- Στη Θεσσαλονίκη, νεαρός βεβήλωσε άγαλμα του Κατσαντώνη, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις στο διαδίκτυο, καθώς βρίζει και φτύνει το μνημείο.
- Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο δράστης ζήτησε συγγνώμη, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε τη σημασία του αγάλματος και ότι θα προσπαθήσει να επανορθώσει.
- Ο γνωστός γλύπτης Γιώργος Κικώτης ζήτησε παραδειγματική τιμωρία του δράστη, ενώ η Αντιδημαρχία Καθαριότητας προχώρησε στην αποκατάσταση του αγάλματος.
Τα βίντεο από τη Θεσσαλονίκη δείχνουν τη βεβήλωση του ανδριάντα στο Κορδελιό. Ο νεαρός δράστης βρίζει και φτύνει το άγαλμα, με κάποιον να τραβάει τις εικόνες, πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο. Τα πλάνα προκάλεσαν οργή και άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Με τον αρνητικό πρωταγωνιστή να αποφασίζει μετά από λίγες ώρες να λύσει τη σιωπή του, για να ζητήσει συγγνώμη.
Συγκεκριμένα ο νεαρός σχολίασε μετά τις αντιδράσεις για τη βεβήλωση στη Θεσσαλονίκη: «Δεν είμαι Αλβανός. Έλληνας τσιγγάνος είμαι και δεν ήξερα τι σημαίνει το άγαλμα. Μόλις το έμαθα κι εγώ τρελάθηκα».
«Λέω θα πάω εκεί να το σκουπίσω. Θα πάρω μαζί μου νερό να το σκουπίσω. Θα πέσω στα γόνατα και θα ζητήσω μια ταπεινή συγγνώμη. Θα τραβήξω και βίντεο και θα το ανεβάσω στο Facebook, στο Instagram και στο Tiktok» έγραψε ο δράστης σε ανάρτησή του, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πράξη του στο Κορδελιό.
Το βίντεο αναρτήθηκε στο Instagram και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε από πλήθος χρηστών που ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία του νεαρού.
Αμέσως μετά ο αρνητικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη και να υποσχεθεί ότι θα επανορθώσει.
Την παραδειγματική τιμωρία του δράστη του βανδαλισμού ζητά με ανάρτησή του και ο γνωστός γλύπτης, Γιώργος Κικώτης. Κλιμάκιο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου έσπευσε στο σημείο και προχώρησε στην αποκάθαρση του έργου τέχνης.
Ο Αντώνης Κατσαντώνης (1775 – 1809) ήταν ονομαστός Έλληνας κλέφτης, ο οποίος έδρασε επί τουρκοκρατίας στα προεπαναστατικά χρόνια στις περιοχές των Αγράφων, του Βάλτου και του Ξηροποτάμου Αιτωλοακαρνανίας.
Η φήμη του Κατσαντώνη επέζησε και μετά από την περίοδο της επανάστασης και διαδόθηκε κυρίως από τη δημοτική μούσα ως ο «Αετός των Αγράφων» και το «Λιοντάρι της Κλεφτουριάς». Πρωτοπαλίκαρο του υπήρξε, ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης», όπως ονόμασε ο Κωστής Παλαμάς τον Καραϊσκάκη. Ο Κατσαντώνης θεωρείται από τους ιστορικούς ως εφάμιλλος του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και του Ανδρούτσου.