Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επιτυχημένη μεταμόσχευση κερατοειδούς παγκοσμίως από βρέφος 8 μηνών σε 48χρονη γυναίκα. Η επέμβαση έγινε την 1η Απριλίου από την ομάδα του καθηγητή Οφθαλμολογίας ΑΠΘ Νικόλαου Ζιάκα, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς σε ασθενή με δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs. Η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς είναι μόλις η δεύτερη επιτυχημένη μεταμόσχευση παγκοσμίως με δότη τόσο μικρής ηλικίας.
Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου” ολοκληρώθηκε επιτυχώς δωρεά οργάνων και ιστών από έναν 45χρονο, ο οποίος πρόσφερε νεφρούς, ήπαρ, καρδιά και κερατοειδείς. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία χειρουργικών ομάδων από διάφορα νοσοκομεία και υπό το συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους οικείους του δωρητή και στο ιατρικό προσωπικό που συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση της διαδικασίας, τονίζοντας τη σημασία της δωρεάς οργάνων ως πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς.
Πιο αναλυτικά:
Η δεύτερη επιτυχημένη μεταμόσχευση κερατοειδούς παγκοσμίως από μικρό άτομο ηλικιακά, έγινε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη, με δωρητή ένα βρέφος μόλις 8 μηνών και λήπτρια μία 48χρονη γυναίκα.
Η 48χρονη από την Θεσσαλονίκη, βρήκε το φως της, έπειτα από 5 χρόνια που βρισκόταν σε αναμονή. Το βρέφος είχε διακομισθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου κατέληξε πριν από σχεδόν 2 εβδομάδες, ωστόσο, η μεταμόσχευσή του στέφθηκε με επιτυχία στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική (ΑΠΘ) στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
«Η τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 1η Απριλίου, χάρη στη δωρεά που έγινε μετά από επιθυμία των γονέων του βρέφους. Το μόσχευμα έλαβε ενήλικη ασθενής που έπασχε από νόσο του ενδοθηλίου και ειδικότερα δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs, μια γενετική ασθένεια των ματιών, που συχνά επηρεάζει και τα δύο μάτια», ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.
Όπως εξήγησε, όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.
Συγκινημένος, ο κ. Ζιάκας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη μεταμόσχευση, καθώς είναι από τις ελάχιστες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο με μόσχευμα προερχόμενο από τόσο μικρής ηλικίας δότη.
«Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες. Πριν από οκτώ χρόνια, με τους τότε συνεργάτες μου, είχαμε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση με τον νεότερο δότη που είχε καταγραφεί παγκοσμίως, ηλικίας μόλις 84 ημερών. Έκτοτε, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έγινε μια ακόμη μεταμόσχευση με δότη μικρής ηλικίας, μόλις 9 μηνών. Επομένως, η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε με το μόσχευμα που προήλθε από το 8 μηνών βρέφος φαίνεται πως είναι η δεύτερη επιτυχημένη με ακόμη μικρότερης ηλικίας δωρητή παγκοσμίως», τόνισε ο καθηγητής.
45χρονος δώρισε 4 όργανα σε συνανθρώπους
Δώρα ζωής χάρισε με τον θάνατό του ένας 45χρονος που νοσηλευόταν στην Α’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, σήμερα (04.04.2025) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, κερατοειδείς) χάρη στα δώρα ζωής που προσέφερε ο 45χρονος.
Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ». Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Η διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Επιπλέον ευχαριστεί το προσωπικό της Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς.
Το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου, του Τμήματος Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας και της Αιμοδοσίας.
«Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς» τονίζεται.
Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.