«Οι καταθέσεις μου είναι αληθείς». Αυτό είναι το δια ταύτα της δήλωσης του πρώην προστατευμένου μάρτυρα, «Μάξιμου Σαράφη», στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, στην έναρξη της δίκης του, για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς καταμήνυσης, μετά από μηνύσεις πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Στο εδώλιο έχει παραπεμφθεί και η πρώην προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis «Αικατερίνη Κελέση» ενώ ο πρώην προστατευμένος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης έχει διπλή ιδιότητα, καθώς σε μια υποθέση είναι κατηγορούμενος και σε άλλη μηνυτής.
«Αρνούμαι τις κατηγορίες και δηλώνω για μία ακόμη φορά ότι αυτές οι καταθέσεις μου είναι αληθείς. Σε κάθε περίπτωση από τώρα σημειώνω ότι, όπως θα εξηγήσει ο συνήγορός μου, οι επίδικες εγκληματικές πράξεις (τις οποίες ΔΕΝ τέλεσα) έχουν ήδη παραγραφεί, λόγω σύνταξης του κλητηρίου θεσπίσματος μετά την πενταετία από την φερόμενη τέλεσή τους» ανέφερε στην αρχή της δήλωσης του ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» στη δήλωσή του ανέφερε επίσης πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί ενώ προανήγγειλε και τις ενστάσεις κατά του κλητήριου θεσπίσματος που θα καταθέσει η υπεράσπιση του. Παράλληλα, ζήτησε λόγω ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος τη μετάδοση της δίκης μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε ΜΜΕ.
Ο πρώην προστατευμένος μάρτυρας επικαλέστηκε μάλιστα και το γεγονός του ποινικού συμβιβασμού στις Η.Π.Α., επισημαίνοντας «’όλοι γνωρίζουμε, ότι τις εξεταζόμενες παρανομίες της Novartis τις κατήγγειλαν πρώτα προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ και ότι σε εκείνες τις καταγγελίες βασίστηκε ο ποινικός συμβιβασμός της Novartis, η οποία επέλεξε να πληρώσει 311 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική, για να αποφύγει την ποινική δίωξη για τις παράνομες πράξεις της στην Ελλάδα. Αυτή η δικογραφία της Αμερικής προφανώς ενδιαφέρει και την παρούσα δίκη».
Παράλληλα είπε πως υπάρχει δεδικασμένο καθώς οι επίδικες καταθέσεις «εξετάστηκαν λεπτομερώς από το ανώτατο ελληνικό Δικαστήριο, αυτό του άρθρου 86 του Συντάγματος» και «ομόφωνα αθώωσε τους εισαγγελείς και έκρινε ότι εγώ είμαι αξιόπιστος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».
Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι το δικαστήριο οφείλει να κρίνει «αν ήταν νόμιμη η ανάκληση του χαρακτηρισμού μου ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αν ήταν νόμιμη η ανάκληση της οριστικής αποχής και την ποινική δίωξη και αν ήταν νόμιμη η ασκηθείσα ποινική δίωξη» και πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση του τρεις σχετικές ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος.
Ο «Μάξιμος Σαράφης», σε κάποια περίπτωση, εξέφρασε την ικανοποίηση του «γιατί σχεδόν εννέα χρόνια μετά από την πρώτη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από τις αμερικανικές αρχές βάσει των καταθέσεων των εκεί προστατευόμενων μαρτύρων, ξεκινά σε ελληνικό Δικαστήριο η δίκη για αυτό το σκάνδαλο, το οποίο, όπως η ίδια η Novartisπαραδέχθηκε στις ΗΠΑ, αφορά και τον χρηματισμό από αυτήν Ελλήνων πολιτικών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων».
Στην έναρξη της διαδικασίας υποβλήθηκαν ενστάσεις από την υπεράσπιση για την υποστήριξη της κατηγορίας οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση ενώ στη συνέχεια η υπεράσπιση του «Μάξιμου Σαράφη» αλλά και της «Αικατερίνης Κελέση» υπέβαλε ένσταση παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία αναμένεται η κρίση του δικαστηρίου.