- Το Parker Solar Probe της NASA πραγματοποίησε την ιστορική του προσέγγιση στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, γνωστή ως κορώνα, για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το πλησιέστερο αστέρι της Γης.
- Το σκάφος πέταξε σε απόσταση 3,8 εκατομμυρίων μιλίων (6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από την επιφάνεια του ήλιου, με ταχύτητα 690.000 χλμ/ώρα, και αναμένονται σήματα επικοινωνίας την Παρασκευή.
- Η θερμική ασπίδα του Parker έχει σχεδιαστεί να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 870 έως 930 βαθμούς Κελσίου.
Το Parker Solar Probe της NASA αναμενόταν να γράψει ιστορία την Τρίτη πετώντας στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου που ονομάζεται κορώνα σε μια αποστολή που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πλησιέστερο αστέρι της Γης.
«Κανένα ανθρώπινο αντικείμενο δεν έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά από ένα αστέρι, έτσι ο Parker θα επιστρέψει πραγματικά δεδομένα από αχαρτογράφητα έδαφος», δήλωσε ο Nick Pinkine, διευθυντής επιχειρήσεων στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, σε ένα blog της NASA.
Το Parker επρόκειτο να πετάξει 3,8 εκατομμύρια μίλια (6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του ήλιου στις 6:53 π.μ. EST (1153 GMT).
Το επιτελείο της NASA θα χάσει προσωρινά την επικοινωνία με το σκάφος, αναμένοντας πως θα λάβει σήμα την Παρασκευή.
Κατά την προσέγγισή του στον Ήλιο, το Parker Solar Probe θα ταξιδεύει με ταχύτητα 690.000 χλμ/ώρα – η οποία θα του επέτρεπε να φθάσει από το Τόκιο στην Ουάσινγκτον σε λιγότερο από ένα λεπτό. Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου.
Πηγή: Reuters
Σχετικό Άρθρο: NASA: Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe πλησιάζει τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ σήμερα παραμονή Χριστουγέννων