- Η κατάρρευση της γέφυρας Ζουσελίνου Κουμπισέκ στη βόρεια Βραζιλία έχει προκαλέσει τουλάχιστον δέκα θανάτους και επτά αγνοούμενους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού.
- Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τη συμμετοχή 70 διασωστών και ειδικού εξοπλισμού για την εξερεύνηση βυθών έως 30 μέτρων, ενώ έχουν εντοπιστεί βαριά φορτηγά με επικίνδυνα χημικά που κατέρρευσαν στον ποταμό.
- Παρά τον κίνδυνο μόλυνσης από τα χημικά, οι αρχές εκφράζουν ανακούφιση καθώς φαίνεται ότι τα βυτία είναι άθικτα και ο κίνδυνος μόλυνσης του ποταμού είναι χαμηλός.
Η κατάρρευση γέφυρας στη βόρεια Βραζιλία την περασμένη Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότεο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από το βραζιλιάνικο πολεμικό ναυτικό χθες Παρασκευή.
Μεγάλο μέρος της γέφυρας Ζουσελίνου Κουμπισέκ τζι Ολιβέιρα, η οποία συνέδεε τις πολιτείες Μαρανιάου (βορειοανατολικά) και Τοκαντίνς (βόρεια), κατέρρευσε, χωρίς τα αίτια να έχουν εξηγηθεί από τις αρχές ακόμη.
Το πολεμικό ναυτικό εντόπισε ακόμη ένα πτώμα στον ποταμό Τοκαντίνς, και άλλο έξι χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
Κατά συνέπεια «έχουν επιβεβαιωθεί δέκα θάνατοι» ενώ «επτά άνθρωποι αγνοούνται», τουλάχιστον «μέχρι τώρα», διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί προχθές Πέμπτη, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και εννιά αγνοούμενους.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης παραμένουν σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή 70 διασωστών, ενώ αξιοποιείται επίσης ειδικός υπερβαρικός θάλαμος για να εξερευνώνται σημεία με βάθος ως ακόμη και 30 μέτρων, σύμφωνα με το ναυτικό.
Τρία βαριά φορτηγά, που μετέφεραν «22.000 λίτρα εντομοκτόνων και 76 τόνους θειικού οξέος, διαβρωτικού χημικού προϊόντος» κατέληξαν στον ποταμό όταν κατέρρευσε η γέφυρα, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων της Βραζιλίας.
Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής πάντως διαβεβαίωσε πως τα βυτία των φορτηγών μοιάζουν να είναι «άθικτα» και αξιωματούχος της πολιτειακής γραμματείας (σ.σ. υπουργείου) Περιβάλλοντος της Μαρανιάου τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo πως ο κίνδυνος μόλυνσης είναι «χαμηλός», εκφράζοντας ανακούφιση που αποφεύχθηκε το «χειρότερο σενάριο» — η μόλυνση του ποταμού με θειικό οξύ.
Η γέφυρα μήκους περίπου 500 μέτρων είχε κατασκευαστεί τα χρόνια του 1960.