- Το 480 π.Χ., η Σπάρτη επιλέγει τα Τέμπη και τις Θερμοπύλες για άμυνα ενάντια στον Ξέρξη.
- Οι ελληνικοί πολεμιστές κάνουν συνειδητή επιλογή να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες σε αυτή τη θέση.
- Ο Ξέρξης ήθελε να κατακτήσει μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά έπρεπε να περάσει από τις Θερμοπύλες.
- Η μάχη στις Θερμοπύλες ήταν η πρώτη πραγματική μάχη του Ξέρξη στα Βαλκάνια.
- Ο βασιλιάς Λεωνίδας είχε σχεδιάσει να κρατήσει τα στενά για να καθυστερήσει τον αντίπαλο στρατό.
- Η μάχη στις Θερμοπύλες ήταν η πρώτη πραγματική μάχη του Ξέρξη σε αυτή την περιοχή.
Βρισκόμαστε στο 480 π.Χ. Κάπου στον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Πριν από περίπου ένα χρόνο, για πρώτη φορά, 31 ελληνικές πόλεις έχουν συνάψει συμμαχία στην Κόρινθο.
Ο βασιλιάς Ξέρξης ετοιμάζει στρατό για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Την κατάκτηση μεγάλο μέρος του κόσμου – της Ευρώπης, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του Δαρείου.
Η Σπάρτη είναι επικεφαλής της πελοποννησιακής συμμαχίας. Ο βασιλιάς και στρατηγός Λεωνίδας επιλέγει τα Τέμπη και τις Θερμοπύλες για να κρατήσουν τη γραμμή άμυνας κατά των Περσών.
Η γεωγραφία της περιοχής, προσφέρει πλεονέκτημα στους λίγους απέναντι στους πολλούς. Για τους έλληνες πολεμιστές είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι μια αποστολή αυτοκτονίας.
Από την προσφορά των Περσών για «Γη και ύδωρ», φτάσαμε στο «Μολών λαβέ» της Σπάρτης και της Αθήνας. Ο Ξέρξης με την τεράστια πολεμική μηχανή του, είχε αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα στο πέρασμά τους και να τιμωρήσει όσους αντιστάθηκαν στις προθέσεις του. Πόσοι έλληνες στρατιώτες πολέμησαν στη Μάχη των Θερμοπυλών απέναντι στον Ξέρξη;
Πριν αναλύσουμε τον στρατό που αντιμετώπισε ο Ξέρξης, να σημειώσουμε, γιατί είναι σημαντική αυτή η λεπτομέρεια, πως ο Πέρσης δεν είχε δώσει ποτέ μέχρι τότε μάχη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή στις Θερμοπύλες ήταν η πρώτη του.
Η πρώτη του αληθινή, απέναντι σε αποφασισμένους στρατιώτες. Το σχέδιο του βασιλιά Λεωνίδα ήταν να κρατήσουν τα στενά, καθυστερώντας τον αντίπαλο στρατό.