- Εκατομμύρια νεκρά ψάρια κατακλύζουν τον Παγασητικό και ρέματα του Βόλου.
- Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με προσπάθειες να συγκεντρωθούν τα ψάρια.
- Καθαρισμός της θάλασσας με συγκέντρωση πάνω από 57 τόνους ψαριών.
- Σκάφη και εκσκαφείς συμμετέχουν στην απομάκρυνση των ψαριών.
- Το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλους όγκους νερού που χύνονται στον Παγασητικό Κόλπο.
- Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά δημιουργεί δυσοσμία και ανησυχία.
- Αναμένεται ότι θα χρειαστούν περίπου επτά ημέρες για τη συγκέντρωση των ψαριών από τον κόλπο.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν κατακλύσει τον Παγασητικό αλλά και ρέματα του Βόλου. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει εικόνες που είναι στην κυριολεξία αποκαρδιωτικές και οι οποίες δείχνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνεργείων να περισυλλέξουν τα νεκρά ψάρια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός της θάλασσας στο Βόλο από τα νεκρά ψάρια που πλέουν στην επιφάνεια του Παγασητικού Κόλπου, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες στους κατοίκους της Μαγνησιακής πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα επτά αλιευτικά που βγήκαν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πρόβλημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε μια μόλις ώρα περισσότερους από 16 τόνους. Κι η παραπάνω ποσότητα φαντάζει εξωπραγματική, η συνολική «σοδειά» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημέρων ξεπερνούν τους 57 τόνους.
Σήμερα της σκυτάλη της αποκομιδής των νεκρών ψαριών, πήρε ένα μικρό σκάφος ειδικό για συγκεκριμένες καταστάσεις, ενώ τις επόμενες ώρες θα πλαισιωθεί κι από άλλα πέντε. Παράλληλα στα παράλια όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη ποσότητα, έχουν πάρει θέση κι εκσκαφείς που βοηθούν από ξηράς στην εκτόνωση από τη συσσώρευση των ψαριών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τώρα, το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η δυσοσμία είναι μεγάλη και η ανησυχία τον κατοίκων ακόμα μεγαλύτερη. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Αγριά, οι Αλυκές, η Κριθαριά και η Νέα Αγχίαλος.
Μάλιστα οφείλεται στους μεγάλους όγκους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό Κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία πεθαίνουν μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό.
Όσον αφορά τώρα τη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για να συγκεντρωθούν από τον κόλπο της Μαγνησίας οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, αυτός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στις επτά ημέρες.