Η Πάρος αντιμετωπίζει σοβαρές καταστροφές μετά από σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λάσπες και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ενώ οι κάτοικοι και οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ο δήμαρχος ζήτησε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, αλλά οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές ύδρευσης.
Πιο αναλυτικά:
Ξεκίνησε να μετρά τις πληγές της η Πάρος σήμερα (01.04.2025), μετά το χθεσινό σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στα νησιά των Κυκλάδων.
Οι καταστροφές είναι τεράστιες σχεδόν σε όλη την Πάρο, όπως δείχνουν σημερινά ντοκουμέντα. Σε κάθε γωνιά του νησιού και σε κάθε δρόμο φαίνονται οι επιπτώσεις του τρομακτικού περάσματος της κακοκαιρίας, με τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και τις λάσπες σε σπίτια και επιχειρήσεις, να προκαλούν θλίψη.
Όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, οι δρόμοι στη Νάουσα είναι μπλοκαρισμένοι είτε από τα φερτά υλικά που έφεραν μαζί τους τα ερμητικά νερά, είτε από τα παρασυρμένα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα που μέχρι χθες είχαν παραδοθεί στον έλεγχο των χείμαρρων.
Ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία του νησιού καθώς προκλήθηκαν ρωγμές ή καταστράφηκαν πεζοδρόμια και μάντρες.
Η γενικότερη εικόνα ολόκληρης της Πάρου είναι ότι το νησί παραμένει βυθισμένο στη λάσπη, με τις αρχές να δίνουν αγώνα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι και εργαζόμενοι στον δήμο, προσπαθούν με τα χέρια και τα φτυάρια να απομακρύνουν τις λάσπες και να καθαρίσουν δρόμους και κτίριο.
Χαρακτηριστικό της καταστροφής που επικράτησε τη Δευτέρα στο νησί είναι και οι εικόνες από τους κατοίκους που φαίνονται να τραβούν με σχοινιά τις βάρκες μέσα από τη θάλασσα, οι οποίες παρασύρθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές.
Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αυτοκίνητα. Άλλα είναι αναποδογυρισμένα αλλά είναι πάνω σε άλλα οχήματα ενώ πολλά είναι κολλημένα πάνω σε μάντρες, σπίτια, επιχειρήσεις και γενικά όπου τα σταμάτησαν τα ερμητικά νερά.



Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τουλάχιστον 13 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία και για αυτό το λόγω τα σχολεία στην Πάρο είναι σήμερα κλειστά.
«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα»
Για τα όσα περνούν από χθες οι κάτοικοι της Πάρου, μίλησε ένας άνδρας από την περιοχή της Νάουσας, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές.
«Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό. Ενώ υπάρχει ειδοποίηση δεν μεριμνά κανείς. Το ποτάμι γίνεται πάρκινγκ, έχει μέσα αυτοκίνητα, έχει μέσα κάδους, με αποτέλεσμα όλα αυτά να τα παίρνει το ρέμα, να τα φέρνει κάτω που υπάρχει η γέφυρα, να φράζει η έξοδος των νερών και να γυρίζουν όλα αυτά τα νερά και οι λάσπες μέσα στο χωριό. Και να πλημμυρίζει το χωριό από νερά και λάσπες», είπε συγκεκριμένα.
«Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Για μισή ώρα ο μεγάλος όγκος του νερού περνούσε μπροστά από το δημοτικό σχολείο. Εκεί έχει ένα πλάτος γύρω στα 10-15 μέτρα, είχε γεμίσει 1,5 μέτρο ύψος το νερό, τεράστιος όγκος, και ευτυχώς που δεν είχε παιδιά να σχολάνε ή γονείς να περιμένουν τα παιδιά. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Όλα τα άλλα θα αποκατασταθούν. Και ας ευχηθούμε να βάλουν μυαλό, να μεριμνούμε έγκαιρα, να αδειάζουμε το ποτάμι, γιατί αυτό ήταν ποτάμι, δεν ήταν δρόμος, να μη συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν» προσέθεσε καταλήγοντας ο κ. Σωμαρίπας.
Αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πάρος
Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, την Τρίτη, υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, για την κήρυξη του δήμου Πάρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, μετά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί.
Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 31 Μαρτίου 2025 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 1 Απριλίου 2025, το νησί της Πάρου βρέθηκε αντιμέτωπο με ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχείλιση ρεμάτων και πλημμύρες στο οδικό δίκτυο του νησιού. Παράλληλα, εκδηλώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα και καταπτώσεις, οι οποίες κατέστησαν πολλές περιοχές του νησιού δύσβατες και επικίνδυνες. Επίσης, μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν πρωτεύοντος στα δίκτυα ύδρευσης και δευτερεύοντος σε δίκτυα αποχέτευσης με αποτέλεσμα την διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του νησιού.
Το αίτημα για την κήρυξη του δήμου Πάρου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υποβλήθηκε, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών και τοπικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.