Νέα δεδομένα προέκυψαν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θέλει να καταρτίσει το Πολεμικό Ναυτικό για νέα πολεμικά πλοία στον Στόλο, μετά την πρόταση της Naval Group να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα τρεις φρεγάτες Belharra.
Η πολύ δελεαστική πρόταση των Γάλλων για ελληνικής κατασκευής Belharra στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε αφού οι Ιταλοί έκαναν γνωστό ότι «βγάζουν στο σφυρί» φρεγάτες κλάσης Bergamini, μια εκ των οποίων επισκέφτηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την Κυριακή (01.04.2025).
Πρόκειται για σημαντικές προτάσεις την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τις στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση του Στόλου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των ναυτικών δυνάμεων.
Η ελληνική ναυτική ισχύς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της ηλικίας των υφιστάμενων πλοίων, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απειλές της γεωπολιτικής συγκυρίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και όλα αυτά, με δεδομένη πλέον την απόφαση για εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως επιβεβαιώθηκε και από όσα ανέφερε χθες (02.04.2025) ο Πρωθυπουργός στη βουλή, σχετικά με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.
Η ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού είναι επείγουσα. Οι φρεγάτες S κλάσης «Έλλη» είναι φανερό ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις για άμυνα και αποτροπή, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν αδιάκοπα αυξανόμενο αριθμό απειλών στην περιοχή, με την Τουρκία να εξοπλίζεται συνεχώς.
Η φρεγάτα «Έλλη» / Φωτογραφία Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
Τόσο οι φρεγάτες Bergamini όσο και οι Belharra παρουσιάζονται ως στρατηγικές λύσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, προσφέροντας σύγχρονα χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, τεχνολογικά προηγμένα συστήματα και επιπλέον δυνατότητες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις άμυνας.
Οι ιταλικές φρεγάτες Bergamini προσφέρουν ναυτική κυριαρχία
Οι φρεγάτες Bergamini, κλάσης FREMM (Fregata Europea Multi-Missione) είναι σύγχρονα πλοία, τα οποία προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και είναι κατάλληλα για πολυάριθμες αποστολές, από αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα μέχρι ανθυποβρυχιακό πόλεμο και προστασία των θαλάσσιων συνόρων.
Διαθέτουν προηγμένα ραντάρ, συστήματα μάχης και πυραυλικά συστήματα, καθιστώντας τις κατάλληλες για να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές σε ένα πολυδιάστατο περιβάλλον μάχης. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μονάδες με μόλις 13 χρόνια υπηρεσίας.
Όμως η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό επίπεδο, καθώς πρόθεση των Ιταλών είναι να τις αποδεσμεύσουν τη διετία 2029-2030, με την ελληνική πλευρά πάντως να πιέζει για απόκτηση τους το συντομότερο δυνατό.
Ιταλική φρεγάτα «Carlo Margottini» κλάσης Bergamini / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI
Νέες γαλλικές φρεγάτες με εγχώρια συμμετοχή στην κατασκευή
Από την άλλη, η πρόταση των Γάλλων για τρεις επιπλέον φρεγάτες Belharra ή αλλιώς FDI (Frégate de Défense et d’Intervention) δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική. Αυτό που κάνει την πρόταση ξεχωριστή είναι η δυνατότητα ναυπήγησης των φρεγατών στον Σκαραμαγκά.
Αν η πρόταση γίνει πράξη, θα είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια αμυντική βιομηχανία εμπλέκεται στην κατασκευή σύγχρονων πολεμικών πλοίων σε τέτοιο επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο του τέσσερις ακόμη FDI, αν πράγματι όπως όλα δείχνουν προχωρήσει στην απόκτηση και 4ης Belharra.
Οι φρεγάτες Belharra προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες αεράμυνας, αναγνώρισης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.
Η πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει τη συμμετοχή 40% της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών, κάτι που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εγχώριων ναυπηγικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κατασκευή στο Σκαραμαγκά όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά ενισχύει και τις τεχνολογικές δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ και η ημερομηνία παράδοσης έως τα τέλη της δεκαετίας αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χαρακτηριστικό της πρότασης.
Φρεγάτα Belharra / Φωτογραφία OnAlert
Η συνεργασία με τη Γαλλία προσφέρει επιπλέον στρατηγικά οφέλη, καθώς ενισχύει τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας και δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και συντήρηση αυτών των πλοίων σε εγχώρια βάση.
Στρατηγική σημασία και πολιτική διάσταση
Η πρόταση για κατασκευή των Belharra στον Σκαραμαγκά, αν πράγματι προχωρήσει, δεν φέρνει μόνο οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη.
Η συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Naval Group ενδυναμώνει τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και αναβαθμίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.
Η απόκτηση νέων φρεγατών με την ενσωμάτωση της ελληνικής βιομηχανίας θα προσφέρει στην Ελλάδα όχι μόνο μια αναβάθμιση της ναυτικής ισχύος της, αλλά και μια οικονομική ώθηση μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας στον τομέα της ναυπηγικής.
Φρεγάτα Belharra / Φωτογραφία OnAlert
Η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι κρίσιμη, καθώς ενισχύει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες κατασκευαστικές και συντηρητικές εταιρείες.
Ειδικότερα, η ναυπήγηση πλοίων στον Σκαραμαγκά θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να διατηρήσει και να αναβαθμίσει τον στόλο του με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ενώ η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί θα αποτελέσει σημαντική κληρονομιά για το μέλλον της ελληνικής ναυτικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Στόλου είναι αυτονόητη. Οι προτάσεις για τις φρεγάτες Bergamini και Belharra αναδεικνύουν τις στρατηγικές επιλογές που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα.
Οι φρεγάτες Bergamini αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση με το Πολεμικό Ναυτικό να μην κρύβει το ενδιαφέρον του, ωστόσο η πρόταση των Γάλλων για τις φρεγάτες FDI προσφέρει μοναδική ευκαιρία για την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής τεχνολογίας.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς