Το άρθρο αναφέρεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικών περιοριστών ταχύτητας για παραβάτες των ορίων ταχύτητας, με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Volvo το 2020. Στη Βιρτζίνια, ένα νέο νομοσχέδιο προτείνει την τοποθέτηση τέτοιων περιοριστών σε οδηγούς που συχνά παραβιάζουν τα όρια, χωρίς να τους αφαιρείται το δίπλωμα, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Οι περιοριστές χρησιμοποιούν δεδομένα GPS και συστήματα ανάγνωσης σήμανσης για να περιορίζουν αυτόματα την ταχύτητα στο επιτρεπόμενο όριο. Το μέτρο αυτό εξετάζεται και από άλλες πολιτείες, όπως η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη, και στοχεύει στη μείωση των παραβάσεων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Πιο αναλυτικά:
Οι κόφτες τελικής είναι κάτι που συζητείται και κατά περίσταση εφαρμόζεται, από τα μέσα του 2020. Τότε η Volvo καινοτόμησε για άλλη μια φορά στον τομέα της ασφάλειας, τοποθετώντας ηλεκτρονικό περιοριστή τελικής 180 χλμ./ώρα σε όλα της τα νέα μοντέλα. Η καθολική εφαρμογή περιορισμού της ταχύτητας στα καινούργια αυτοκίνητα δεν θα αργήσει, ωστόσο μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο έχουμε τα εναλλακτικά μέτρα.
Στη Βιρτζίνια, για παράδειγμα, ετοιμάζεται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα βάλει «φρένο» σε όσους παραβαίνουν τα όρια ταχύτητας, δίχως να τους στερεί τη δυνατότητα της οδήγησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθετήματος, οι κατά συρροή παραβάτες των ορίων ταχύτητας που δεν το κάνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τους αφαιρείται το δίπλωμα, μπορούν πολύ εύκολα να το ξανακάνουν δανειζόμενοι κάποιο άλλο αυτοκίνητο (από τη στιγμή που έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από το δικό τους). Επίσης, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης: ναι μεν παρανομούν, αλλά χρειάζεται να οδηγούν για διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ή οι ίδιοι στις δουλειές τους.
Προκειμένου να βρεθεί μια «Σολομώντεια» λύση, οι αρχές της Βιρτζίνια αναμένεται να υπερψηφίσουν την τοποθέτηση ηλεκτρονικού περιοριστή ταχύτητας σε όλους τους παραβάτες. Κατά μια έννοια, το αυτοκινητικό αντίστοιχο στο «βραχιολάκι» παρακολούθησης. Ο κόφτης χρησιμοποιεί τα δεδομένα του GPS και του συστήματος ανάγνωσης σήμανσης, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το όριο ταχύτητας και τη θέση του οχήματος στον εκάστοτε δρόμο. Με αυτό τον τρόπο περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα στο προκαθορισμένο όριο, όσο κι αν πατάει το δεξί πεντάλ ο άνθρωπος στο τιμόνι.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου κάνει λόγο για τοποθέτηση από 2 ως 6 μήνες, αναλόγως έκτασης και ποσότητας παραβάσεων, ωστόσο ο κυβερνήτης της πολιτείας θέλει το μέτρο να εφαρμόζεται και για περισσότερο καιρό, πάντα βάσει της παράβασης. Επίσης, προτείνει να μπαίνει κόφτης όχι μόνο όταν κάποιος υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας, αλλά γενικά όταν δείχνει ασυνέπεια στην τήρηση του Κ.Ο.Κ. Αν συγκεντρωθούν 11 ή περισσότεροι πόντοι στο point system, σε διάστημα 24 μηνών, ή αν καταγραφούν τουλάχιστον 6 παραβάσεις ταχύτητας σε 1 χρόνο, τότε προτείνεται αυτομάτως να μπαίνει κόφτης τελικής. Μάλιστα η Βιρτζίνια δεν είναι μόνη της, καθώς παρόμοια μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν επίσης η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη.