- Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοίνωσε την εγκατάσταση καμερών στους δρόμους για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες θα στέλνουν άμεσα μήνυμα στους παραβάτες οδηγούς.
- Το νέο πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και θα ενσωματώσει 1.000 νέες κάμερες, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας.
- Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ψηφιακής διακυβέρνησης και της δημιουργίας ασφαλών κέντρων δεδομένων, με στόχο τη μείωση της ψηφιακής γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση πληροφοριών.
Για τα άλματα που δημιουργεί η ψηφιακή διακυβέρνηση σε ζητήματα καθημερινότητας και διευκόλυνσης των πολιτών, όπως θα είναι οι κάμερες στους δρόμους για τις τροχαίες παραβάσεις, μίλησε στο Live News ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, ο Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι οι κάμερες αυτές θα καταγράφουν τις τροχαίες παραβάσεις και μέσω ενός νέου πληροφοριακού συστήματος θα στέλνει μήνυμα στον παραβάτη οδηγό την ώρα της παράβασης.
«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνονται τροχαία ειδικά στο κόκκινο φανάρι. Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη, θέλουμε οδική ασφάλεια, θέλουμε ασφάλεια γενικότερα και κατά πόσο μπορούμε τεχνικά αυτό πλέον να το διασφαλίσουμε. Μαζί με το Μεταφορών και το Προστασίας του Πολίτη κάναμε όλο τον σχεδιασμό και πλέον ξεκινάμε να ενσωματώνουμε σε ένα καινούργιο πληροφοριακό σύστημα όλες τις κάμερες που σήμερα υπάρχουν. Πάμε πρώτα με τις κάμερες αυτές σε ένα καινούργιο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα σου στέλνει και μήνυμα την ώρα που κάνεις την παράβαση ότι ελέγχεσαι».
«Καλοκαίρι 2025 να έχουμε το πληροφοριακό σύστημα και παράλληλα ξεκινάμε τώρα τον διαγωνισμό για 1.000 επιπλέον κάμερες. Δεν είναι εύκολος διαγωνισμός, αλλά θα έχουμε το πρώτο υλικό από τις υφιστάμενες κάμερες. Είναι σημαντικό», συμπληρώνει.
Για τα data centers
«Πλέον όλη η πληροφορία ανεβαίνει στο ”νέφος”. Αντί να κρατάμε υπολογιστές στα υπόγειά μας, αντί να κινδυνεύουν τα δεδομένα σε μη ασφαλείς υποδομές, δημιουργούνται μεγάλα κέντρα δεδομένων που εκεί υπάρχει ενέργεια, υπάρχουν back up, υπάρχουν όλες οι διαδικασίες για ασφαλή δεδομένα. Αυτά φέρνουν λεφτά στο κράτος αλλά υπάρχει και ασφάλεια για τα δεδομένα μας».
«Δεν θέλουμε τεχνολογία άκριτα, θέλουμε τεχνολογία η οποία θα είναι ”πράσινη”, που μπορούμε να σηκώσουμε με την ενέργεια που έχουμε σήμερα στη χώρα, οπότε μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κοιτάμε πλέον αυτά τα κέντρα να γίνουν εκεί που πρέπει όταν πρέπει. Έχει να κάνει με το δίκτυο στη χώρα μας», προσθέτει.
«Η πληροφορική είναι εδώ για να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε προκειμένου να δώσουμε λύσεις. (…) Το βασικό είναι να κόψουμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία. Η καινούργια Ελλάδα είναι μια καινούργια, ψηφιακή και πολύ αποτελεσματική Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε», καταλήγει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.