- Οι τράπεζες θα υποστηρίξουν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για να προστατευτούν ευάλωτοι δανειολήπτες από πλειστηριασμούς, αγοράζοντας τις πρώτες κατοικίες τους και ενοικιάζοντάς τες πίσω σε αυτούς.
- Η μίσθωση θα διαρκεί έως 12 χρόνια και το κράτος θα παρέχει στεγαστικό επίδομα για να βοηθήσει τους οφειλέτες στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.
- Οι τράπεζες αναμένεται να αποφασίσουν σύντομα τον τρόπο στήριξής τους για τον Φορέα, με πιθανές επιλογές τη χρηματοδότηση του μετοχικού κεφαλαίου ή την υποστήριξη συγκεκριμένου επενδυτή μέσω διαγωνισμού.
Λύση στο αδιέξοδο που έχουν συναντήσει οι προσπάθειες υλοποίησης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, για τη σωτηρία χιλιάδων ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, θα δώσουν οι τράπεζες.
Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων οφειλετών κατά τον πλειστηριασμό και στη συνέχεια θα τις νοικιάζει στους οφειλέτες που διέμεναν σε αυτές, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξώσεις. Η μίσθωση θα έχει διάρκεια έως 12 χρόνια, ενώ το κράτος θα συμβάλει στη μηνιαία δόση που θα καταβάλει ο οφειλέτης, με στεγαστικό επίδομα 70 – 210 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μορφή της συμβολής των τραπεζών, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να αναλάβει το ρίσκο του εγχειρήματος ξένος επενδυτής. Αυτό έδειξαν οι πολύμηνες προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτών, ο εξαντλητικός διάλογος με βελτίωση των όρων που ακολούθησε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους υποψήφιους επενδυτές και η τελική φάση του διαγωνισμού που έχει καθυστερήσει επίσης.
Τα σενάρια για τη συμβολή των τραπεζών στη σύσταση του Φορέα Ακινήτων είναι δύο, σύμφωνα με τις πληροφορίες: α) οι τράπεζες να καταβάλουν σχεδόν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτήσει ο Φορέας, αναλόγως της εταιρικής μορφής που θα επιλεγεί να λάβει ή β) οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τον προτιμητέο επενδυτή που θα αναδείξει ο διεθνής διαγωνισμός για την αναδοχή του έργου, προκειμένου ο Φορέας να μπορεί να προβαίνει στην απόκτηση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι τα επόμενα 3 – 4 χρόνια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000 – 12.000 πλειστηριασμούς ετησίως και για 30.000 – 50.000 σπίτια ευάλωτων που θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.
Οι συζητήσεις κυβέρνησης – τραπεζών για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του Φορέα Ακινήτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξώσεις, έχουν κινηθεί ανεξάρτητα από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων. Είναι πιθανό να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό την Κυριακή, μαζί με τις ανακοινώσεις για τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και την ταχύτερη διάθεση ακινήτων των τραπεζών στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα στηρίξουν τη δημιουργία του Φορέα Ακινήτων, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα προκηρύξει την τελική φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο Φορέας Ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου ή το αργότερο τον Απρίλιο του 2025.
Υπενθυμίζεται ότι στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών ενδιαφέρον να αναλάβουν τον Φορέα Ακινήτων είχαν εκδηλώσει τα funds Fortress, Bain, CRC και Kaican Hellas σε κοινοπραξία με την Beaumont.