- Η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει καθυστερήσεις στην εκτέλεση των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, κυρίως λόγω αυξημένου διοικητικού φόρτου.
- Παρά τις καθυστερήσεις, η Ελλάδα έχει εισπράξει 18,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καλύπτοντας το 51% του συνολικού κονδυλίου των 36 δισ. ευρώ.
- Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, οι εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις και φορείς ανέρχονται σε 4,13 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 3,1 δισ. ευρώ για δάνεια.
Την καθυστέρηση που παρατηρείται στο σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε σημείωμα της για την ελληνική οικονομία.
Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, εντοπίζεται στην εκτέλεση των πληρωμών των επιχορηγήσεων καθώς η υπογραφή συμβάσεων στο δανειακό σκέλος εξελίσσεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η συνιστώσα των επιχορηγήσεων σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση πληρωμών έχει καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως λόγω του διοικητικού φόρτου που είναι βαρύτερος από τον αρχικά αναμενόμενο, όπως παρατηρείται και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Εντούτοις, η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο σε σύγκριση με τις ομότιμες χώρες όσον αφορά τις εισπράξεις του RRF με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση των αντίστοιχων ορόσημων και στόχων. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εισπράξει 18,2 δισ. ευρώ από το RRF (8,6 ευρώ για επιχορηγήσεις και 9,6 ευρώ για δάνεια), δηλαδή το 51% του συνολικού κονδυλίου των 36 δισ. ευρώ (όντας μεταξύ των κορυφαίων χωρών πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το 28% των συνολικών ορόσημων.
Τον Δεκέμβριο του 2024 η Ελλάδα υπέβαλε την 5η αίτηση πληρωμής για συνολικό ποσό 3,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ για δάνεια).
Συμπεριλαμβανομένου του ποσού αυτού, η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 21,3 δισ. ευρώ ή το 64% του συνολικού φακέλου έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το 36% των συνολικών ορόσημων.
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των επιχορηγήσεων στην οποία παρατηρούνται και οι καθυστερήσεις, από το συνολικό κονδύλιο των 18,2 δισ. ευρώ, οι ταμειακές εισπράξεις από την ΕΕ ανέρχονται σε 8,6 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, έχει εγκριθεί το σύνολο του φακέλου του έργου, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις 4,13 δισ. ευρώ. Άλλα 4,5 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από το κράτος σε άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, από το συνολικό κονδύλιο των 17,7 δισ. ευρώ, οι ταμειακές εισπράξεις από την ΕΕ ανέρχονται σε 9,6 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 είχαν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις 3,1 δισ. ευρώ. Τα έργα για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ.