- Η ΡΑΑΕΥ επέβαλε πρόστιμο 7.500 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για καθυστέρηση στη σύνδεση φωτοβολταϊκού έργου 730 kW στον Ασπρόπυργο, που δεν ολοκληρώθηκε εντός του έτους μετά την αίτηση ενεργοποίησης.
- Οι νέες προθεσμίες για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ είναι πιο αυστηρές, σύμφωνα με την ΕΕ και την εθνική νομοθεσία, απαιτώντας ολοκλήρωση εντός 6-36 μηνών, ανάλογα με τις εργασίες.
- Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι η καθυστέρηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς και στέλνει μήνυμα στους διαχειριστές ότι δεν θα ανεχθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ πολλά φωτοβολταϊκά έργα περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) προχώρησε στην επιβολή προστίμου ύψους 7.500 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ επειδή δεν προχώρησε εγκαίρως στη σύνδεση νέου φωτοβολταϊκού με το δίκτυο.
Πρόκειται για απόφαση με σημασία, διότι οι προθεσμίες που έχουν πλέον οι διαχειριστές για να συνδέουν τα έργα ΑΠΕ είναι πολύ πιο «σφιχτές» σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό, άλλωστε επιτάσσει η ΕΕ μέσω του νομοθετικού πακέτου RePower EU. Αντίστοιχα, στην εθνική νομοθεσία, ο Νόμος που ψηφίστηκε το 2022 προβλέπει προθεσμίες 6-36 μηνών αναλόγως της περίπτωσης και των εργασιών που χρειάζονται να γίνουν στο δίκτυο για να εξυπηρετηθεί το έργο. Στην προκειμένη περίπτωση, για το φωτοβολταϊκό των 730 kW στον Ασπρόπυργο η εταιρεία υπέβαλε αίτηση ενεργοποίησης στον ΔΕΔΔΗΕ στις 20.12.2023. Εντούτοις, ο διαχειριστής δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο με αποτέλεσμα να παρέλθει ένα έτος.
Μάλιστα, η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι η καθυστέρηση δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως τονίζει ενδεικτικά η Αρχή: «Η “τηλεγραφική” αναφορά σε «καθυστέρηση έναρξης εργασιών σύνδεσης» δεν αποτελεί την απαιτούμενη αιτιολόγηση που προβλέπει ο Νόμος».
Η ΡΑΑΕΥ προσθέτει ότι το πρόστιμο υπολείπεται κατά πολύ του προβλεπόμενου και το θεωρεί «εύλογη και επιεική κύρωση για την παράβαση της υποχρέωσης δέουσας ενημέρωσης της Αρχής».
Με την παραπάνω απόφασή της η ΡΑΑΕΥ δείχνει ότι δεν θα ανεχθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λειτουργία των νέων έργων, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στους διαχειριστές. Όλα αυτά ενώ στην αδειοδοτική «ουρά» περιμένουν πολλά γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που αγωνίζονται να συνδεθούν στο δίκτυο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει έντονο.