Ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, απάντησε στις κατηγορίες του δικηγόρου Λεωνίδα Κουμπούρα, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πραγματογνώμονες προσπαθούν να αποδείξουν την ύπαρξη παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Ο Λακαφώσης επιμένει ότι υπήρχε παράνομο φορτίο, απορρίπτοντας την άποψη του Άγγλου χημικού που απέδωσε την έκρηξη σε λάδι σιλικόνης.
Τόνισε ότι η λέξη “αλητεία” που χρησιμοποίησε ο δικηγόρος είναι προσωπική του άποψη και όχι των εντολέων του, ενώ ανέφερε ότι η Hellenic Train πλέον στρέφει το ενδιαφέρον της στο φρέον αντί για τα λάδια σιλικόνης.
Πιο αναλυτικά:
Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, Θώμης και Χρύσας, και θείος της Αναστασίας που έχασαν τραγικά τη ζωή τους στο δυστύχημα στα Τέμπη θέλησε να δώσει ο Κώστας Λακαφώσης, ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων.
Σημειώνεται πως την Τρίτη έγινε γνωστό πως δεν υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων με τον δικηγόρο του Νίκου Πλακιά, Λεωνίδα Κουμπούρα, να κατηγορεί πραγματογνώμονες των Τεμπών πως «γνωρίζουν προκαταβολικά ότι δεν υπάρχει παράνομο φορτίο» αλλά προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να υποστηρίξουν ότι υπήρχε, καθυστερώντας την ανάκριση και οδηγώντας την στη «λάθος, κατά την άποψή μου, κατεύθυνση».
Ο Κώστας Λακαφώσης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως μέσα στην εμπορική αμαξοστοιχία υπήρχε παράνομο φορτίο και δεν είναι δυνατόν μια τέτοια έκρηξη να προκλήθηκε από τα υλικά των τρένων.
Ο Κώστας Λακαφώσης αρχικά ανέφερε πως ο δικηγόρος του Νίκου Πλακιά τον κατηγόρησε λέγοντας πως έχει διαπράξει αλητεία: «Εγώ από λέξη “αλητεία” αντιλαμβάνομαι πως δεν εμπλέκεται καθόλου ούτε ο κ. Πλακιάς ούτε η κ. Καρύδη που είναι οι εντολείς τους. Δεν θεωρώ πως κανείς από τους δυο τους δεν θα χρησιμοποιούσαν μια τέτοια λέξη δημόσια και αν ήθελαν κάτι να μου πουν θα με έπαιρναν τηλέφωνο, δεν θα εξουσιοδοτούσαν έναν δικηγόρο. Άρα η λέξη αυτή είναι προσωπική άποψη του δικηγόρου».
Όπως είπε όλα ξεκινούν μετά την έκθεση Άγγλου χημικού «την οποία δεν ασπάστηκα, καθώς είπε πρόκειται για έναν χημικό που υποστήριζε ότι το λάδι σιλικόνης έκανε αυτή την έκρηξη».
Σημείωσε πως ο Άγγλος χημικός δεν είχε στη διάθεσή του «το έλαιο σιλικόνης που έχουμε εμείς από το δείγμα. Πρόκειται για έλαιο 300 βαθμών της κλίμακας αντοχής σε θερμοκρασία. Ο Άγγλος βρήκε στην αγορά ένα έλαιο 150 βαθμών. Ψέκασε αυτό το λάδι των 150 βαθμών και αφού το είδε να ανάβει είπε άρα… Αυτό δεν στέκεται στο δικαστήριο».
Στη συνέχεια εξήγησε τη δυσανάλογη σύγκριση που έκανε ο Άγγλος χημικός με το έλαιο σιλικόνης και τη φωτιά.
Τέλος, σημείωσε πως πλέον και η ίδια η Hellenic Train δεν πιστεύει στην καύση των λαδιών σιλικόνης και στρέφει το ενδιαφέρον προ το φρέον.