Σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου: Όταν η μητρική στοργή μεταμορφώνεται σε εφιάλτη – Ένας παιδοψυχίατρος εξομολογείται

Η σπάνια και θανάσιμη μορφή κακοποίησης που ξεγελά τους γιατρούς, όπου μητέρες προκαλούν συστηματικά ψευδείς ασθένειες στα παιδιά τους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Κολαΐτης αναλύει το Σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, μια σπάνια αλλά θανάσιμη μορφή παιδικής κακοποίησης. Το σύνδρομο αφορά φροντιστές (κυρίως μητέρες) που επινοούν ή προκαλούν βλάβη σε παιδιά, με ποσοστό θνησιμότητας 6-10%.

Οι θύτες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: ενεργητικοί προκαλούντες βλάβη, αναζητούντες βοήθεια και εθισμένοι σε γιατρούς. Μπορούν να μεγαλοποιούν αρρώστιες, να επινοούν συμπτώματα ή ακόμα και να προκαλούν σοβαρές βλάβες στα παιδιά τους, καθιστώντας το σύνδρομο εξαιρετικά δύσκολο στην ανίχνευση.

Πιο αναλυτικά:

Η περίπτωση ενός παιδιού με 45 νοσηλείες για επιληψία – και μια νόσος που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ – έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Γεράσιμου Κολαΐτη, ο οποίος μίλησε για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου στο iatropedia.gr. 

Με αφορμή τα πρόσφατα συγκλονιστικά περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και την καταδίκη μητέρας για τον θάνατο των τριών παιδιών της, ο κ. Κολαΐτης αναλύει το Σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, μια σπάνια αλλά θανάσιμη μορφή παιδικής κακοποίησης, που δύσκολα ανιχνεύεται, ακόμα και από έμπειρους επαγγελματίες. «Δεν ήταν πολλά τα περιστατικά, αλλά ήταν αρκετά για να σου μείνουν ανεξίτηλα», λέει

Ο παιδοψυχίατρος αναλύει στη συνέντευξή του τα «καμπανάκια» που πρέπει να βλέπουν οι επιστήμονες σε παιδιά που «νοσούν» με περίεργα συμπτώματα, τα θεσμικά κενά, τις αποτυχίες του συστήματος και τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, οι φωνές των παιδιών να ακούγονται, ακόμα κι όταν πνίγονται μέσα στα ένοχα μυστικά των ενηλίκων.

Τέλος, ο Καθηγητής αναλύει τι πρέπει να γίνει θεσμικά ώστε να μην υπάρξουν ξανά περιστατικά που θα στοιχειώσουν την κοινή γνώμη.

Καθηγητής Κολαΐτης για Σύνδρομο Μινχάουζεν: «Τα παιδιά – θύματα χρειάζονται προστασία»

ΕΡ: Το Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου είναι μια σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη ψυχική διαταραχή. Τι είναι ακριβώς αυτό το σύνδρομο;

Γ.Κ: Η προσποιητή ή προκαλούμενη νόσος από τα άτομα φροντίδας (γνωστή και ως «Σύνδρομο Μunchausen δι’ αντιπροσώπου»), έχει σχετιστεί σε ποσοστό περίπου 10% με ανεξήγητους, αφύσικους θανάτους και ιδιαίτερα με πολλαπλούς, αφύσικους θανάτους σε μια οικογένεια, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που σχετίζονται με ψυχωσική κατάρρευση την περίοδο του σοβαρού τραυματισμού ή φόνου του παιδιού τους. Ειδικά για θανάτους που συμβαίνουν τον πρώτο χρόνο ζωής, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε μεταξύ αιφνίδιου θανάτου βρέφους (SIDS) (5-11% των οποίων είναι καμουφλαρισμένα εγκλήματα), Συνδρόμου Μunchausen δι’ αντιπροσώπου, και εγκληματικής πράξης/φόνου.

Το 1977, ο Sir Samuel Roy Meadow, Βρετανός παιδίατρος, περιέγραψε το φαινόμενο που ο ίδιος αποκάλεσε «Σύνδρομο Munchausen δι’ αντιπροσώπου» (Munchausen Syndrome by Proxy), που περιλαμβάνει έναν φροντιστή και ένα θύμα, παιδί ή ενήλικο. Το πιο γνωστό, ίσως, Σύνδρομο Munchausen (από τον γνωστό ψεύτη βαρώνο) είναι όταν ένα άτομο εμφανίζεται στους άλλους, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό, ως άρρωστο. Η εργασία του υπήρξε αμφιλεγόμενη, ιδιαίτερα λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πεποίθησή του, διατυπωμένη στο βιβλίο «ABC of Child Abuse», ότι δηλαδή σε μια οικογένεια «ένας αιφνίδιος θάνατος είναι τραγωδία, δύο είναι ύποπτοι και τρείς είναι φόνος, εκτός κι αν αποδειχθεί κάτι άλλο». Αυτό έγινε γνωστό ως «Νόμος του Meadow» που επηρέασε τον τρόπο σκέψης κοινωνικών υπηρεσιών προστασίας των παιδιών. Στις περιπτώσεις αυτές, ο γονέας (μητέρες σε 95%) ή φροντιστής επινοεί ή προκαλεί βλάβη, τραυματίζει ένα άτομο που φροντίζει όπως π.χ. το παιδί του (θεωρείται σοβαρή μορφή κακοποίησης) ή έναν υπερήλικα ή ένα άτομο με αναπηρία. Αν και σπάνια κατάσταση, το ποσοστό θνησιμότητας εγείρει ανησυχία: 6-10% όλων των περιπτώσεων καταλήγει σε θάνατο, που την καθιστά πολύ θανατηφόρα μορφή κακοποίησης.

ΕΡ: Τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολη την αναγνώρισή του συνδρόμου Μινχάουζεν από τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας; Ποια είναι τα σημάδια, στα οποία θα έπρεπε να δίνουν βαρύτητα παιδίατροι, εντατικολόγοι κλπ, ώστε να σημάνει συναγερμός, ή τουλάχιστον να σωθεί ένα επόμενο αδελφάκι;

Γ.Κ.: Οι θύτες (συνήθως μητέρες μικρών παιδιών) μπορεί να έχουν ιστορικό κακομεταχείρισης στην παιδική τους ηλικία, προβλήματα προσωπικότητας ή ψυχικής υγείας, έντονο στρες εξαιτίας έντονων συζυγικών δυσκολιών κ.λπ. Μπορούν να καταταχθούν σε μια από τις εξής τρείς ομάδες: εκείνες που ενεργητικά προκαλούν βλάβη στα παιδιά τους (active inducers), εκείνες που αναζητούν βοήθεια (help seekers), και οι εθισμένες σε γιατρούς (doctor addicts). Οι πρώτες μεγαλοποιούν τις αρρώστιες των παιδιών τους, υπερβάλλουν ή επινοούν προκαλώντας συμπτώματα αρρώστιας στο ανήμπορο θύμα τους όπως π.χ. με το να προσθέσουν αίμα στα ούρα ή στα κόπρανά του, να παρέμβουν στο θερμόμετρο ή στις εργαστηριακές εξετάσεις ή στους φακέλους του, να του δώσουν φάρμακα/ουσίες ή να του προκαλέσουν βλάβη, ακόμα και τον θάνατο, με δηλητηρίαση, ασφυξία, λοίμωξη κ.λπ.. Οι δεύτερες χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να αποφύγουν δικά τους προβλήματα π.χ. γάμου, και οι τρίτες είναι πιο καχύποπτες και παρανοειδείς.

Σημάδια στους θύτες/φροντιστές είναι ότι (τους αρέσει να) εξαπατούν τους άλλους (και μάλιστα επιστήμονες υγείας), κάνουν διαφορετικές αναφορές από εκείνες του ιατρικού ή/και νοσηλευτικού προσωπικού, συχνά έχουν ιατρικές ή νοσηλευτικές γνώσεις ή/και εργασιακή εμπειρία (π.χ ως νοσηλεύτριες), επιθυμούν να φαίνονται καλοί σε ό,τι κάνουν, να είναι αποδεκτοί και να προσελκύουν την προσοχή του προσωπικού υγείας, ενώ αρνούνται να αφήνουν μόνο το θύμα τους. Επιπλέον, το ιστορικό που δίνουν για το θύμα τους είναι ασαφές, χωρίς συνέπεια, η/και αντιφατικό, οι προτάσεις των ιατρών για επεμβατικές διαγνωστικές και χειρουργικές διαδικασίες γίνονται δεκτές χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ συχνά μάλιστα αναζητούν επανειλημμένα γνώμες, παρεμβάσεις και περαιτέρω διαδικασίες.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα θύματα (παιδιά, υπερήλικες κ.λπ.) είναι αναφερόμενα ιατρικά προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπείες, συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο παρουσία της μητέρας (ή του φροντιστή), έχουν παράξενα συμπτώματα ή άτυπη εκδήλωση νοσήματος μη συμβατού με φυσιολογικές εξετάσεις και παρατηρήσεις του ιατρικού προσωπικού, ανευρίσκονται φάρμακα ή χημικά στα ούρα ή/και στα κόπρανα του, υπάρχει απουσία του άλλου γονέα στην περίπτωση παιδιού θύματος, καθώς, επίσης, και ιστορικό πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων τραυματισμών, ιατρικών πράξεων, χειρουργείων και νοσηλειών.

ΕΡ: Σας έχουν τύχει παρόμοια περιστατικά στην πολύχρονη καριέρα σας; Ποιες ήταν αυτές οι περιπτώσεις;

Γ.Κ: Όχι πολλά, αλλά μου έχουν τύχει. Θυμάμαι, μεταξύ άλλων, την περίπτωση ενός μικρού παιδιού με 45 νοσηλείες για «επιληψία», η οποία ουδέποτε επιβεβαιώθηκε κλινικά και εργαστηριακά. Χρειάστηκε η στενή συνεργασία παιδιάτρου και παιδοψυχιάτρου, αργότερα και κοινωνικού λειτουργού, για να πλαισιωθεί η μητέρα, να μας εμπιστευθεί, να υποστηριχθεί η ίδια αλλά και το παιδί της, το οποίο χρειάστηκε τελικώς να προστατευθεί με απομάκρυνσή του από τη μητέρα, διατηρώντας ωστόσο την τακτική επικοινωνία μαζί της.

ΕΡ: Στην Ελλάδα, υπάρχουν πρωτόκολλα και ποια είναι αυτά για την προστασία παιδιών που εισάγονται επανειλημμένα σε νοσοκομεία με αδιευκρίνιστα ή ασυνήθιστα συμπτώματα; Και γιατί αυτά δεν φαίνεται να λειτούργησαν σε πρόσφατες περιπτώσεις στη χώρα μας;

Γ.Κ: Τα παιδιά – θύματα χρειάζονται πρωτίστως προστασία, θα πρόσθετα δε και κοινή λογική και ευαισθησία από τους εμπλεκόμενους λειτουργούς υγείας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φαίνεται πράγματι πως πέρα από το προφανώς προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες απέτυχαν, σε επίπεδο διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας έχουν κοινωνικές υπηρεσίες και παιδοψυχιατρικά τμήματα/κλινικές, ο ρόλος των οποίων είναι να παρέχουν συμβουλευτικές διασυνδετικές υπηρεσίες στις παιδιατρικές και άλλες κλινικές τους. Μάλιστα δε, στο Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, σε συνεργασία με τις Παιδιατρικές Κλινικές, είχαμε δημιουργήσει ένα σχετικό πρωτόκολλο ώστε, οι θεράποντες ιατροί ενός παιδιού να αναζητούν τη συνδρομή των ειδικών ψυχικής υγείας όταν χρειάζεται όπως π.χ. σε περιπτώσεις χρονίου σωματικού νοσήματος με συνοδές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ψυχογενούς ανορεξίας, αυτοκτονικότητας, δύσκολων ή ψυχικά διαταραγμένων γονέων κ.λπ.

Σε περιπτώσεις ακόμα και υποπτευόμενης παιδικής κακομεταχείρισης, είναι απαραίτητο οι λειτουργοί υγείας να συνεργάζονται αρμονικά και να ενημερώνουν εγγράφως τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές Ανηλίκων. Στις γνωστές πρόσφατες περιπτώσεις, εξ όσων τουλάχιστον, γνωρίζουμε, δεν ζητήθηκε η παρέμβαση ειδικών ψυχικής υγείας.

ΕΡ: Δεδομένου ότι το σύνδρομο αυτό δεν αφορά μόνο ακραίες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών αλλά και συστηματική κακοποίηση παιδιών μέσω ψεύτικων ασθενειών, τι μπορούν να κάνουν οι συγγενείς, οι εκπαιδευτικοί και οι παιδίατροι όταν υποψιάζονται ότι ένας γονέας μπορεί να προκαλεί ασθένειες στο παιδί του για να τραβήξει την προσοχή; Θα μπορούσαν ειδικά σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα στις ιατρικές σχολές και στα νοσοκομεία να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν περιπτώσεις συνδρόμου Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου πιο έγκαιρα;

Γ.Κ: Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται γνώση, εγρήγορση, διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία για την προστασία των παιδιών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων χρειάζεται να εκπαιδεύεται και ευαισθητοποιείται στο συγκεκριμένο σύνδρομο, καθώς και γενικότερα σε θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των γονέων τους, ώστε να ανιχνεύουν, αξιολογούν σε συνεργασία τις συνολικές ανάγκες των περιστατικών και να τις διαχειρίζονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η λειτουργία cameras ελέγχου σε κάποιους θαλάμους, όπως γίνεται στο εξωτερικό, είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ενώ το παιδί βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύεται στον -θεωρητικά τουλάχιστον- ασφαλή χώρο του νοσοκομείου. Η παρακολούθηση (follow-up) αυτών των περιστατικών είναι σημαντική και θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντική κακομεταχείριση ή και θάνατο στο μέλλον.

Καταλήγοντας, και με βάση την υπάρχουσα έρευνα, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά δυνητικά αίτια πολλαπλών θανάτων σε μια οικογένεια και πιθανό να μην είναι πάντα δυνατό να ανακαλύψουμε την αλήθεια σε κάθε περίπτωση: μερικά παιδιά μπορεί να πεθαίνουν εξαιτίας ενός μη αναγνωρισμένου/ταυτοποιημένου γενετικού νοσήματος ή διαταραχής, άλλα λόγω κακομεταχείρισης (π.χ. περίπτωση γονέα που πνίγει το βρέφος του και ισχυρίζεται ότι πέθανε ενώ κοιμόταν) και άλλα παιδιά λόγω πρόκλησης νοσήματος.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή δογματικών κανόνων, ενδελεχής έλεγχος και ταυτόχρονα προστασία των παιδιών.

Πηγή: iatropedia.gr


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΚΚΕ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες μιλώντας για συγκράτηση, ακόμη και μείωση των τιμών

Η Γαλλία επιβεβαίωσε φιλική αναμέτρηση με την Εθνική μπάσκετ στην Αθήνα

Seajets για τη μηχανική βλάβη στο Superstar: Οι επιβάτες μεταφέρονται άμεσα με εναλλακτικά ταχύπλοα του ομίλου

Καιρός Πάσχα: Καύσωνας μέχρι τη Δευτέρα – Καταιγίδες και βουτιά θερμοκρασίας από την Τρίτη

Ένας τραγικός «καυγάς»: Όταν 93 άνθρωποι χάθηκαν για ένα ποτήρι κρασί

Τσολάκη: Το συγκινητικό πρώτο Πάσχα με την κόρη της – Αποκαλύπτει τις λαχταριστές λιχουδιές που ετοίμασε

Όταν τα Α.Μ.Α.Ν. αποθέωναν το Πάσχα στην Ελλάδα – Το θρυλικό σκετς που κατακτά ξανά το TikTok

Πανελλήνιες 2025: 3+1 Καινοτόμα προγράμματα οικονομικών Σπουδών με παγκόσμια προοπτική

Η Ελλάδα θεσμοθετεί επιτέλους ΑΟΖ στο Ιόνιο, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο -Το Προεδρικό Διάταγμα

Ουκρανία: Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ κατηγοριών ενώ η ειρήνη διακρίνεται μόνο στον ορίζοντα – Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει «πρόοδο» αλλά «οι επαφές με τις ΗΠΑ παραμένουν περίπλοκες»

Ολυμπιακός: Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Βιλντόσα, συμμετείχε μερικώς ο Γουόκαπ

Η Ελλάδα κατοχυρώνει ΑΟΖ στο Ιόνιο έως το Ακρωτήριο Ταίναρο – Επισφραγίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα

“Μαµά – δες” µε Στάνκογλου και Πάσχα στην Κέρκυρα – H εκποµπή εξερευνά το “στολίδι του Ιονίου”

Σύγχρονη δουλεία στη Νέα Μανωλάδα: Φυλάκιζαν μετανάστες και τους εξανάγκαζαν σε καταναγκαστική εργασία

Χανιά: Ημίγυμνος ληστής άρπαξε τάματα και σημαντικό θησαυρό από εκκλησία

00:00 / 00:00

Χανιά: Ημίγυμνος ληστής άρπαξε τάματα και σημαντικό θησαυρό από εκκλησία

Στα Χανιά, ένας ημίγυμνος διαρρήκτης εισέβαλε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, κλέβοντας σημαντικό χρηματικό ποσό από το παγκάρι καθώς και τάματα που...

Διεθνές κύκλωμα διακινούσε αναβολικά και επικίνδυνα σκευάσματα αξίας 8 εκατ. ευρώ – Συνελήφθη...

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνίασε διεθνές κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αναβολικά και φάρμακα αξίας 8 εκατ. ευρώ, συλλαμβάνοντας έναν 45χρονο στην...

Εγνατία Οδός: Ο δρόμος των πολύνεκρων τροχαίων – Γιατί έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα

Ένα από τα πιο τρομακτικά τροχαία των τελευταίων ετών σημειώθηκε το απόγευμα της Μ. Τρίτης (15.4.2025) όταν ένα φορτηγό καρφώθηκε με ταχύτητα σε δύο...

Μηχανική αστοχία στο πλοίο Superstar – Επιστρέφει αναγκαστικά με χαμηλή ταχύτητα στον Βόλο

Το πλοίο Superstar, που εκτελούσε δρομολόγιο από Βόλο προς Σκιάθο και Σκόπελο, παρουσίασε μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε να επιστρέψει...

Ναύπακτος: Σοκ για την 27χρονη Μαρία που χάθηκε όταν το αυτοκίνητό της κατέληξε σε γκρεμό 50 μέτρων – Πώς συνέβη η τραγωδία

Η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου θρηνεί τον τραγικό θάνατο της 27χρονης Μαρίας, που σκοτώθηκε σε τροχαίο όταν το αυτοκίνητό της έπεσε σε γκρεμό 40-50...

Έξοδος Πάσχα: Χαμός στα διόδια Ελευσίνας και στην Αττική Οδό – Ανάσα στις...

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στις οδικές εξόδους της Αθήνας, καθώς οι πολίτες αναχωρούν για τις γιορτές του Πάσχα. Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Λεωφόρο Αθηνών και...

Οι Μπινιάρες, τα δίδυμα μαγευτικά εκκλησάκια αιωρούμενα στον γκρεμό στολίζουν την Πάρνηθα

Τα δίδυμα εκκλησάκια Μπινιάρες, κρυμμένα στην καρδιά της Πάρνηθας, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες τους. Η διαδρομή προς αυτά τα εντυπωσιακά μνημεία, σκαρφαλωμένα στον...

Ρόδος: Πρόταση-βόμβα της εισαγγελέως για την Πολεοδομία – «Ξεσκεπάζει» τις προσφυγές για την εγγύηση αποκαλύπτοντας κρυμμένες περιουσίες

Στην Ρόδο, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Μαρία Αγγελούδη, παρουσίασε μια ισχυρή πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, απορρίπτοντας τις προσφυγές για μείωση εγγυήσεων των δύο βασικών κατηγορουμένων...

Σοκαριστική τραγωδία στην Εθνική: Νταλίκα ανατράπηκε και παραδόθηκε στις φλόγες

Στη Μεγάλη Πέμπτη, ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, όταν μια νταλίκα εξετράπη της πορείας της και ανατράπηκε, καταλήγοντας σε φωτιά. Ο...

Τραγωδία στην Εγνατία: Στην Ελβετία το τελευταίο αντίο στα δύο θύματα – Ενώπιον...

Τραγικό τροχαίο σημειώθηκε στα διόδια της Εγνατίας Οδού, όπου ένα ζευγάρι Ελλήνων που ζούσε στην Ελβετία σκοτώθηκε όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό...

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Όχημα κατέληξε στη θάλασσα – Χάθηκε 51χρονος

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στη Χαλκίδα τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο...

Έξοδος Πάσχα: Ασφυκτικά γεμάτα τα πλοία, έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ – 200.000 εκδρομείς...

Μεγάλη Παρασκευή και η έξοδος για Πάσχα κορυφώνεται, με 200.000 εκδρομείς να σαρώνουν τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών. Τα πλοία από τα λιμάνια της...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από Μακελειό, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Εστία, Δημοκρατία, Espresso και άλλες. Δείτε εδώ ή παρακάτω τα πρωτοσέλιδα...

Τροχαίο-σοκ στο Παγκράτι: Διασωληνωμένη η 78χρονη επιβάτης του ασθενοφόρου, μάχη για τη ζωή...

Στο Παγκράτι, ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, όταν ιδιωτικό ασθενοφόρο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και στη συνέχεια προσέκρουσε σε κολώνα...

Άγρια καταδίωξη μηχανής στην Κηφισιά κατέληξε σε σοβαρό τροχαίο – Τραυματίστηκε ο οδηγός

Ένα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στην Κηφισιά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν μια μηχανή με δύο αναβάτες. Ο οδηγός, αντί...

Καιρός Πάσχα: Σκαρφαλώνει στους 26 βαθμούς το θερμόμετρο – Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόγνωση του καιρού για τις ημέρες του Πάσχα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι τους 26...

Ο καιρός σήμερα: Συννεφιασμένο σκηνικό, θερμοκρασίες στους 26 και βροχοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες...

Σοκ στη Λέσβο: Ανασύρθηκε ακέφαλο πτώμα άνδρα από τη θάλασσα

Στη θαλάσσια περιοχή “Τσόνια” της Λέσβου, ανασύρθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ακέφαλο πτώμα άνδρα από σκάφος του Λιμενικού. Η σορός, σε προχωρημένη σήψη,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”: Η θρυλική Ελληνίδα ηθοποιός που απέρριψε τον εμβληματικό ρόλο...

Η τηλεοπτική σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του 1977...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Πόσοι Αχαιοί ήταν μέσα στον Δούρειο Ίππο;

Ο Δούρειος Ίππος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιήθηκε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ