Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών που απαιτούσε την ανάρτηση προκρατήσεων για Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με οδηγό στα νησιά, τουλάχιστον 60 λεπτά πριν την έναρξη της διαδρομής.
Η απόφαση αυτή δικαιώνει για δεύτερη φορά τις επιχειρήσεις που εκμισθώνουν mini bus, κυρίως στα νησιά και χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως η Uber. Το ΣτΕ έκρινε ότι το χρονικό διάστημα προκράτησης δεν είναι εύλογο και δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη του, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση περιορίζει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα.
Οι προσφυγές προήλθαν από εταιρείες που αδυνατούν να αναζητούν πελάτες κατά τη διάρκεια της κίνησης ή σε χώρους στάθμευσης.
Πιο αναλυτικά
Ακυρώθηκε από το Δ´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Αντιπρόεδρος Σπ. Χρυσικοπούλου, εισηγήτρια η Σύμβουλος Ουρ. Νικολαράκου) απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών με την οποία προβλέφθηκε ότι οι προκρατήσεις Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στα νησιά της χώρας (πλην Κρήτης και Εύβοιας) από 1η Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναρτώνται στο αντίστοιχο Ψηφιακό Μητρώο τουλάχιστον εξήντα λεπτά πριν από την έναρξη της διαδρομής.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δικαιώνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμίσθωσης mini bus κυρίως στα νησιά και χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv.
Το περασμένο έτος η πενταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ είχε ακυρώσει την 154785/2023 απόφαση του υφυπουργού Υποδομών με την οποία καθορίζονται οι κανόνες της ολικής εκμίσθωσης αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ. με οδηγό μέσω προκρατήσεως και προβλεπόταν η υποχρέωση όσων συνάπτουν συμβάσεις uber bv να αναρτούν στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξη της.
Με τη νέα απόφαση η επταμελής σύνθεση του ίδιου τμήματος ακύρωσε τη νεότερη υπουργική απόφαση για το ίδιο θέμα κρίνοντες ότι «το χρονικό διάστημα προκράτησης πρέπει να είναι εύλογο, να τελεί σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό και με τις συνθήκες μεταφοράς επιβατών από τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο, να μην συνεπάγεται δυσανάλογο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και ότι πρέπει να προκύπτουν τα κριτήρια και οι εκτιμήσεις βάσει των οποίων θεσπίστηκε το χρονικό διάστημα αυτό».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «δεν τεκμηριώνεται ότι ο θεσπιζόμενος χρόνος προκράτησης περιορίζεται στο μέτρο που είναι αναγκαίο και ότι, συνεπώς, η ρύθμιση αυτή δεν έχει τεθεί νομίμως».
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμίσθωσης mini bus, καθώς στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών απαγορεύεται η αναζήτηση πελατών όταν βρίσκονται σε κίνηση ή σε χώρους στάσης ή στάθμευσης.