- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την κατάργηση 137 στρατοπέδων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ, που όμως είναι μεγαλύτερα και οργανωμένα διαφορετικά.
- Υπάρχουν ανησυχίες ότι το κλείσιμο των στρατοπέδων μπορεί να είναι προσωρινό και να οδηγήσει σε ανακατατάξεις, όπως η μετατροπή τους σε πολιτιστικά κέντρα ή άλλες χρήσεις από τους δήμους.
- Αναφέρεται ότι στο παρελθόν, στρατόπεδα που έκλεισαν επαναλειτούργησαν, και υπάρχει ανησυχία για πιθανές μελλοντικές παραχωρήσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε άλλους φορείς, όπως η ΔΕΗ.
Του Χρήστου Μπολώση
Αυτόν τον καιρό προεβλήθη σε όλους τους τόνους η απόφαση του ΥΕΘΑ να καταργήσει 137 στρατόπεδα, διότι έχουμε πιο πολλά από των… ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικώς!
Καταρχάς τα στρατόπεδα των ΗΠΑ είναι τεράστια, σαν μικρές κωμοπόλεις, και φιλοξενούν πολλές μονάδες, ενώ τα σύνορά τους με εχθρικές χώρες είναι μηδενικά και άρα δεν απαιτείται διασπορά μονάδων και στρατοπέδων.
Αφού εκφράσω τη βεβαιότητα ότι το κλείσιμο αυτό γίνεται έπειτα από σχολαστική μελέτη και σχεδιασμό και όχι με τη μέθοδο του «πάμε κι όπου βγει», να διατυπώσω και έναν φόβο που όσο να ‘ναι τον έχω.
Το «κλείσιμο» είναι κάτι προσωρινό, το οποίο μπορεί να ανακληθεί αν π.χ. αλλάξουν οι απειλές κατά της χώρας μας; Φοβάμαι όμως μήπως, σε δεύτερο χρόνο, επακολουθήσει και η προσφιλής τακτική του μοιράσματος στους δημάρχους, για να γίνουν… πολιτιστικά κέντρα.
Να θυμηθούμε ότι τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων στο εσωτερικό ξανάνοιξαν αφού ναυάγησε εκείνο το αλλοπρόσαλλο μέτρο της παρουσιάσεως των νεοσυλλέκτων σε μάχιμες μονάδες.
Κάτι παρόμοιο έγινε με ένα στρατόπεδο που «έκλεισε» στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Μεσογείων, και στη θέση του ανεγείρεται μεγαθήριο της ΔΕΗ. Λέγεται ότι παραχωρήθηκε στη ΔΕΗ σε αντάλλαγμα των οφειλών του ΥΕΘΑ προς αυτήν.
Αυτή είναι πρόοδος. Πλέον ο Στρατός πληρώνει σε είδος. Αν είναι έτσι, τότε να περιμένουμε και μισθούς στρατιωτικών σε… αβγά.