Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μεταμορφώνει την ιατρική έρευνα και τις θεραπείες

Η τεχνητή νοημοσύνη επαναστατεί στην ιατρική, επιτρέποντας έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου και λοιμώξεων μέσω προηγμένων εξετάσεων αίματος.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών μέσω νέων εξετάσεων αίματος, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, βελτιώνοντας την πρόγνωση των ασθενών.
  • Ερευνητές χρησιμοποιούν νανοσωλήνες και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δειγμάτων αίματος, διακρίνοντας καλύτερα τα δείγματα από καρκινοπαθείς σε σύγκριση με παραδοσιακούς βιοδείκτες.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο, αλλά και στη διάγνωση λοιμώξεων όπως η πνευμονία, επιταχύνοντας την ανίχνευση και μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων εξετάσεων.

Η έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της νόσου και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος συχνά δεν εντοπίζεται μέχρι να εξαπλωθεί. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν από τις σάλπιγγες, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η ασθένεια στις ωοθήκες, μπορεί να έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν νέες εξετάσεις αίματος, προσφέροντας τη δυνατότητα για έγκαιρη ανίχνευση πολύ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει επίσης την ταχύτητα και την ακρίβεια των διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων όπως η πνευμονία. Αξιοποιώντας τη δύναμη των προηγμένων αλγορίθμων, οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αναλύουν γρήγορα δείγματα αίματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανίχνευσης και επιτρέποντας στους γιατρούς να αναλάβουν άμεσα δράση.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η εφαρμογή της στην ιατρική έρευνα και θεραπεία υπόσχεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας νέες ελπίδες για έγκαιρη παρέμβαση και βελτιωμένη έκβαση των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Ο Δρ. Ντάνιελ Χέλερ, βιοϊατρικός μηχανικός στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, έχει εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών. Η ομάδα του έχει αναπτύξει μια τεχνολογία εξετάσεων που χρησιμοποιεί νανοσωλήνες – μικροσκοπικούς σωλήνες άνθρακα που είναι περίπου 50.000 φορές μικρότεροι από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να ανακαλύπτουν νανοσωλήνες που εκπέμπουν φθορίζον φως. Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έμαθαν πώς να τροποποιούν τις ιδιότητες αυτών των νανοσωλήνων, ώστε να ανταποκρίνονται σχεδόν σε ό,τι περιέχει το αίμα.

Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν να τοποθετήσουν εκατομμύρια νανοσωλήνες σε ένα δείγμα αίματος και να εκπέμψουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός ανάλογα με το τι προσκολλάται σε αυτούς. Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα της ερμηνείας του σήματος, το οποίο ο Δρ. Χέλερ παρομοιάζει με την ταυτοποίηση ενός δακτυλικού αποτυπώματος. Σε αυτή την περίπτωση το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένα μοτίβο μορίων που συνδέονται με τους αισθητήρες οι οποίοι έχουν διαφορετικές ευαισθησίες και δυνάμεις σύνδεσης.

Ωστόσο, τα μοτίβα δεν μπορεί να τα διακρίνει ένας άνθρωπος.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τα δεδομένα αλλά δεν θα βγάλουμε κανένα νόημα. Τα μοτίβα που είναι διαφορετικά μπορούμε να τα δούμε μόνο με την τεχνητή νοημοσύνη» εξήγησε.

Για να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα των νανοσωλήνων, οι ερευνητές τα τροφοδότησαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος διέκρινε ποια δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών και ποια από υγιείς ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να επιτύχει καλύτερη ακρίβεια από τους καλύτερους βιοδείκτες καρκίνου που είναι διαθέσιμοι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να βελτιώσει το σύστημα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σύνολα αισθητήρων και δείγματα από πολύ περισσότερους ασθενείς.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι δυνητικά χρήσιμη μόνο στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Εάν ένας καρκινοπαθής νοσήσει με πνευμονία διατρέχει κίνδυνο θανάτου, και, καθώς υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικοί οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές εξετάσεις για να εντοπιστεί η μόλυνση.

Οι νέοι τύποι εξετάσεων αίματος απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία

Η εταιρεία Karuis, με έδρα την Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει ένα τεστ που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνεύει τον παθογόνο παράγοντα της πνευμονίας μέσα σε 24 ώρες.

«Πριν από το τεστ μας, ένας ασθενής με πνευμονία έπρεπε να υποβληθεί- μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας του- σε 15- 20 διαφορετικές εξετάσεις προκειμένου να ανιχνευθεί ο ιός» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Karius, Άλεκ Φορντ.

Η εταιρεία διαθέτει μια βάση δεδομένων μικροβιακού DNA η οποία έχει δεκάδες δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων. Τα δείγματα εξετάσεων από τους ασθενείς μπορούν να συγκριθούν με αυτή τη βάση δεδομένων για τον ακριβή εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη. Μια πρόκληση είναι ότι οι ερευνητές δεν κατανοούν επί του παρόντος όλες τις συνδέσεις που μπορεί να κάνει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των βιοδεικτών των εξετάσεων και των ασθενειών.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δρ. Σλάβι Πετρόφσκι αναπτύσσει μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Milton και η οποία, χρησιμοποιώντας βιοδείκτες από τα δεδομένα της βρετανικής βιοτράπεζας, αναγνώρισε 120 ασθένειες με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Η εύρεση μοτίβων σε έναν τέτοιο όγκο δεδομένων είναι κάτι που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει.

«Συχνά πρόκειται για πολύπλοκα μοτίβα, όπου μπορεί να μην υπάρχει ένας βιοδείκτης, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας ολόκληρο το μοτίβο», λέει ο Δρ. Πετρόφσκι, ο οποίος είναι ερευνητής στον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca.

Ο Δρ. Χέλερ χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνική αντιστοίχισης μοτίβων στην έρευνά του για τον καρκίνο των ωοθηκών.

«Γνωρίζουμε ότι ο αισθητήρας δεσμεύει και ανταποκρίνεται σε πρωτεΐνες και μικρά μόρια στο αίμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες από τις πρωτεΐνες ή τα μόρια σχετίζονται με καρκίνο» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: BBC


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ρούμπιο: Ξεκάθαρο τελεσίγραφο σε Ρωσία-Ουκρανία για τερματισμό του πολέμου, αλλιώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη διαμεσολάβηση

Γαρυφαλλιά Καληφώνη – Αποκαλυπτικό φωτογραφικό άλμπουμ απ’ το Παρίσι: Η απρόσμενη εμφάνιση του Μάστορα

Ο Λιβάι Γκαρσία πανηγύρισε έξαλλα το πρώτο του γκολ με την Σπαρτάκ Μόσχας

Κέιτ Μίντλετον: Με εντυπωσιακή, καλοκαιρινή κόμμωση στο μαγευτικό διήμερο με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ για τα 14 χρόνια γάμου

Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Ουσμάν Ντεμπελέ σόκαρε το Λονδίνο με μαγικό πλασέ για το 0-1

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δράστη που ενεργοποίησε το 112 με απειλή για βόμβα στη Βουλή

Γιάγκος Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο «άγνωστος» γιος της Μάλφα και του Σκιαδαρέση που δεν έγινε ηθοποιός

Με εμφανή τραύματα ο επιχειρηματίας που κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό του στη Γλυφάδα

Πολιτικός “σεισμός” για τα Τέμπη: Αποκαλύπτεται η τεράστια δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη – «Μοντέλο Τριαντόπουλου» προκρίνει η κυβέρνηση, σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης

Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στα νότια προάστια στο μικροσκόπιο για σκάνδαλο διαφθοράς

Βρετανία: Αεροπορικό δυστύχημα συγκλονίζει το Σάλφορντ – Δύο τραυματίες

Βουλή: Αποκαλύφθηκε ο δράστης που απείλησε με βόμβα

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποχώρησε από τη Λιετκαμπέλις

Έλενα Μαυρίδου – Λάμψη στο Παλλάς για τον Τσορτέκη: Εντυπωσίασε στην επίσημη πρεμιέρα του

Τζόκερ κλήρωση 2903: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ