Ο Άγιος Ευψύχιος ήταν ένας νεαρός χριστιανός που έζησε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη. Παρά το γεγονός ότι ήταν νιόπαντρος, επέδειξε μεγάλη αφοσίωση στην πίστη του, καταστρέφοντας ένα είδωλο της θεάς Τύχης που είχε στηθεί από τον Ιουλιανό.
Όταν συνελήφθη, ο Ευψύχιος αρνήθηκε να υποταχθεί στις ειδωλολατρικές πρακτικές και κατήγγειλε τις πράξεις του Ιουλιανού. Ως αρχηγός της πράξης καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό, ενώ οι συνεργάτες του υπέστησαν βασανισμούς και εξορία.
Με την αυτοθυσία του, ο Άγιος Ευψύχιος ακολούθησε το λόγο του Χριστού ότι όποιος χάνει τη ζωή του για χάρη της πίστης, θα κερδίσει τη μακάρια αιώνια ζωή. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Απριλίου και τα παράγωγα ονόματά του είναι Ευψύχιος, Εύψυχος, Ευψυχία κ.ά.
Πιο αναλυτικά:
Σήμερα, Τετάρτη (9.4.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Ευψυχίου μάρτυρος.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:
Ευψύχιος, Εύψυχος, Ευψύχης, Ευψυχία, Ευψυχούλα, Ευψυχίτσα, Ψυχούλα
Άγιος Ευψύχιος που μαρτύρησε στην Καισαρεία
Ο Άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. Αν και νιόπαντρος, αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει έμπρακτα τη μεγάλη αγάπη του στο Χριστό. Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, ο Ιουλιανός είχε κτίσει ένα είδωλο της θεάς Τύχης, που προσκυνούσαν κάθε μέρα επιδεικτικά οι ειδωλολάτρες. Ο Ευψύχιος, αφού πήρε μαζί του και μερικούς άλλους τολμηρούς νέους, πήγε και γκρέμισε το είδωλο.
Όταν συνελήφθη, είπε στον αξιωματούχο ότι ο Ιουλιανός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενεργεί ειδωλολατρικά πράγματα στη χριστιανική Καισαρεία. Βέβαια, ο Ευψύχιος εκ των προτέρων γνώριζε ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική.
Πράγματι, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανισμούς και εξορία. Ενώ ο ίδιος, σαν αρχηγός της πράξης, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό.
Έτσι, ο Ευψύχιος κατατάχθηκε σ’ εκείνη τη μερίδα των ανθρώπων, για την οποία ο Κύριος είπε: «Ό άπολέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού εϋρήσει αυτήν». Εκείνος, δηλαδή, που θα χάσει τη ζωή του για την πίστη του σε ‘μένα, θα κερδίσει τη μακάρια και υψηλότερη ζωή.