- Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, γνωστός για τις τηλεοπτικές επιτυχίες του, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο.
- Η καριέρα του περιλαμβάνει εμβληματικές σειρές όπως οι "Ψίθυροι καρδιάς", "Άγγιγμα ψυχής" και "Μη μου λες αντίο", οι οποίες βασίζονται σε απαγορευμένους έρωτες και σημείωσαν μεγάλη τηλεθέαση.
- Στη διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης, ο Μανουσάκης εξέφρασε την επιθυμία του να πεθάνει πάνω στη σκηνή, τονίζοντας τη σημασία του πάθους για τη δουλειά του.
Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη (20.11.24) σε ηλικία 74 ετών. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς ο σκηνοθέτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου, με έργα που σημάδεψαν γενιές.
Καλλιτέχνες που είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί του εξέφρασαν τη θλίψη τους και τον αποχαιρέτησαν μέσα από συγκινητικές αναρτήσεις στα social media.
«Σε ευχαριστώ για όλα… σου χρωστάω πολλά! Σκηνοθέτησε με τα ωραία σου τα κοντινά τους αγγέλους εκεί πάνω και χτίσε τις καριέρες τους, όπως έκανες σε αρκετούς από εμάς εδώ κάτω» έγραψε σε ανάρτησή του ο Γιάννης Τσιμιτέλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Καλό ταξίδι! Σε ευχαριστούμε», έγραψε ο Αντρέας Γεωργίου.
Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης άρχισε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα.
Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες Παραλάβατε διορισμόν το 1996, Κόκκινος δράκος το 1998 και Ουζερί Τσιτσάνης το 2015.
Αλλά και τα τελευταία χρόνια, είχε κάνει μεγάλη επιτυχία με τη σειρά «Κόκκινο ποτάμι» ενώ αυτή την περίοδο προβάλλεται στην ΕΡΤ, η σειρά «Το δίχτυ», που υπέγραφε τη σκηνοθεσία.
Για αυτή τη σειρά είχε μιλήσει πριν από ένα μήνα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη:
Ήταν γεννημένος στην Αθήνα και είχε σπουδάσει σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School).
Ο Μανούσος Μανουσάκης θεωρείται ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών καθώς οι σειρές του στην ιδιωτική τηλεόραση έκαναν απίστευτα νούμερα τηλεθέασης.
Οι τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία
Τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών ο Μανούσος Μανουσάκης τα έκανε στην ΕΡΤ με τις Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989).
Στη συνέχεια ακολούθησε η ιδιωτική τηλεόραση και ο ΑΝΤ1 με τις σειρές Τμήμα Ηθών (1992-1995), Ταύρος με Τοξότη (1994-1995) και Δρόμοι της Πόλης (1995-1996) να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Το 1997 σκηνοθέτησε για το Mega την σειρά «ψίθυροι καρδιάς» που γνώρισε απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία με τον παράνομο έρωτα ανάμεσα σε Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Απόστολο Γκλέτσο.
Οι επιτυχίες δεν τελείωσαν εκεί και το 1998 σκηνοθετεί την σειρά του ΑΝΤ1 «άγγιγμα ψυχής» με πρωταγωνιστές τον Σταύρο Ζαλμά και τη Θεοφανία Παπαθωμά, σε ακόμη έναν απαγορευμένο τηλεοπτικό έρωτα.
Ακολουθούν οι σειρές για τον ΑΝΤ1, «Σύνορα αγάπης», «έρωτας κλέφτης» ενώ το 2001 γνώρισε επιτυχία αυτή την φορά με τη ρομαντική κωμωδία «για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο» με πρωταγωνιστές τον Πάνο Μιχαλόπουλο, τη Λίνα Σακκά, τον Γιώργο Χρανιώτη, την Τασσώ Καβαδία και τον Αθηνόδωρο Προύσαλη.
Το 2002 επέστρεψε και πάλι στις σειρές με παράνομο έρωτα με το «η αγάπη ήρθε από μακριά» με πρωταγωνιστές τον Πασχάλη Τσαρούχα, τη Λίνα Σακκά και τον Κώστα Σόμμερ.
Πάντα στον ΑΝΤ1 ακολουθεί η δραματική σειρά «μη μου λες αντίο» το 2004 με πρωταγωνιστές την Θάλια Ματίκα, τον Μέμο Μπεγνή, τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και άλλους νεαρούς τότε πρωταγωνιστές. Η σειρά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και πολλές φορές η τηλεθέαση ξεπερνούσε το 45%, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο, στις 24 Ιουνίου 2005, έφτασε στο εντυπωσιακό 62,4%.
Οι επιτυχίες δεν σταματούν εκεί καθώς οι σειρές «κρυφά μονοπάτια», «για την Άννα» και «φάρος» γνωρίζουν και αυτές μεγάλη τηλεθέαση.
Το 2019 σκηνοθέτησε τη σειρά του Open «το κόκκινο ποτάμι» βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και αφορά πραγματικά γεγονότα γύρω από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πρόκειται για μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με το κόστος του κάθε επεισοδίου να υπολογίζεται στις 125.000 ευρώ και με συνολικό κόστος στα 4.000.000 ευρώ.
Το 2021 επέστρεψε στην ΕΡΤ και σκηνοθέτησε τις ιστορικές σειρές «βαρδιάνος στα σπόρκα», «ποιος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου» και «κρίσιμες στιγμές».
Τελευταία τηλεοπτική του δουλειά είναι στην ΕΡΤ το «δίχτυ» το οποίο προβάλλεται αυτή την περίοδο και αποτελείται από έξι αυτοτελείς αστυνομικές ιστορίες, διάρκειας 80 λεπτών η καθεμία
«Θέλω να πεθάνω πάνω στη σκηνή»
«Δεν είναι λογικό για τον κάθε ένα μας να είναι πάνω στη δράση όταν αποχαιρετά αυτόν τον κόσμο», είχε πει στα μέσα του Οκτωβρίου ο Μανούσος Μανουσάκης που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη (20.11.2024) μετά σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Πριν από 1 μήνα, ο πασίγνωστος σκηνοθέτης είχε δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» στην ΕΡΤ1. Τότε, μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει για την ηλικία που «δεν» έχουν όσοι ερωτεύονται το επάγγελμα τους, για την σκηνοθεσία αλλά και για τον ιδανικό τρόπο που θα ήθελε να φύγει από αυτήν την ζωή.
«Αν δεν ήμουν εδώ θα ήμουν σπίτι μου και θα διάβαζα σενάρια. Ακόμα και σήμερα που είναι Κυριακή. Έχω ευκαιρία το Σαββατοκύριακο να κάνω δουλειές που δεν έχω χρόνο να κάνω στο γραφείο», ανέφερε αρχικά ο γνωστός σκηνοθέτης δείχνοντας το πάθος που είχε για τη δουλειά του.
«Δεν σταματάτε ποτέ;», τον ρώτησε η Ζωή Κρονάκη με τον ίδιο να απαντά: «ελπίζω όχι».
«Το έχω διαβάσει που το έχετε πει. Για εσάς το ιδανικό “αντίο” θα ήταν πάνω στην σκηνή ε;», τον ρώτησε ο Τάσος Ιορδανίδης.
«Δεν είναι λογικό για τον κάθε ένα μας να είναι πάνω στη δράση όταν αποχαιρετά αυτόν τον κόσμο από το να είναι σε απόσυρση με τα σάλια και τις μύξες του;
Κανένας δεν έχει ηλικία. Ούτε ο καλλιτέχνης ούτε ο σουβλατζής μην το διαχωρίζουμε. Και ο σουβλατζής θα πεθάνει πάνω στην τσίκνα αν είναι ερωτευμένος με αυτό, δεν διαφοροποιείται με εμάς που είμαστε καλλιτέχνες», είχε πει ο Μανούσος Μανουσάκης στην τελευταία αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε δώσει.