Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς σε εισαγωγές καφέ από διάφορες χώρες, με τους υψηλότερους να αφορούν το Βιετνάμ (46%) και την Ινδονησία (32%), ενώ χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής επιβαρύνθηκαν με δασμό 10%.
Οι δασμοί αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική οικονομική αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά καφέ, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της ισχυρής παρουσίας τους στην αμερικανική αγορά. Η Εθνική Ένωση Καφέ των ΗΠΑ έχει ήδη ζητήσει την εξαίρεση του καφέ από τους δασμούς.
Παράλληλα, το κόστος των πρώτων υλών επιβαρύνεται περαιτέρω από την κλιματική κρίση, την αύξηση των μεταφορικών εξόδων, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές του καφέ παγκοσμίως.
Πιο αναλυτικά:
Νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ και οικονομική αναστάτωση στις χώρες παραγωγής προβλέπεται εξαιτίας των δασμών, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη (2.4.2025).
Πληροφορίες του newsit.gr από την ελληνική αγορά καφέ αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αναμονή και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα εξάγει πολύ μικρές ποσότητες καφέ στις ΗΠΑ.
Αντίθετα, η Γερμανία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς καφέ, γιατί έχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες αποτελούν τους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά καφέ, ενώ γερμανικές εταιρείες καφέ, όπως η Tchibo και η Jacobs Douwe Egberts, και ιταλικές εταιρείες όπως η Lavazza, η Illy και η Segafredo Zanetti, έχουν ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά, κυρίως μέσω του εσπρέσο και των μηχανημάτων καφέ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Ένωση Καφέ των ΗΠΑ (NCA) ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρέσει τον καφέ από τη διαδικασία επιβολής δασμών, καθώς οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη βιομηχανία καφέ στην Αμερική, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καφέ από άλλες χώρες. Η Αμερική θεωρείται ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ροφήματος παγκοσμίως.
Όσον αφορά τον «πράσινο καφέ», δηλαδή τους ανεπεξέργαστους κόκκους καφέ, οι δασμοί Τραμπ, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζουν επιπτώσεις στην τιμή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικές χώρες παραγωγής καφέ, που προμηθεύουν την Ελλάδα, είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, το Βιετνάμ, η Αιθιοπία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα, το Περού, το Μεξικό, η Νικαράγουα και η Ινδονησία. Ωστόσο, το κόστος των πρώτων υλών, παγκοσμίως, επιβαρύνεται περαιτέρω εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της αύξησης των μεταφορικών εξόδων, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (2.4.2025), οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 46% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, καθώς και δασμό 32% στις εισαγωγές από την Ινδονησία, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό. Οι παραγωγοί καφέ της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, έλαβαν δασμό 10%.
Το Βιετνάμ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στις ΗΠΑ και εξάγει κυρίως καφέ ρομπούστα, έναν τύπο που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ καθώς και έτοιμων προς κατανάλωση κρύων ροφημάτων.