- Η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται υπό όρους να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, αν το CVC βγει στην αγορά για πώληση και ανάλογα με την κατάσταση της εταιρείας.
- Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου, η Εθνική Τράπεζα δεν θα ενδιαφερόταν για απόκτηση ποσοστού αν αυτή η διαδικασία δεν ήταν συναινετική.
- Η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει δυναμικές κινήσεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, όπως η έκδοση ομολογιακού δανείου για την κατασκευή του EMC, και έχει υλοποιήσει προϊόντα με χαμηλές χρεώσεις για την προσέλκυση πελατών.
Ενδιαφέρον να αποκτήσει πίσω την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία εξαγοράστηκε από το αμερικανικό fund CVC το 2022, θα είχε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όπως αναφέρθηκε χθες (5.12.2024) από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, κατά τη συνάντηση στελεχών της Διοίκησης με δημοσιογράφους.
Το ενδιαφέρον της ΕΤΕ, ωστόσο, θα ήταν υπό όρους και προϋποθέσεις. «Εφόσον το CVC βγει στην αγορά για να ζητήσει αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική και αναλόγως με την κατάσταση στην οποία θα είναι η εταιρεία, θα αξιολογήσουμε το πιθανό ενδιαφέρον. Άλλωστε, η Εθνική Τράπεζα έχει αποκλειστικότητα με την Εθνική Ασφαλιστική σε επίπεδο εργασιών, οπότε θα είναι προνομιακός συνομιλητής», είπε ο κ. Μυλωνάς.
Σε ερώτηση για το εάν θα ενδιέφερε την Εθνική Τράπεζα η απόκτηση ποσοστού στην Τράπεζα Κύπρου, στελέχη της ΕΤΕ απάντησαν πως η συγκεκριμένη τράπεζα φαίνεται πως επιθυμεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και η Εθνική δεν θα ενδιαφερόταν ποτέ για μία σύζευξη αν αυτή δεν είχε απολύτως συναινετικό χαρακτήρα.
Δεδομένου ότι μετά την δεύτερη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το Δημόσιο διατήρησε ποσοστό 8% στην ΕΤΕ, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ρωτήθηκαν εάν θα υπήρχε ενδιαφέρον για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Όπως απάντησαν, παρόμοιες προτάσεις που έχουν θετικά και αρνητικά, τα οποία πάντα αξιολογούνται, δεν απορρίπτονται.
Όσο για το εάν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι το 8% της ΕΤΕ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, σχολιάστηκε ότι το Δημόσιο δεν παρενέβαινε στις πολιτικές της Εθνικής Τράπεζας ούτε όταν είχε ποσοστό 40%.
Η ΕΤΕ θα κινηθεί δυναμικά και στις χρηματοδοτήσεις στο εξωτερικό, διερευνώντας τις δυνατότητες για μεγάλα ευρωπαϊκά κοινοπρακτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι η Εθνική είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που έκανε Islamic finance, με την έκδοση του ομολογιακού δανείου των 350 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Σαουδική Αραβία.
Σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεαστούν τα επιτοκιακά έσοδα της ΕΤΕ από την μείωση των επιτοκίων, αναφέρθηκε πως το τέταρτο τρίμηνο, παρά την πτώση των επιτοκίων, τα έσοδα από τόκους δεν παρουσιάζουν κάμψη κάτι που διαψεύδει τις εκτιμήσεις για ΝΙΙ χαμηλότερα κατά 5% στο τρίτο τρίμηνο.
Για το 2025 οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα χαμηλότερα κατά 9% τα οποία ωστόσο θα υπερκαλυφθούν στο πλαίσιο της πιστωτικής επέκτασης.
Τέλος, όσον αφορά την κριτική για τις χρεώσεις των τραπεζών, αναφέρθηκε ότι η ΕΤΕ λάνσαρε τον Σεπτέμβριο τον Λογαριασμό Προνομίων, για πακέτο συναλλαγών με μηνιαία χρέωση 1 ευρώ. Το προϊόν έχει προσελκύσει 100.000 πελάτες και στόχος είναι μέσα στο επόμενο 18μηνο να μεταπέσουν στον Λογαριασμό Προνομίων οι μισοί λογαριασμοί πελατών της ΕΤΕ, από τα 5 εκατομμύρια λογαριασμούς που διαθέτει.