- Τα φαρμακεία αναμένεται να εξελιχθούν σε κεντρικούς κόμβους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
- Εντός του 2025, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα παρέχουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής, επιτρέποντας την υποστήριξη απομακρυσμένων περιοχών χωρίς την ανάγκη νέων δομών υγείας.
- Παράλληλα, αναμένεται η πιλοτική διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία, με στόχο την ευκολία των ασθενών και την αποφυγή αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Σε «κόμβο» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να εξελιχθούν τα φαρμακεία, καθώς όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «ποντάρει» σε αυτά για να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης και των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, εντός του 2025 τα ιδιωτικά Φαρμακεία στη χώρα μας θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες Τηλεϊατρικής, στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που επιτελούνται στη λειτουργία τους, με στόχο να εισφέρουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Θα χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο των φαρμακείων για να ενισχύσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την τηλεϊατρική. Η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έχουμε καταπληκτικά μηχανήματα, πολύ πιο εύκολα στη χρήση και πιο απλά από τα παλαιότερα. Αντί να φτιάχνουμε κέντρα υγείας και πολυδύναμα ιατρεία σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούμε, μπορούμε να συνεργαστούμε με το δίκτυο των φαρμακείων, να εγκαταστήσουμε τέτοια μηχανήματα σε απομακρυσμένα φαρμακεία και να παρέχουμε υπηρεσίες μέσω της τηλεϊατρικής στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας πολύ αξιόπιστα. Δεν καταργούμε το γιατρό. Ο γιατρός πάντα έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Μην παρεξηγηθώ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Γεωργιάδης: «Τα πολλά φαρμακεία τα έβλεπε η Τρόικα ως βάρος»
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αφού εξεταστούν συνολικά τα σημεία ανά γεωγραφική περιοχή, θα εντοπιστούν οι περιοχές όπου θα μπορεί να εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα, αντί να αναπτυχθούν νέες δομές υγείας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας και από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.
«Τα πολλά φαρμακεία που έχει η χώρα μας τα έβλεπε η τρόικα ως βάρος. Για εμένα είναι ευλογία και αποτελούν κεντρικό σημείο των πολιτικών μας. Έχω σκοπό να εμπλέξω τα φαρμακεία -που υπάρχουν σε κάθε χωριό- σε υπηρεσίες ΠΦΥ και τηλεϊατρικής, αντί να φτιάξουμε νέες δομές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα φαρμακεία και η διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)
Παράλληλα με τα παραπάνω, αλλά και με τη συμβολή των Φαρμακείων στα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία, με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιρειών για επιπλέον επιβαρύνσεις και τυχόν καταχρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μέσω της διανομής των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, κύριο μέλημα είναι η απαλλαγή των ασθενών από την ταλαιπωρία της αναμονής, με δεδομένο ότι προς το παρόν αναγκάζονται να απευθύνονται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Άδωνις Γεωργιάδης για τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων: «Δεν πρέπει να τσακωνόμαστε για τα τεχνικά…»
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και τις σποραδικές αναφορές για ελλείψεις γιατρών και άλλες δυσλειτουργίες που εντοπιστεί στο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, παρά τις όποιες «τεχνικές δυσκολίες», όπως είπε.
« Έχουν ξαναγίνει ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που αφορούν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού; Τεχνικές δυσκολίες θα υπάρξουν. Το πρόγραμμα του παχέος εντέρου έχει δικαιούχους περίπου 3,5 εκατομμύρια. Το μείζον δεν είναι να τσακωνόμαστε στα τεχνικά. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι βγήκε θετικό το τεστ και δυστυχώς, δεν βρήκε ο ασθενής γαστρεντερολόγο ή δεν είχε ραντεβού γιατί σε κάποιες περιοχές είναι λίγοι οι γαστρεντερολόγοι. Και πήγε μόνος του και ψάχτηκε με ιδιώτη και το θεράπευσε. Είναι κερδισμένος ή χαμένος; Δεν είναι να τσακωνόμαστε σε αυτό. Μπράβο που έγινε το πρόγραμμα, σκιζόμαστε να λύσουμε τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται και έχει δίκιο ο κόσμος που διαμαρτύρεται, αλλά το μείζον εδώ είναι ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστούμε προληπτικά», κατέληξε.
«Σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε πάλι το πρόγραμμα Dentist Pass»
Στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι μάλιστα να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του Προγράμματος του Dentist Pass, όπως είπε:
«Το dentist pass ήταν ένα πρόγραμμα πολύ επιτυχημένο που πήγε πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ενεργό αυτή τη στιγμή, κοιτάμε να δούμε πως μπορούμε να ξαναβρούμε πόρους για να το ενεργοποιήσουμε. Πάλι ήταν ένα πρόγραμμα που έκανε πρώτη αυτή η Κυβέρνηση», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: iatropedia.gr