Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί τα βασικά στοιχεία σχετικά με τη μηνιγγίτιδα, εστιάζοντας στην αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται με την περίοδο μετά την Covid και τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Αναφέρει ότι η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού και επισημαίνει τη σημασία της υγείας του ρινοφάρυγγα.
Συστήνει τον εμβολιασμό και την έγκαιρη διάγνωση ως τα κύρια μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι ένα ποσοστό φορέων είναι ασυμπτωματικοί. Η ανάρτησή του έγινε αφορμή για ενημέρωση του κοινού μετά τον θάνατο μίας γυναίκας από μηνιγγίτιδα.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Απαντώντας σε 3 βασικές ερωτήσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, επιχειρεί να μας λύσει κάθε απορία σχετικά με την μηνιγγίτιδα, τόσο ως προς τις μεθόδους προφύλαξης όσο και με την συσχέτισή της με τις αναπνευστικές λοιμώξεις και την Covid.
Με μία μακροσκελή ανάρτηση που ανέβασε το μεσημέρι της Τρίτης (18.02.2025) στο Facebook, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, δίνει συμβουλές για τη νόσο με αφορμή τον θάνατο της 54χρονης στον Πύργο από μηνιγγίτιδα αλλά και λόγω της εξάρσης της νόσου που αναμένεται το επόμενο διάστημα λόγω των καρναβαλιών.
Στην πρώτη ερώτησή του, ο καθηγητής εξηγεί το που οφείλεται η έξαρση της μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μετά Covid περίοδο, στην αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων λόγω της πανδημίας αλλά και της συγκεκριμένη εποχής.
Όσον αφορά την συσχέτισή της μηνιγγίτιδας με τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ειδικός αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος».
Οι συμβουλές που δίνει ο ειδικός για την προφύλαξη του κοινού από την μηνιγγίτιδα, είναι ο εμβολιασμός και η έγκαιρη διάγνωση καθώς όπως τονίζει, αυτά είναι τα μοναδικά «όπλα» μας.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Αθανάσιου Τσακρή
Περί μηνιγγίτιδας: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
1. Σε τι οφείλεται η έξαρση των περιστατικών μηνιγγίτιδας;
Η σταδιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου. Φαίνεται όμως ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής.
2. Τι σχέση έχει η μηνιγγίτιδα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις;
Με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα.
3. Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς;
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.