- Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εστιάζει σε βιώσιμη ανάπτυξη με τρεις βασικούς πυλώνες δράσης: περιβάλλον, κοινωνία, υπευθυνότητα.
- Το πρόγραμμα "Έξυπνη Σπορά" σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει ψηφιακή πλατφόρμα για τους παραγωγούς κριθαριού.
- Η πλατφόρμα επιτρέπει την αποτελεσματική ελέγχει της καλλιέργειας και την παρακολούθηση δεδομένων από drones και αισθητήρες.
- Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Θεσσαλία, σημαντική περιοχή για τη γεωργία στην Ελλάδα.
- Η εταιρεία προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, μείωνοντας τις εκπομπές CO₂ και ανακτώντας τα απόβλητά της σε υψηλά ποσοστά.
- Χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες συσκευασίες και εστιάζει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπύρας, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1963 και συνεχίζει σταθερά μέχρι σήμερα την ανοδική της πορεία. Το ένα και μοναδικό πάθος της, η μπίρα, ξεκινά το ταξίδι της με την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών από χωράφια της ελληνικής υπαίθρου, για να καταλήξει, μετά από προσεκτική ζύμωση, στο ποτήρι του καταναλωτή.
Στοχεύοντας στη διαρκή εξέλιξη, και με κινητήριο δύναμη την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες δράσης: το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπευθυνότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Έξυπνη Σπορά» για ενδυνάμωση και θωράκιση του Έλληνα παραγωγού
Προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» προσφέρει στους παραγωγούς κριθαριού μία ψηφιακή πλατφόρμα υψηλών προδιαγραφών, αξιοποιώντας το πολυετές ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου. Με τη βοήθειά της, οι παραγωγοί θα μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους, επεμβαίνοντας όπου κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη.
Η πλατφόρμα εστιάζει κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείας, που ξεπερνούν τους 2.000 σε 19 νομούς της χώρας, και συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, στους παραγωγούς της Θεσσαλίας. Κομβική σημασία έχει η δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής από περισσότερους καλλιεργητές στο σύνολο της χώρας, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η καινοτομία στον αγροτικό τομέα, προωθούνται οι βιώσιμες πρακτικές και βελτιώνεται σημαντικά ο όγκος και η ποιότητα της γεωργικής παραγωγής.
Η ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να προσφέρει δυνατότητα υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα, μέσω ενός καινοτόμου μοντέλου συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, όπως drones και επίγειοι αισθητήρες. Μέσω της δυνατότητας οπτικοποίησης και διαρκούς παρακολούθησης των δεδομένων που παρέχονται, οι παραγωγοί αποκτούν πλήρη εικόνα όσων συμβαίνουν στα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να δράσουν άμεσα όταν αυτό απαιτείται, προσαρμόζοντας τις καλλιεργητικές τους πρακτικές καταλλήλως.
Η «Έξυπνη Σπορά» αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο, αποτελώντας σημείο καμπής για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της εγχώριας γεωργίας. Για την εκπαίδευση των παραγωγών, θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια και workshops, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνατότητες της πλατφόρμας θα μελετηθούν ενδελεχώς.
Αφετηρία η Θεσσαλία, προορισμός ένας καλύτερος κόσμος
Η Θεσσαλία, περιοχή κομβικής σημασίας για την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας, επελέγη για την έναρξη του προγράμματος «Έξυπνη Σπορά». Η ενίσχυσή της, άλλωστε, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον αγροτικό τομέα, όσο και για την προστασία του θεσσαλικού κάμπου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Θεσσαλία καλλιεργείται το 1/3 των σιτηρών της χώρας, γεγονός που την καθιστά περιοχή ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία της χώρας μας.
Η «Έξυπνη Σπορά» ήρθε για να συνεισφέρει στην προσπάθεια για ένα πιο υγιές, πιο βιώσιμο αύριο, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα την πράσινη ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε αισθητή μείωση των εκπομπών άνθρακα (CO₂) κατά 20% σε σχέση με το 2018, έχοντας, παράλληλα, επιτύχει ανάκτηση των αποβλήτων της κατά 99,6%.
Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, η εταιρεία παραμένει πρωτοπόρος, τηρώντας τις δεσμεύσεις της για μία ολοένα και περισσότερο «πράσινη» λειτουργία στον κύκλο εργασιών της.