- Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτείνει το εμβόλιο Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων και σε έφηβους 12-17 ετών.
- Το Imvanex περιέχει έναν ιό συγγενή με τον ιό της ευλογιάς και έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες.
- Η ανοσολογική αντίδραση των εφήβων στο εμβόλιο ήταν αντίστοιχη με αυτήν των ενηλίκων.
- Η ασφάλεια του Imvanex στους εφήβους ήταν παρόμοια με αυτήν στους ενήλικες.
- Το εμβόλιο επεκτείνεται σε εφήβους λόγω της αύξησης κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.
- Στην Ελλάδα, το εμβόλιο συνιστάται για άτομα 18 ετών και άνω που έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς.
Να γίνεται και σε έφηβους 12 ως 17 ετών το εμβόλιο Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων αποφάσισε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2024 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων mpox κατά 160%, στα παιδιά, τα οποία μαζί με τις εγκύους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.
Είναι και ο λόγος που η χορήγηση του εμβολίου Imvanex -το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για χρήση σε ενήλικες, ως προστασία απέναντι στον ιό mpox και τη σχετική νόσο- επεκτείνεται στις ηλικίες 12 έως 17 ετών. Η απόφαση ελήφθη μετά από νέες μελέτες, οι οποίες οδήγησαν την ανώτατη ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Ευρώπης, ΕΜΑ, να συστήσει το εμβόλιο και για την προστασία των εφήβων.
Το εμβόλιο Imvanex περιέχει μια ζωντανή, εξασθενημένη μορφή ενός ιού (MVA-BN), συγγενικού με τον ιό της ευλογιάς. Η επέκταση της ένδειξης στηρίχθηκε στα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης, η οποία συνέκρινε την ανοσολογική απόκριση (παραγωγή αντισωμάτων) σε 315 εφήβους και σε 211 ενήλικες.
Η ανοσολογική αντίδραση στους εφήβους ήταν αντίστοιχη με αυτή των ενηλίκων, υποδεικνύοντας ότι το εμβόλιο παρέχει ανάλογη προστασία και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Ασφάλεια και παγκόσμιες συνέπειες
Η ανάλυση του EMA έδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας του Imvanex στους εφήβους ήταν παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, χωρίς να εντοπιστούν πρόσθετοι κίνδυνοι. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου να υποβάλει τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης έως τις 30 Μαΐου 2025 για την περαιτέρω τεκμηρίωση της ασφάλειας στους εφήβους.
Η σύσταση αυτή αποκτά παγκόσμια σημασία, καθώς το mpox εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική απειλή, με χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) να πλήττονται ιδιαίτερα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την κατάσταση αυτή ως εκτάκτου ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) στις 14 Αυγούστου 2024.
Εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο mpox χορηγείται -προς το παρόν μόνο σε ενηλίκους και σε συγκεκριμένες ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο νόσησης- σε 6 νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, στα εξής:
ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης (τηλ: 2251 352510)
ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (τηλ: 2313 303333)
ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου (τηλ: 2810 542107)
ΓΝ «Ανδρέας Συγγρός» Αθήνας (τηλ: 210 7295310)
ΠΓΝ «Αττικόν» (τηλ: 210 5831656)
ΠΓΝ Πατρών (τηλ: 2613 603689)
Ποιους αφορά ο εμβολιασμός
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό mpox.
Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), επαγγελματίες υγείας και άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, καθώς και άτομα που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση, με δυνατότητα μέχρι και 14 ημερών για μερική προστασία.
Η σύσταση του EMA για την επέκταση του εμβολίου στους εφήβους ενισχύει περαιτέρω την παγκόσμια στρατηγική πρόληψης και αποτελεί σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr