Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη: από χώρα σε βαθιά κρίση, έχει εξελιχθεί σε παράδειγμα ταχείας ανάκαμψης και επενδυτικής αξιοπιστίας.
Στη φετινή επετειακή διοργάνωση, η συζήτηση με τίτλο «Η Αναπτυξιακή Πορεία της Ελλάδας: Ο Ρόλος των Επενδύσεων και της Καινοτομίας» ανέδειξε τα στοιχεία αυτής της αλλαγής, φέρνοντας στο ίδιο πάνελ κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη πρώτης γραμμής.
Με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο CEO της Deloitte Ελλάδας Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο επικεφαλής στρατηγικής της Ideal Holdings Δαμιανός Παπακωνσταντίνου και ο Managing Director της DPort Services & PCDC Γιώργος Πέτσης.
Ιδιαίτερο βάρος στη συζήτηση είχαν οι παρεμβάσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών AKTOR και partner της Thrivest Holding (βασικού μετόχου της Attica Bank) , ο οποίος ανέλυσε πώς η Ελλάδα πέρασε «από το αδιέξοδο στην αναγέννηση», με την οικονομία να μετατρέπεται σε ένα «παγκόσμιο παράδειγμα ανάκαμψης».
Ένα Μικρό Οικονομικό Θαύμα
Σπάνια μια οικονομία που βρέθηκε τόσο κοντά στην κατάρρευση καταφέρνει μέσα σε μια δεκαετία να μεταμορφωθεί σε παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη. Για τον κ. Εξάρχου, αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα «μικρό οικονομικό θαύμα».
«Αν το 2015 με ρωτούσε κανείς αν είναι δυνατόν μέσα σε δέκα χρόνια να έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να συμμετέχουμε σε επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με διεθνείς εταίρους, θα το θεωρούσα ανέκδοτο», δήλωσε με έμφαση από το βήμα του φόρουμ. «Κι όμως, σήμερα αυτό είναι η νέα πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει μια πλήρη αντιστροφή εικόνας. Δύσκολα θα βρείτε άλλο παγκόσμιο παράδειγμα ανάλογης ανάκαμψης».
Παρότι αναγνωρίζει τους εξωτερικούς κινδύνους -από την αστάθεια στις διεθνείς αγορές μέχρι τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ- ο κ. Εξάρχου εμφανίζεται αισιόδοξος. «Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια ψύχραιμη και έμπειρη κυβέρνηση, που έχει ήδη περάσει δύο μεγάλες κρίσεις: το 2015 και την πανδημία του 2020. Ξέρει τι σημαίνει διαχείριση κρίσεων και πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και τις επόμενες».
Σε ερώτηση για τη στάση των ξένων επενδυτών, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχω δει ούτε έναν να κάνει πίσω. Οι επενδυτές πιστεύουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους».
Diversification με Πυλώνες ΑΠΕ και Ακίνητα
Αναφερόμενος στον Όμιλο AKTOR, ο κ. Εξάρχου παρουσίασε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιείται ήδη: ένα φιλόδοξο σχέδιο διαφοροποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου, ώστε να θωρακιστεί ο Όμιλος απέναντι σε πιθανές μελλοντικές διακυμάνσεις του κατασκευαστικού τομέα.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερές λειτουργικές ροές. Για αυτό επενδύουμε συστηματικά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χτίζουμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Παράλληλα, προχωρούμε σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και θα εξετάζουμε την συμμετοχή μας σε δύο ακόμα εμβληματικά έργα. Έχουμε μπροστά μας έναν μήνα κρίσιμο, αλλά είμαι αισιόδοξος για την έκβαση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου ανέρχεται ήδη στα 5 δισ. ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει σύντομα τα 6 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατασκευαστική άνθηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη.
Η Ανάπτυξη Περνά (και) από τα Εργοτάξια
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του κατασκευαστικού κλάδου στην πραγματική οικονομία: «Το 95% των χρημάτων που απορροφούν οι κατασκευαστικές εταιρείες επανεπενδύονται στην αγορά. Όσο μεγαλώνει το ανεκτέλεστο, τόσο πιο ευρεία γίνεται η διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην έλλειψη τεχνικού προσωπικού σημείωσε: «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε Έλληνες μηχανικούς να επιστρέφουν, σε αντίθεση με τα χρόνια της κρίσης. Και σίγουρα δεν πιστεύω ότι η λύση είναι οι “καραβιές αλλοδαπών εργατών”. Πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στην επανεκπαίδευση και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού».
Κλείνοντας, απηύθυνε σαφές μήνυμα προς την πολιτεία: «Το Δημόσιο πρέπει να ενισχύσει κι άλλο το αντικείμενο των κατασκευών, αλλά και να βελτιώσει τη διαδικασία πληρωμών για τα έργα που εκτελούνται. Η αμεσότητα και η συνέπεια στο σκέλος αυτό είναι καταλύτης για την υλοποίηση οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου».