- Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων υποχωρούν λόγω των αυξανόμενων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των μειωμένων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
- Ο δείκτης MSCI έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, με σημαντικές απώλειες στον τομέα της τεχνολογίας, και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,8%.
- Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και του δολαρίου επηρεάζει αρνητικά τις αγορές παγκοσμίως, ενώ οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν άνοδο λόγω νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων διευρύνουν τις απώλειες τους, επηρεαζόμενες από υποχώρηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Fed φέτος και την περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου που αποτελεί νέα απειλή για τον πληθωρισμό.
Στη σκιά της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ο δείκτης μετοχών όλων των χωρών, MSCI, διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,8%, οδηγούμενες σε πτώση από τους τομείς της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Η Wall Street αναμένεται να επεκτείνει τις απώλειες της Παρασκευής (10.01.2025), με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,8% και εκείνα για τον Nasdaq να χάνουν 1,3%. Οι τεχνολογικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Palantir και Nvidia ήταν μεταξύ των υψηλού προφίλ χαμένων κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια εντυπωσιακή έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή ώθησε τους επενδυτές να αποσύρουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε λιγότερο από 30 μονάδες βάσης για το σύνολο του 2025, ενώ ένα άλλο σύνολο δεδομένων έδειξε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία προκάλεσαν ένα ξεπούλημα που εξαφάνισε το ετήσιο κέρδος του S&P 500 και έστειλε το δολάριο σε υψηλά δύο ετών.
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν περαιτέρω και άγγιξαν υψηλό 14 μηνών, ενώ το κόστος δανεισμού των 30 ετών παρέμεινε ακριβώς κάτω από το ψυχολογικά καθοριστικό όριο του 5%.
«Όσο η αμερικανική αγορά σταθερού εισοδήματος δεν έχει σταθεροποιηθεί, θα είναι δύσκολο για την αγορά μετοχών να ανακτήσει τη δύναμή της», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Μέλμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην Edmond de Rothschild Asset Management. «Χρειαζόμαστε κάποια σταθεροποίηση, αλλά όπως βλέπουμε σήμερα το πρωί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σήμερα».
Οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην Ευρώπη, ωστόσο, καθώς ένα ακόμη κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έστειλε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σε υψηλό τεσσάρων μηνών πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και του δολαρίου επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε Ασία και Ευρώπη. Τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της αναταραχής, συνέχισαν να χάνουν έδαφος, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να αυξάνονται άλλες πέντε μονάδες βάσης και τη λίρα να επεκτείνει την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 1,7% και να διαπραγματεύεται στην πιο αδύναμη τιμή από τον Νοέμβριο του 2023.