- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενέκρινε την εγκατάσταση δύο πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1 MW στον Κορινθιακό Κόλπο.
- Οι σταθμοί θα χρησιμοποιούν πλωτές μεμβράνες και θα εγκατασταθούν σε θαλάσσια έκταση 10.000 m², με κάθε μεμβράνη να φιλοξενεί φωτοβολταϊκά πάνελ 500 kWp.
- Η απόφαση εντάσσεται σε ρυθμίσεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε θάλασσα, τεχνητές λίμνες και υδάτινα σώματα, με όριο ισχύος μεταξύ 0,5 και 1 MW.
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για δύο πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά ισχύος 1 MW έκαστο, τα οποία προορίζεται να εγκατασταθούν στον Κορινθιακό Κόλπο.
Συγκεκριμένα, τα έργα της εταιρείας «ΡΕΑ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις 10.000 m2 επί της υδάτινης επιφάνειας της θάλασσας στον Κόλπο Δομβραίνης με χρήση πλωτών μεμβρανών για την οριζόντια τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι πλωτές μεμβράνες θα αγκυρωθούν κατάλληλα στον πυθμένα της θάλασσας. Θα αναπτυχθούν μεμβράνες διαμέτρου 70 μέτρων καθεμία εκ των οποίων μπορεί να φιλοξενήσει Φ/Β πάνελ συνολικής ισχύος 500 kWp.
Οι σταθμοί απαρτίζονται από:
- Πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση και αγκυρώνονται στον πυθμένα,
- Οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό,
- Καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και
- Συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι πρόσφατα το ΥΠΕΝ έδωσε με νόμο τη δυνατότητα για την εγκατάσταση πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών και σε τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα. Είχε προηγηθεί ο Ν. 4951/2022 με ρυθμίσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα που έθετε το όριο ισχύος τους μεταξύ 0,5 και 1 MW.