Η Πάρος επλήγη σοβαρά από κακοκαιρία, με καταιγίδες που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και παρασύροντας αυτοκίνητα.
Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου εξήγησε ότι η σύγκλιση νοτιοανατολικών και βορείων ανέμων δημιούργησε ένα στάσιμο σύμπλεγμα καταιγίδων πάνω από το νησί, με τις Λεύκες να δέχονται πάνω από 100 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Η κακοκαιρία αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, με βελτίωση του καιρού στα νησιά.
Πιο αναλυτικά:
Τα «δόντια» της έδειξε η κακοκαιρία στα νησιά των Κυκλάδων – εικόνες καταστροφής στην Πάρο, που πνίγηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους στις λάσπες.
Τους λόγος που ειδικά η Πάρος δέχτηκε τόνους νερού και σημειώθηκαν καταστροφές από την σφοδρή κακοκαιρία, εξήγησε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.
«Είχαμε σύγκλιση ανέμων. Αυτός ο σφοδρός νοτιοανατολικό άνεμος συνάντησε τον βοριά και η συνύπαρξη ουσιαστικά έφτιαξε ένα σχεδόν στάσιμο σύμπλεγμα καταιγίδων, πάνω από τις Κυκλάδες και την Πάρο. Όμως η Πάρος έχει δεδομένη ορογραφία. Δεν έβρεξε μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Έβρεξε πολύ περισσότερο στα υψώματα του νησιού, στις πιο ορεινές», ανέφερε στο σημερινό (01.04.2025) δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.
Όπως είπε «στις Λεύκες, ξεπεράσαμε τους 100 τόνους ανά στρέμμα, αυτό το νερό κινήθηκε προς τις φυσικές λεκάνες απορροής που είναι η Νάουσα και είναι αυτό το ποτάμι που δημιουργήθηκε».
Από το μεσημέρι της Τετάρτης η αποκλιμάκωση
Σύμφωνα με την Νικολέτα Ζιακοπούλου τις επόμενες ώρες και στις πληγείσες περιοχές με υφέσεις και εξάρσεις, θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. Δηλαδή και στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, σε Κρήτη, Κυκλάδες, πιθανώς πρόσκαιρα και σε Μαγνησία και Πιερία.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα έρθει αποκλιμάκωση, όμως η αστάθεια στα ηπειρωτικά θα μείνει.
Τα νησιά πάντως μια καλή «ανάσα» θα την πάρουν, με βελτιωμένο καιρό.