Σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas, το αλγερινό street food Garantita κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα πιάτα, αφήνοντας πίσω γνωστά ελληνικά εδέσματα όπως το σουβλάκι και ο γύρος.
Το Garantita είναι ένα δημοφιλές σνακ που παρασκευάζεται από αλεύρι ρεβιθιού, λάδι, μπαχαρικά και νερό, καλύπτεται με χτυπημένο αυγό και ψήνεται μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Στη λίστα ακολουθούν πιάτα από Κίνα, Ινδονησία, Μεξικό και Ινδία.
Το ελληνικό κοντοσούβλι βρίσκεται στην 19η θέση, ο γύρος στην 23η, το σουβλάκι στην 55η και το κοκορέτσι στην 96η, παρά την παραδοσιακή του προέλευση και την πλούσια γευστική του ιστορία.
Πιο αναλυτικά:
Αν ταξιδέψετε στην Αλγερία, μη ξεχάσετε να κάνετε ένα γευστικό τσεκ στο νούμερο ένα street food, την quesabirria το οποίο σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas που δημοσίευσε τη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα στην κατηγορία του street food, έρχεται πρώτο στη λίστα, πετώντας εκτός … παγκοσμίου φήμης greek food, όπως το σουβλάκι, ο γύρος, το κοντοσούβλι…
Ο γαστρονομικός οδηγός με τα καλύτερα street food ναι μεν διαθέτει «άρωμα» ελληνικό – στην πρώτη 20άδα βρίσκεται το κοντοσούβλι- με τα καλύτερα street food, αλλά το σουβλάκι μάλλον καταποντίστηκε στην 55η θέση και το κοκορέτσι στην 96η θέση.
«Το Garantita είναι ένα δημοφιλές αλγερινό street food που καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη γίνεται με συνδυασμό από αλεύρι ρεβιθιού, λάδι, μπαχαρικά και νερό.
Στη συνέχεια καλύπτεται με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα από πάνω. Η Γαραντίτα σερβίρεται συνήθως ζεστή, ντυμένη με χαρίσα και κύμινο», γράφει το Taste Atlas.
Η δεύτερη θέση, ανήκει στην Κίνα με τα guotie, ακολουθεί το siomay από την Ινδονησία και στην τέταρτη θέση είναι το πιάτο Quesabirria από το Μεξικό – την πεντάδα συμπληρώνει το ινδικό πιάτο Parotta
Στην 19η θέση βρίσκουμε το περιβόητο και νοστιμότατο κοντοσούβλι – «το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.
Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών.
Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβέρνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», γράφει στην περιγραφή του ο οδηγός
Λίγες θέσεις παρακάτω, στην 23η θέση βρίσκεται o γύρος, πολλές πιο κάτω στην 55η το σουβλάκι και το … ελληνικό μενού ολοκληρώνεται με το κοκορέτσι στην 96η.