Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης, που άνοιξε πρόσφατα, αναδεικνύει την ένταση των γεωπολιτικών σχέσεων και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, επισκιάζοντας τις παρουσιάσεις νέων μοντέλων από περίπου 70 κατασκευαστές. Οι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα κινεζικά αυτοκίνητα και οι αντίστοιχες κινεζικές απαντήσεις προκαλούν αναταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάζονται να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές τους, εστιάζοντας στην ασφάλεια και την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, οι παραδοσιακοί ξένοι κατασκευαστές βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται, ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές επωφελούνται από την αυξανόμενη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.
Πιο αναλυτικά
Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης άνοιξε τις πύλες της αυτή την εβδομάδα, επισκιάζοντας τον τεχνολογικό ενθουσιασμό με τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
Καθώς περίπου 70 κατασκευαστές παρουσιάζουν περισσότερα από 100 νέα μοντέλα σε μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά, το φάντασμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας πλανάται απειλητικά πάνω από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
«Η Δύση κοιμήθηκε μες στην πανδημία, ενώ η Κίνα καβάλησε το κύμα της ηλεκτροκίνησης», δηλώνει ο Andrew Fellows της Star Consultancy
Οι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση Trump –145% για τα κινεζικά αυτοκίνητα – και οι αντίστοιχες κινεζικές απαντήσεις, προκαλούν ήδη σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και στις προβλέψεις ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη πίεση από ευρωπαϊκές αγορές, όπου επιβάλλονται επίσης τιμωρητικοί δασμοί, περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα εξαγωγών των κινεζικών μαρκών.
Στο εσωτερικό της χώρας, το Πεκίνο εντείνει τον ρυθμιστικό έλεγχο για τα συστήματα αυτόνομης και υποβοηθούμενης οδήγησης. Η απαγόρευση όρων όπως «smart driving» και «autonomous driving» από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές, μετά το θανατηφόρο ατύχημα με ένα Xiaomi SU7 τον Μάρτιο, οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναπροσδιορίσουν την επικοινωνιακή τους στρατηγική, με βασικό άξονα πλέον την ασφάλεια.
Η Xpeng, η οποία επενδύει βαριά σε συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε στη Σαγκάη τη δημιουργία «training camp» για την ασφαλή χρήση των συστημάτων της. Ο CEO της εταιρείας, He Xiaopeng, δήλωσε πως η πλήρως αυτόνομη οδήγηση απέχει ακόμη τουλάχιστον μία δεκαετία, λόγω των τεχνολογικών και νομικών προκλήσεων.
Η BYD από την άλλη, παρότι προσφέρει τη δική της τεχνολογία «God’s Eye» ως βασικό εξοπλισμό σε όλα τα μοντέλα της, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης στις παρουσιάσεις της στη Σαγκάη. Εστίασε αντ’ αυτού στην πρεμιέρα προσιτών μοντέλων όπως τα Seal 06 και Sealion 06, αλλά και πιο πολυτελών προτάσεων.
Αξιοσημείωτη ήταν και η απουσία του Lei Jun, του χαρισματικού CEO της Xiaomi, ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στην περυσινή έκθεση του Πεκίνου. Η εταιρεία του περιορίστηκε στην παρουσίαση των SU7 και SU7 Ultra, ενώ το φημολογούμενο YU7 SUV –αντίπαλο δέος του Tesla Model Y– δεν εμφανίστηκε καν.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε επίσης η δυναμική των ξένων κατασκευαστών. Ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε αύξηση 12,5% στις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, τα μερίδια αγοράς των παραδοσιακών ιαπωνικών μαρκών παρουσίασαν πτώση: -34% για τη Honda και -28% για τη Nissan. Αντίστοιχα, η Volkswagen σημείωσε πτώση 6% και προσπάθησε να επανακτήσει το χαμένο έδαφος παρουσιάζοντας πέντε νέα μοντέλα υπό το σύνθημα «CHINA SPEED», μεταξύ αυτών και νέα Audi.
Η General Motors επέλεξε να προβάλει τη γκάμα της Cadillac, με τέσσερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα – Lyriq, Optiq, Vistiq και Escalade IQ – δείχνοντας πως η πολυτελής μάρκα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κινεζική στρατηγική της GM. Ο Tu Le, αναλυτής της Sino Auto Insights, επεσήμανε ωστόσο πως οι τιμές θα πρέπει να είναι χαμηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει ανταγωνιστικότητα.
Η BMW και η Honda ανακοίνωσαν συνεργασία με την κινεζική startup DeepSeek για ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στα νέα τους μοντέλα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Andrew Fellows της Star, οι δυτικές εταιρείες παραμένουν πίσω: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δυτικοί κατασκευαστές έμειναν στάσιμοι, ενώ οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν το κύμα των EV. Δύσκολα θα καταφέρουν πλέον να ανατρέψουν τους τοπικούς παίκτες».
Πηγή: Reuters