Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε σε ΦΕΚ την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ακριβή γεωγραφικά όρια των δύο υπεράκτιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Chevron, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά στη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού.
Η Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που εισέρχεται στην ελληνική αγορά μετά την ExxonMobil, με επόμενο βήμα τη δημοσίευση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ε.Ε. έως τα τέλη Απριλίου και την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τα τέλη Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά:
Τα ακριβή γεωγραφικά όρια των δύο υπεράκτιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Chevron, καθορίζει η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.
Έτσι, το υπουργείο προχωρά ένα ακόμη βήμα προς τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Chevron έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μια ζώνη νότια της Πελοποννήσου και για τα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα νότια της Κρήτης, ώστε να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, αποφασίζεται η «Σύμβαση Μίσθωσης» στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», ως τρόπο άσκησης του υπό παραχώρηση, κατά τα ανωτέρω, δικαιώματος του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα δύο οικόπεδα απεικονίζονται ως εξής στην υπουργική απόφαση:
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή που πραγματοποιεί είσοδο στη χώρα μας, μετά την ExxonMobil, που από κοινού με την HELLENiQ Energy έχει αναλάβει τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οι περιοχές της Exxon-HLLENiQ και της Chevron στην περιοχή της Πελοποννήσου είναι οι παρακάτω:
Πλέον, επόμενο βήμα για τις έρευνες της Chevron είναι η δημοσίευση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να γίνει ως τα τέλη Απριλίου με βάση τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Θα ακολουθήσει η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος ως τα τέλη Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει τα συμβόλαια.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός της Ελλάδας, η Chevron διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο διαθέτει τα δικαιώματα για το κοίτασμα Αφροδίτη από κοινού με τη Shell και τη NewMedEnergy. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις έρευνες βυθού για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα ενώσει το κοίτασμα με την Αίγυπτο ώστε να εξαχθεί το φυσικό αέριο.
Παράλληλα, στο Ισραήλ η Chevron κατέχει το 39,6% του κοιτάσματος Λεβιάθαν και το 25% του Ταμάρ. Αντίστοιχα, διαθέτει συμμετοχή στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στη Λεκάνη του Ηροδότου, την οποία θεωρεί υποσχόμενη για μελλοντικές ανακαλύψεις.