Η γαλλική εταιρεία Naval Group πρότεινε στην Ελλάδα την κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών Belharra, με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κατά 40% και ναυπήγηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση, που έχει εγκριθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εντάσσεται στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και στοχεύει στην ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Προβλέπει μεταφορά τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική βιομηχανική αυτονομία και να μειώσει τα κόστη εκπαίδευσης και υποστήριξης του στόλου. Η πρόταση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο με χρονοδιάγραμμα έναρξης σε 4-5 χρόνια.
Πιο αναλυτικά:
Νέα πρόταση για κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών Belharra από τη γαλλική εταιρεία Naval Group έχει στην κατοχή της η ελληνική πλευρά.
Η πρόταση της Naval Group βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι ήδη εν γνώσει του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η γαλλική εταιρεία έχει λάβει το «πράσινο» φως από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr η πρόταση αφορά την κατασκευή των τριών FDI στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα οποία η Naval Group έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU) και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό που φτάνει το 40% επί του προγράμματος.
Με δεδομένες τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για καινούργια πλοία και με βάση την έως τώρα άριστη συνεργασία των Γάλλων της Naval Group με το Ναυτικό Επιτελείο, αλλά και ως συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, η πρόταση σύμφωνα με το Παρίσι κατατέθηκε την πλέον κατάλληλη χρονική συγκυρία. Και μάλιστα την ώρα που βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν την οριστική συμφωνία και την σύναψη σύμβασης για απόκτηση της 4ης φρεγάτας Belharra.
Αν και η πρόταση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και μελετάται από την Ελληνική πλευρά, το αρχικό χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι Γάλλοι προβλέπει έναρξη του προγράμματος σε βάθος 4 έως 5 ετών και ενδεχόμενη επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα πλοία. Η πρόταση εντάσσεται στην προσπάθεια επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η δέσμευση της Naval Group απέναντι στις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής και τεχνολογικής βάσης.
Η ενδεχόμενη συμφωνία θα προβλέπει μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε σημαντικούς Έλληνες συνεργάτες (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΜΕΤΚΑ) μέσω της εκπαίδευσης προσωπικού στο Λοριάν και στο Ολιούλ (στο Κέντρο Αριστείας για Συστήματα Διαχείρισης Μάχης) για το πρόγραμμα FDI κατά τη διάρκεια της κατασκευής της τέταρτης Ελληνικής FDI στο Λοριάν. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πραγματοποιήσουν τις αναβαθμίσεις των απαραίτητων υποδομών για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογικά φρεγατών.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης περιλαμβάνουν την ομοιογένεια του Ελληνικού Στόλου με φρεγάτες ίδιου τύπου επιτρέποντας μειωμένα κόστη εκπαίδευσης, κοινή εφοδιαστική υποστήριξη, βελτιστοποιημένη υποστήριξη εν υπηρεσία και αυξημένη διαθεσιμότητα.
Σημαντική θα είναι και η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και θα αφορά την πλήρης ανάπτυξη των κύριων ελληνικών ναυπηγείων στον τομέα των Πολεμικών Πλοίων Επιφανείας. Ταυτόχρονα θα αποτελεί σημαντική κίνηση προς την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, επιτρέποντας την απόκτηση βιομηχανικής αυτονομίας για την εγχώρια κατασκευή εθνικών πλοίων.
Η πρόταση αποτελεί σύμφωνα με τους Γάλλους ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει βασικός συνεργάτης της Naval Group για την κατασκευή επιπλέον FDI στο μέλλον, υποστηρίζοντας την συνολική πρωτοβουλία του «Rearm Europe» και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα.
Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr