Η κίνηση της Chevron να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης έχει σημαντική γεωπολιτική αξία, καθώς ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ενώ η Λιβύη φαίνεται να αγνοεί το μνημόνιο με την Τουρκία, καλώντας μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε οικόπεδα που εφάπτονται με ελληνικές περιοχές.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, προγραμματίζει άμεσες ενέργειες για την αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron. Παράλληλα, ο Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ για να διασφαλίσει τη συμμετοχή των Ισραηλινών σε ενεργειακά πρότζεκτ, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Πιο αναλυτικά:
Μείζονος σημασίας και για γεωπολιτικούς λόγους θεωρείται η κίνηση της Chevron να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε δυο οικόπεδα νότια της Κρήτης καθώς καταργείται στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Όπως αναφέρει στην στήλη της και η Χριστίνα Κοραή, δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (26/03/25) λέγοντας για το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων: «Αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα των όσων κακόβουλα κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν, αλλά και στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας σε μια εποχή πρωτοφανών γεωπολιτικών ανακατατάξεων».
Τα δύο αυτά οικόπεδα για τα οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον η Chevron περνάνε μέσα από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κι αυτό έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε η Χριστίνα Κοραή, η Λιβύη πρόσφατα παρουσίασε 12 οικόπεδα και κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε αυτά μελλοντικούς σχεδιασμούς τους. Το σχήμα και τα όρια των λιβυκών χαρτών εφάπτονται των χαρτών που έβγαλε η ελληνική πλευρά, Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και η Λιβύη δεν λαμβάνει υπόψην το μνημόνιο με την Τουρκία που βέβαια ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε ότι θα τρέξει τις υπουργικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος της Chevron. Θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Εξελίξεις αναμένονται και σε άλλο πεδίο των ενεργειακών με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ όπου όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, η Ελλάδα θέλει και στο ανώτατο επίπεδο να διασφαλίσει την συμμετοχή των ισραηλινών στο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Δεδομένης της καλής σχέσης Νετανιάχου – Τραμπ, η επιδίωξη της Αθήνας είναι η στήριξη και των ΗΠΑ, ώστε να υπάρξουν οι μέγιστες εγγυήσεις ασφάλειας απέναντι στα «γρυλίσματα» της Τουρκίας, σε μια στιγμή μάλιστα που το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν πηγαίνει χρονικά ακόμη πιο πίσω και επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο για συναινετική διευθέτηση.