- Οι σεισμολόγοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους σεισμούς στο Άγιο Όρος.
- Σε συνάντηση με τρεις καθηγητές σεισμολογίας, αναλύθηκαν οι επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις.
- Η δραστηριότητα των σεισμών δεν δίνει ενδείξεις για μεγαλύτερους σεισμούς στο μέλλον.
- Δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί πότε θα σταματήσει η δραστηριότητα, αλλά δεν αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Η σεισμική δραστηριότητα είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα και δεν θα επηρεάσει το ρήγμα της Ιερισσού.
«Δεν υπάρχει κάποια εικόνα ότι το ρήμα θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας για τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις στο Άγιο Όρος.
Συνάντηση με τρεις καθηγητές σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Κώστα Παπαζάχου, τον Γιώργο Καρακαίση, και τον Μανώλη Σκορδίλη, είχε σήμερα (25.09.2024) ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, με σκοπό να αναλύσουν τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο Άγιο Όρος.
Οι σεισμολόγοι ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους σεισμούς, αφενός γιατί είναι συχνό φαινόμενο ένα ρήγμα να δίνει συνεχόμενες δονήσεις, αφετέρου γιατί φαίνεται πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν θα δώσει μεγαλύτερα Ρίχτερ.
«Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν, όπως πάντοτε κάνουν, οι επιστήμονες μας και συζητήσαμε και περαιτέρω κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν μια πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση» είπε αρχικά ο κ. Γκιουλέκας.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας», ξεκαθάρισε.
Στην ερώτηση πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα, ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης απάντησε:
«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε. Δεν το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν κράτησαν κάποιους μήνες.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και το πότε ακριβώς θα σταματήσει».
Σε ότι αφορά στο μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε είπε:
«Το ρήγμα το οποίο έχει διεγερθεί είναι σχετικά μικρό, επομένως θα είμαστε στα μεγέθη που γίνονται τώρα οι σεισμοί. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα».
Σχετικά με το ρήγμα της Ιερισσού ο καθηγητής σεισμολογίας είπε ότι είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διεγερθεί από το σεισμό που έγινε στο Άγιο Όρος.
«Αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε είτε στο site του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, είτε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα θα βλέπατε μια διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καρακαίσης.
Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και μαζί με τους υπόλοιπους σεισμολόγους επικοινώνησαν με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή ώστε να κουβεντιάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων και τα πιθανά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.