Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής ερευνών της Μονάδας Έρευνας ΙΤΣΑΚ του ΟΑΣΠ, απεβίωσε, προκαλώντας θλίψη στον επιστημονικό κόσμο. Ο Οργανισμός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και προγραμματίζει συμμετοχή στην κηδεία του, που θα γίνει την Παρασκευή 2 Μαΐου.
Ο Παπαϊωάννου, με πλούσιο επιστημονικό έργο και πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη σεισμολογία, υπήρξε θεμελιωτής της σύγχρονης έρευνας στη σεισμική επικινδυνότητα στην Ελλάδα. Συνολικά, έχει δημοσιεύσει 100 επιστημονικές εργασίες και συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς και εθνικές εκδηλώσεις.
Πιο αναλυτικά
Την τελευταία του πνοή άφησε ο σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών της Μονάδας Έρευνας ΙΤΣΑΚ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Χρήστος Παπαϊωάννου.
«Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκε την εκδημία του Χρήστου Παπαϊωάννου. Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του στον Οργανισμό, αποφάσισε να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία του, να κατατεθεί χρηματικό ποσό σε ευαγή ιδρύματα, να παραστεί αντιπροσωπεία του Οργανισμού στην εξόδιο ακολουθία», αναφέρεται σε ψήφισμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΟΑΣΠ.
«Ο Χρήστος (ο Χρηστάκης, όπως τον έλεγε ο πατέρας μου), δούλευε εδώ και πάνω από 25 χρόνια στο ΙΤΣΑΚ και πιο πριν πάνω από 10 χρόνια στο Εργ. Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αποτελώντας έναν από τους από τους βασικούς θεμελιωτές της σύγχρονης έρευνας στη Σεισμική Επικινδυνότητα και την Ιστορική Σεισμολογία του Ελληνικού χώρου», αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, γνωστοποιώντας ότι η νεκρώσιμη ακολουθία και ταφή του Χρήστου Παπαϊωάννου θα τελεστεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, την Παρασκευή 2 Μαΐου στις 10:30.
Ο Χρήστος Παπαϊωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 1958. Πτυχιούχος Γεωλογικού Τμήματος ΑΠΘ. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές: στο ICTP Trieste,LGIT Grenoble, Risk Engineering (USA), Catholic University (USA). IMGV (Rome, IT). Υπότροφος Ιδρύματος Μποδοσάκη (1982-1984. Επισκέφθηκε σεισμολογικά Ινστιτούτα στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.
Εργάστηκε στο Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ (1988-1995) και από το 1995 ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, κατέχοντας από το 2010 θέση Διευθυντή Ερευνών.
Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα ήταν στον τομέα της “Σεισμολογίας – Τεχνικής Σεισμολογίας” και συγκεκριμένα στα πεδία: Εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας, Μελετών σεισμικών ακολουθιών & Σεισμοτεκτονικής, Σεισμικότητας και πιθανολογικής μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, Επίδρασης των τοπικών εδαφικών συνθηκών στην σεισμική κίνηση, Μελετών για tsunamis, Επεξεργασία μακροσεισμικών δεδομένων και Θέματα Ιστορικής Σεισμολογίας.
Συνέγραψε είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία 100 επιστημονικές εργασίες και 4 εκδόσεις με 1980 αναφορές. Συμμετείχε σε 99 διεθνή και εθνικά συνέδρια και στην οργάνωση 15 από αυτά. Είχε συμμετάσχει σε εργασίες πεδίου ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.