Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Μονή Καισαριανής: Η ανεξερεύνητη ιστορία της και η βιβλιοθήκη με τα σπάνια κείμενα

Η Μονή Καισαριανής, από τους πιο σημαντικούς βυζαντινούς ναούς της Αθήνας, διακατέχεται από πλούσια ιστορία και σπάνια χειρόγραφα.
  • Η Μονή Καισαριανής, χτισμένη τον 11ο αιώνα στη δυτική πλευρά του Υμηττού, είναι από τους πιο όμορφους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας και έχει ιστορία που περιλαμβάνει αρχαίους λατρευτικούς χώρους αφιερωμένους στην Αφροδίτη.
  • Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο φιλοσοφίας, όπου δίδαξαν εξέχοντες φιλόσοφοι, όπως ο Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός.
  • Σήμερα, η Μονή Καισαριανής είναι φυλασσόμενο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει αναστηλωθεί, λειτουργώντας ως επισκέψιμος χώρος.

Στη δυτική πλευρά του Υμηττού, ανάμεσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, βρίσκεται η Μονή Καισαριανής, όπου κάθε Μεγάλη Παρασκευή συρρέει πλήθος πιστών για την περιφορά του Επιταφίου. 

Σε διάφορες πηγές, η Μονή Καισαριανής αναφέρεται ακόμα ως Κυριανή ή Σάνκτα Συργιανή. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας. 

Παλιά το τοπίο ήταν δενδρόφυτο και γεμάτο ελιές, ενώ κοντά στην Μονή ανάβλυζε πηγή με άφθονο και κρύο νερό. Η πηγή αυτή είναι μάλλον η «Καλλία», όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ποιητές.

Λίγο πιο πάνω από το σημείο αυτό η τοποθεσία στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη και ονομαζόταν «Κυλλού Πήρα», σήμερα κοινώς «Καλλοπούλα». Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ιδρύθηκε χριστιανικός ναός κοντά στην πηγή, του οποίου τα δομικά υλικά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στα μεταγενέστερα γύρω κτήρια.

Ο σημερινός ναός κτίστηκε τον 11ο αιώνα, και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Γύρω από το ναό αυτό αναπτύχθηκε η περιοχή, η οποία σήμερα ονομάζεται Καισαριανή.

Για πρώτη φορά η Καισαριανή αναφέρεται σε επιστολή του μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Ακομινάτου στις αρχές του 13ου αιώνα.

Η Μονή κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, περίπου στο 1100, η οποία είναι η χρονολογία κατασκευής της διατηρημένης εκκλησίας (το καθολικό της μονής).

Ωστόσο, ο χώρος έχει μεγαλύτερη ιστορία ως λατρευτικός χώρος: στην Αρχαιότητα, ήταν πιθανώς ένας χώρος αφιερωμένος στην Αφροδίτη. Ερείπια μιας μεγάλης βασιλικής βρίσκονται στα δυτικά, κοντά σε μια μικρότερη εκκλησία η οποία κτίστηκε μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη της Μονής διέθετε μεγάλο αριθμό χειρογράφων

Μονή Καισαριανής: Η ανεξερεύνητη ιστορία της και η βιβλιοθήκη με τα σπάνια κείμενα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η Μονή αναφέρεται από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ μετά την Τέταρτη Σταυροφορία, αλλά φαίνεται πως παρέμενε υπό τον έλεγχο των Ορθοδόξων, ενώ άλλες εκκλησίες και μονές είχαν καταληφθεί από τους Λατίνους κληρικούς. Μια επιπλέον, σήμερα εγκαταλελειμμένη μονόκλιτη εκκλησία, χτίστηκε νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Όταν, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Αττική το 1458, ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ πήγε στη Μονή και σύμφωνα με τον Ιάκωβο Σπων (1675), έναν Γάλλο γιατρό από τη Λυών, του δόθηκε το κλειδί της πόλης.

Το 1678, ο Πατριάρχης Διονύσιος Δ΄ όρισε τη μονή ως σταυροπηγιακή, δηλαδή ελεύθερη και ανεξάρτητη από την αρχιεπισκοπή: η μοναδική της υποχρέωση ήταν να τελεί τελετές κηδειών. Αργότερα, το 1792, ο Πατριάρχης Νεόφυτος Ζ΄ ανακάλεσε τα προνόμια της μονής, η οποία βρισκόταν και πάλι υπό την δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 1824 και έπειτα, η Μονή «υπεβλήθη σε άθλια μεταχείριση. Ό,τι είχε στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στο διαφωτισμό της ανθρωπότητας και στην ασφάλεια των ψυχών, ήταν τώρα ένα παλάτι για αγελάδες, πουλερικά και άλογα»

Η Μονή Καισαριανής είχε πλουσιότατη βιβλιοθήκη (διέθετε αρχεία από βιβλιοθήκες της αρχαιότητας) και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο φιλοσοφίας, όπου δίδαξαν σημαίνοντες φιλόσοφοι και λόγιοι της εποχής (Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός), ο Θεοφάνης το 1566, ο Ιωάννης Δωριάνος το 1675, ο ηγούμενος Ιεζεκιήλ Στεφανάκης, ο οποίος ήταν γνώστης της Ελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας, και πιο συγκεκριμένα, της πλατωνικής φιλοσοφίας. Από το 1722 έως το 1728, ο Θεοφάνης Καβαλλάρης πραγματοποίησε μαθήματα γραμματικής και επιστημών στο χώρο.

Σύμφωνα με πηγές της εποχής, κατά την πολιορκία της Αθήνας από τους Τούρκους όσα χειρόγραφα είχαν απομείνει, μεταφέρθηκαν στην Aκρόπολη και έγιναν προσάναμμα για τα όπλα της εποχής.

Η παλαιότερη σωζόμενη τοιχογραφία ανάγεται στον 14ο αιώνα

Μονή Καισαριανής: Η ανεξερεύνητη ιστορία της και η βιβλιοθήκη με τα σπάνια κείμενα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένας ψηλός τοίχος περιβάλλει τα κτήρια, το καθολικό (κυρίως εκκλησία), την τραπεζαρία, το λουτρό και τα κελιά, και έτσι, είναι έως και σήμερα αρκετά προστατευμένα. Στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχαν δύο είσοδοι, η κύρια είσοδος στην ανατολική πλευρά και μια μεγαλύτερη στην άλλη πλευρά.

Η Μονή χτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου κτηρίου. Το σχεδιάγραμμα της Μονής Καισαριανής έγινε το 1745 από έναν Ρώσο προσκυνητή, ονόματι Μπάρσκι, και απεικονίζει τα ακόλουθα κτήρια: το καθολικό στην ανατολική πλευρά του τοίχου γύρω από το μοναστήρι, το λουτρό στη νότια πλευρά, τα κελιά των μοναχών, τα οποία συνορεύουν με τον πύργο Μπενιζέλου και την τραπεζαρία στη δυτική πτέρυγα. Εκτός από τον λαχανόκηπο στη νοτιοδυτική πλευρά της Μονής, απεικονίζεται το κοιμητήριο των μοναχών και μια νεότερη εκκλησία.

Το καθολικό ανήκει στο συνηθισμένο Βυζαντινό ρυθμό, με ημιεξαγωνικές αψίδες. Όμως ο νάρθηκας και οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται στην Οθωμανική περίοδο, όπως και τα περισσότερα κτήρια της Μονής, με εξαίρεση το ελαιουργείο, που ήταν αρχικά λουτρό, το οποίοι φαίνεται να είναι σύγχρονο με το καθολικό.

Τα κτήρια είνα διασκορπισμένα σε μια αυλή. Το καθολικό βρισκόταν στην ανατολική πλευρά, η τραπεζαρία και η κουζίνα στη δυτική πλευρά όπως και το λουτρό, το οποίο μετετράπη στο ελαιουργείο της μονής κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και τέλος, τα κελιά των μοναχών εμπρός των οποίων βρισκόταν μια ανοιχτή στοά.

Το καθολικό είχε σχήμα σταυρού, πιστό στην Ελληνική παράδοση σύμφωνα με τον Μ. Σωτηρίου, ή το ημικυκλικό τετράκλιτο κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο.

Η είσοδος του ναού βρισκόταν στη δυτική πλευρά χωρίς να διαχωρίζεται από νάρθηκα. Υπήρχε ακόμη μια είσοδος στη βόρεια πλευρά, με ένα μαρμάρινο κατώφλι και ένα Ρωμαϊκό επιστήλιο. Ο νάρθηκας, ο οποίος χτίστηκε σίγουρα πριν από το 1602, είναι μια θολωτή οροφή με τρούλο και φεγγίτη στη μέση.

Μονή Καισαριανής: Η ανεξερεύνητη ιστορία της και η βιβλιοθήκη με τα σπάνια κείμενα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η παλαιότερη σωζόμενη τοιχογραφία με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, 14ου αι., βρίσκεται εξωτερικά του καθολικού και είναι ορατή από το εσωτερικό του παρεκκλησίου.

Ο λουτρώνας της Μονής, νότια του καθολικού, είναι τρουλλαίος, κτισμένος με πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους ενσωματώθηκε σε ένα κτιριακό σύμπλεγμα διαφόρων κατασκευαστικών φάσεων και τμήμα του λειτούργησε ως ελαιοτριβείο.

Η Μονή έκλεισε το 1833, επί Βαυαροκρατίας, με το διάταγμα του Georg Ludwig von Maurer, επειδή εγκαταβιούσαν λιγότερο από 6 μοναχοί.

Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Φιλοδασική αναστήλωσε το συγκρότημα της Μονής της Καισαριανής μεταξύ 1952 και 1955. Η ένωση επέβλεπε και χρηματοδότησε όλες τις εργασίες. Ο Τάσος Μαργαρίτωφ, αναστήλωσε τις Μεταβυζαντινές εικόνες που περιελάμβανε.

Σήμερα η Μονή Καισαριανής αποτελεί φυλασσόμενο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι επισκέψιμος χώρος.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Καίτη Γκρέυ: Η τελευταία δημόσια παρουσία της σπουδαίας τραγουδίστριας, τέσσεραμισι χρόνια πριν αποδημήσει

Η Καίτη Γκρέυ, σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια, απεβίωσε σε ηλικία...

Καστορίνα: «Αναμένω αθλητικό… θυμό απέναντι στον Άρη»

Ο Καστορίνα αναφέρει ότι μετά από την πρόσφατη ήττα,...

Γιασικεβίτσιους για Μπόλντγουιν: «Δεν γνωρίζω πότε θα επιστρέψει»

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα...

Ζώδια: Προβλέψεις για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα, οι προβλέψεις για κάθε ζώδιο υπογραμμίζουν τη σημασία...

ΛεΜπρόν: «Είναι πολύ σκληρό να χάνεις το σπίτι και όλα σου τα πράγματα»

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς εξέφρασε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει λόγω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γέρακας: Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία – Τον έσωσε η πυροσβεστική

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον Γέρακα τα ξημερώματα της Κυριακής, με έναν οδηγό να τραυματίζεται.Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε στις...

Εξάρχεια: Αγνωστοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς – 10 συλλήψεις

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, όταν ομάδα αγνώστων εκτόξευσε μπουκάλια σε περιπολούντες αστυνομικούς.Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους...

Το TikTok κλείνει επίσημα στις ΗΠΑ – Το μήνυμα που βλέπουν οι χρήστες

Το TikTok απαγορεύεται επίσημα στις ΗΠΑ από τις 19 Ιανουαρίου 2025, με τους χρήστες να μην έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι αναφέρουν σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από Μακελειό, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Εστία, Δημοκρατία, Espresso και άλλες. Δείτε εδώ ή παρακάτω τα πρωτοσέλιδα...

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα, Κυριακή (19.1.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μάρκου Ευγενικού, Αγίας Ευφρασίας και Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα,...

Καιρός σήμερα: Στους 19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Αττική, Δωδεκάνησα και Κρήτη

Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σήμερα στην Αττική, Δωδεκάνησα και Κρήτη, σε αντίθεση με τον χιονιά της προηγούμενης εβδομάδας.Αραιές...

Κορυδαλλός: «Είδα το τζάμι να σπάει και να με χτυπάει στο κεφάλι» λέει ο 19χρονος που τραυματίστηκε από την επίθεση σε λεωφορείο

Επίθεση σε αστικό λεωφορείο στον Κορυδαλλό, όπου άγνωστοι έριξαν μάρμαρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 19χρονου επιβάτη.Ο τραυματίας περιέγραψε τις στιγμές τρόμου, αναφέροντας ότι...

Χαλκίδα: Σφοδρό bullying σε βάρος 13χρονου – Τι αναφέρει η μητέρα του

Ένας 13χρονος μαθητής στη Χαλκίδα είναι θύμα σφοδρού bullying από έναν 14χρονο, με αφορμή ασήμαντο γεγονός κατά τη διάρκεια του μαθήματος γυμναστικής.Η μητέρα του...

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό βίντεο από τον βίαιο ξυλοδαρμό μεταναστών από διακινητές

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει μετανάστες να δέχονται άγριο ξυλοδαρμό από διακινητές στη Θεσσαλονίκη, με τους αλλοδαπούς να βρίσκονται στο πάτωμα και να κλαίνε.Οι διακινητές, που...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2589: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης ΛΟΤΤΟ 2589, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/01/2025, είναι οι 4, 7, 12, 13, 38, 45.Οι νικητές της πρώτης κατηγορίας...