Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για βαρυχειμωνιά με ισχυρό παγετό και πιθανές χιονοπτώσεις μέχρι την Κυριακή. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι θερμοκρασίες αναμένονται κάτω από -10°C, ενώ χιόνια θα εκδηλωθούν σε περιοχές όπως η Πιερία, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη, αν και οι χιονοπτώσεις θα είναι γενικά περιορισμένες.
Στην Αττική, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς και θα εκδηλώνονται κυρίως σε βόρειες περιοχές του νομού. Οι πιο ψυχρές ημέρες αναμένονται την Παρασκευή και το Σάββατο, με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις την Κυριακή.
Ο Καλλιάνος τονίζει τη σημασία της προσοχής στις καιρικές εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι έντονες και δεν αναμένονται σοβαρά προβλήματα.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Τσουχτερό κρύο, παγετός και χιόνια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την Κυριακή, καθώς η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλη πτώση, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από τους -10°C.
Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, έκανε μια ανάρτηση για την κακοκαιρία των επόμενων ημερών, σημειώνοντας πως για τις επόμενες 100 ώρες θα επικρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα χιόνια θα είναι περιορισμένα.
Σημειώνει πως: «Γενικά, τα χιόνια δεν θα είναι πυκνά, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές, όμως υπάρχουν τμήματα όπου αναμένονται κατά τόπους λίγο πιο πυκνές χιονοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, στις ακόλουθες περιοχές τα χιόνια θα έχουν κατά περιόδους λίγη παραπάνω ένταση:
- Πιερία
- Ανατολική και Νότια Θεσσαλία
- Κεντροανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία)
- Εύβοια
- Σποράδες
- Κυκλάδες
- Κρήτη (ορεινά – ημιορεινά και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα)».
Για τον καιρό της Αττικής και το ενδεχόμενο χιονιά αναφέρει:
«Στην Αττική, ο καιρός θα έχει εναλλαγές, με διαστήματα πυκνότερων νεφώσεων αλλά και ανοιχτό καιρό. Όταν οι νεφώσεις πυκνώνουν, θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις, κατά βάση εξασθενημένες κυρίως στις εξής περιοχές του νομού :
- Βορειοδυτικά
- Βόρεια
- Βορειοανατολικά
- Ανατολικά
Οι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται ακόμα και σε υψόμετρα 150-200 μέτρων, δηλαδή αρκετά χαμηλά. Ωστόσο, αυτές θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, ενώ στα βόρεια του νομού και κοντά σε ορεινούς όγκους ίσως είναι λίγο πιο αξιόλογες, χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται ως σφοδρές ή ικανές να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Επομένως, γενικά, η Αττική δεν θα δεχτεί ιδιαίτερα χιόνια, όπως σε άλλες παρόμοιες ψυχρές εισβολές. Οι πιο κρύες μέρες για την Αττική θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Το πρωινό της Κυριακής, αν επιμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων σχετικά χαμηλά».
«Εάν ο “μηχανισμός του Αιγαίου” ενεργοποιηθεί, όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάλυση μου, τότε η υγρασία θα είναι αρκετή ώστε να υποστηρίξει περισσότερες χιονοπτώσεις. Αν όχι, οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς, τοπικές και με εξάρσεις, ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού, ακόμα και με τοπικά έντονη ηλιοφάνεια» σημειώνει.
Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:
«ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΧΙΟΝΙΑ ΓΙΑ 100 ΩΡΕΣ
Από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή, ο καιρός θα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς η ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα ακόμα και στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές της. Ο παγετός θα είναι πολύ ισχυρός ειδικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν ελάχιστες θερμοκρασίες, που στη Βόρεια Ελλάδα (ορεινά), θα είναι χαμηλότερες ακόμα και από τους -10°C.
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Γενικά, τα χιόνια δεν θα είναι πυκνά, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές, όμως υπάρχουν τμήματα όπου αναμένονται κατά τόπους λίγο πιο πυκνές χιονοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, στις ακόλουθες περιοχές τα χιόνια θα έχουν κατά περιόδους λίγη παραπάνω ένταση:
– Πιερία
– Ανατολική και Νότια Θεσσαλία
– Κεντροανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία)
– Εύβοια
– Σποράδες
– Κυκλάδες
– Κρήτη (ορεινά – ημιορεινά και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα)
Από την Κυριακή ίσως έχουμε λίγες παραπάνω περιοχές που θα επηρεαστούν, όμως αυτό θα το αναλύσουμε σε επόμενες εκτιμήσεις γιατί είναι μακριά μέχρι τότε.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Στην Αττική, ο καιρός θα έχει εναλλαγές, με διαστήματα πυκνότερων νεφώσεων αλλά και ανοιχτό καιρό. Όταν οι νεφώσεις πυκνώνουν, θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις, κατά βάση εξασθενημένες κυρίως στις εξής περιοχές του νομού :
– Βορειοδυτικά
– Βόρεια
– Βορειοανατολικά
– Ανατολικά
Οι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται ακόμα και σε υψόμετρα 150-200 μέτρων, δηλαδή αρκετά χαμηλά. Ωστόσο, αυτές θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, ενώ στα βόρεια του νομού και κοντά σε ορεινούς όγκους ίσως είναι λίγο πιο αξιόλογες, χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται ως σφοδρές ή ικανές να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Επομένως, γενικά, η Αττική δεν θα δεχτεί ιδιαίτερα χιόνια, όπως σε άλλες παρόμοιες ψυχρές εισβολές. Οι πιο κρύες μέρες για την Αττική θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Το πρωινό της Κυριακής, αν επιμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων σχετικά χαμηλά.
ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πέμπτη : 8°C (Βόρεια προάστια : 5-6°C)
Παρασκευή : 7-8°C (Βόρεια προάστια : 5-6°C)
Σάββατο : 7°C (Βόρεια προάστια : 3-5°C)
Κυριακή : 7-8°C (Βόρεια προάστια : 3-5°C)
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας θα προσεγγίσουν τους 2-3°C, ενώ στα βόρεια του νομού τους 0-1°C.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εάν ο «μηχανισμός του Αιγαίου» ενεργοποιηθεί, όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάλυση μου, τότε η υγρασία θα είναι αρκετή ώστε να υποστηρίξει περισσότερες χιονοπτώσεις. Αν όχι, οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς, τοπικές και με εξάρσεις, ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού, ακόμα και με τοπικά έντονη ηλιοφάνεια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Δεν αναμένουμε έναν ισχυρό χιονιά που θα καλύψει μεγάλο μέρος της Αθήνας με χιόνι, αλλά ούτε και ένα απλό ξεροβόρι χωρίς φαινόμενα. Η κατάσταση θα είναι ενδιάμεση, με τον καιρό να «γέρνει» λίγο προς το ξεροβόρι, χωρίς όμως να είναι απόλυτα ξηρός.
2. Η Κυριακή, όπως προείπα, είναι μια μέρα που υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει υποτροπή ο καιρός και να χιονίσει και άλλα τμήματα της χώρας, όπως και σε βόρειες περιοχές, για παράδειγμα πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικά σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό όμως αποτελεί ένα κάπως μακρινό σενάριο, επομένως το παρακολουθούμε.
Και κάτι εξίσου σημαντικό: Άλλο η χιονόπτωση και άλλο η χιονόστρωση. Όταν αναφέρομαι για τοπικές χιονοπτώσεις, εννοώ ακριβώς εννοώ, δεν εννοώ κάτι παραπάνω. Δεν εννοώ δηλαδή 10 ή 20 cm στρωμένο χιόνι και τα αυτοκίνητα να κινούνται με αλυσίδες. Αυτό το τονίζω για να μην αντιληφθείτε κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλω να τονίσω.
Θα θέλαμε περισσότερα χιόνια στην Αττική, αλλά… ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω κάτι που θεωρώ ως βασικό κανόνα για τους ανθρώπους που έχουν δημόσιο βήμα και που είναι επαγγελματίες Μετεωρολόγοι. Ο κάθε επιστήμονας κάνει τις εκτιμήσεις του όπως εκείνος κρίνει. Σεβόμενοι επομένως τους πολίτες που μας παρακολουθούν, οφείλουμε με μετριοπάθεια, με σύνεση, με λεπτομέρεια και έγκαιρα να αποτυπώνουμε αυτό που εμείς βλέπουμε. Προφανώς και οι εκτιμήσεις μας θα διαφέρουν. Θα ήταν παράλογο να μην διέφεραν».