ουκρανία. Ήταν από τα βασικά θέματα της Συνόδου. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο μακριά είναι έτοιμη να φτάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην κερδίσει η Ρωσία ή για να κερδίσει η Ουκρανία; Και πώς αυτό το μέτωπο της Ουκρανίας και της Ρωσίας επηρεάζει και τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ευρώπης με την νέα διακυβέρνηση Τραμπ.
«Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραμένει σταθερή. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτυπώνουν ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό δεν έχει αλλάξει».
Eρώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ξέρουμε ότι συζητήσατε για το θέμα της Συρίας στο δείπνο και θέλω να ρωτήσω κατά πόσον προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ελληνική κυβέρνηση η αυξανόμενη επιρροή που φαίνεται πως έχει η Τουρκία πλέον στη Δαμασκό. Αν αυτό κατ εσάς θα δημιουργήσει πρόβλημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει και του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα στις αρχές του έτους. Γιατί θυμόμαστε πολύ καλά πως η Τουρκία και με ένα καθεστώς ανδρείκελο στη Λιβύη πριν από τρία χρόνια επεχείρησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και θέλω να ρωτήσω κατά πόσον ανησυχείτε μήπως συμβεί κάτι ανάλογο με τη Συρία αυτή τη φορά.
«Κατ αρχάς, εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ένα στυγνό καθεστώς, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες ουσιαστικά μάθαμε το επίπεδο της και την ένταση της βίας που χρησιμοποιούσε για να καταπνίξει ουσιαστικά το συριακό λαό ότι το καθεστώς αυτό κατέρρευσε, είναι επί της αρχής μια θετική εξέλιξη.
Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία, είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Γνωρίζετε καλά ότι βρέθηκα στον Λίβανο πριν από λίγες μέρες συναντήθηκα με τον Πατριάρχη της Αντιόχειας. Η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει ως θα έλεγα ο πνευματικός προστάτης και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, αλλά και κατά προέκταση όλων των Ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρία και στο Λίβανο.
Και το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς η ασφάλειά τους και να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με καινούργιες προσφυγικές ροές, ως αποτέλεσμα ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς με την καινούργια κατάσταση. Και βέβαια θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη συνολικά, αλλά και η Ελλάδα έχει έναν λόγο ακόμα να επιζητεί μια σταθερότητα στη Συρία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στη Συρία.
Σε συνθήκες ασφάλειας, προφανώς δεν είμαστε ακόμα εκεί και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Όμως είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα ακόμα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προεκτάσεις της τουρκικής ανάμειξης σε μια χώρα την οποία θυμίζω ότι έχει σύνορα. Είναι γειτονική χώρα η Τουρκία με τη Συρία.
Eρώτηση: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση Follow up στην ερώτηση του Σπύρου Μουρελατου. Τέθηκε από εσάς και τον Κύπριο Πρόεδρο ο κίνδυνος, όπως αποτυπώθηκε σε δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ και μια συμφωνία Τουρκίας με τη Συρία για την ΑΟΖ, αποκλείοντας ουσιαστικά την Κύπρο κατά την κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Και μια ακόμα ερώτηση για το Κυπριακό, αν και εν μέρει απαντήσατε. Η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε επιστροφές Σύρων προσφύγων και με ποιο τρόπο; Με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;«Καταρχάς να θυμίσω, ότι όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Και προφανώς και εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας για αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μία ενημέρωση για κάτι το οποίο όμως σε αυτό το επίπεδο, απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών.
Για το ζήτημα της επιστροφής πιστεύω ότι το πρώτο το οποίο πρέπει να διερευνήσουμε είναι αν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε εκείνες τις δομές και κυρίως τις δομές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα γυρίσουν θα έχουν τουλάχιστον καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες.
Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ουσιαστικά αναστείλει τις διαδικασίες επίδοσης αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται στην πατρίδα μας, για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι κατά κανόνα οι αποφάσεις αυτές είχαν μία βασική αιτιολογία, μία βασική δικαιολογία γιατί ο αιτών άσυλο ζητούσε προστασία και αυτό ήταν ότι κινδυνεύει από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο δεν υπάρχει πια.
Οπότε πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Συρία από τη μια στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα. Θα ήταν πολύ αφελές να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα όμως στο πεδίο σαφέστατα έχουν αλλάξει και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι η σταθεροποίηση της Συρίας δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την προστασία του ελληνορθόδοξου στοιχείου στη χώρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Έχει και πολύ μεγάλη σημασία, για όλη την Ευρώπη, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια επιστροφή ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία επειδή ακριβώς αισθάνθηκαν ότι καταδιώκονται από ένα καθεστώς το οποίο δεν υπάρχει πια.
Κείμενο σε εξέλιξη…