- Οι θάλασσες και οι παραλίες της Εύβοιας έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μωβ μέδουσες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, ιδιαίτερα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
- Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση των μεδουσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, με τις παραλίες Λιανής Άμμου και Κουρέντι να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες.
- Προτάσεις για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων από μέδουσες περιλαμβάνουν τη χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων πρώτων βοηθειών όπως πλαστική κάρτα, τσιμπιδάκι και μίγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό.
Από μωβ μέδουσες έχουν γεμίσει οι θάλασσες και οι παραλίες στην Εύβοια προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Χιλιάδες μωβ μέδουσες με πλοκάμια έχει ξεβράσει η θάλασσα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στις παραλίες της Λιανής Άμμου και στην Κουρέντι σύμφωνα με το evima.gr.
Πέρα από τις αμμουδιές και μέσα στην θάλασσα οι μέδουσες είναι πολλές και πολύχρωμες.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά η ανησυχία των κατοίκων ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου είναι τεράστια.
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:
Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα.
Τα βήματα φροντίδας
Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.