Στις Βούτες του Ηρακλείου, δύο μεγάλα ρήγματα έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες, με αποτέλεσμα τέσσερα σπίτια να κριθούν μη κατοικήσιμα για την ασφάλεια των κατοίκων.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι διεξάγονται αυτοψίες με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και drones, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες του φαινομένου.
Παράλληλα, αναμένονται αναλύσεις για να κατανοηθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάσταση, καθώς οι αρχές επισημαίνουν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των γεωλογικών κινδύνων.
Πιο αναλυτικά
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία στα 2 μεγάλα ρήγματα που δημιουργήθηκαν στο χωριό του Ηρακλείου Βούτες, και προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και στις αρχές.
Από νωρίς το πρωί, τα κλιμάκια με ειδικά μηχανήματα και drones «χτενίζουν» τα 2 ρήγματα μεγέθους 150 μέτρων στις Βούτες Ηρακλείου, με σκοπό να διαπιστωθεί η φύση του φαινομένου αλλά και τα αίτια που το προκάλεσαν. Σκοπός τους άλλωστε είναι να αποτυπωθεί η εικόνα του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο με σκοπό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Τέσσερα από τα σπίτι που εμφάνισαν ρωγμές και ελέγχθηκαν κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, με σκοπό πάντα την ασφάλεια των ενοίκων, ανέφερερε ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος βρίσκεται ξανά στην περιοχή και σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα των Βουτών, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον Πρόεδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
Για αυτά τα 4 σπίτια μάλιστα θα γίνουν ξεχωριστές αυτοψίες από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ που είναι και αρμόδιοι για να κρίνουν τη καταλληλότητά τους.
«Θα ακολουθήσουν αναλύσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια του φαινομένου, τα οποία θα είναι γνωστά σήμερα. Οι μεγάλες γεωμορφολογικές κλίσεις, οι διαρρήξεις στις μάργες του Ηρακλείου, το νερό που διεισδύει στο υπέδαφος, όλα αυτά συμμετέχουν στη διαδικασία του φαινομένου. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να δούμε με ποιες διαδικασίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα. Δηλαδή ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουμε», ανέφερε ο κ. Λέκκας.