- Μια πενταμελής ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και αξιωματικών του Ανθρωποκτονιών έχει αναλάβει να διερευνήσει τους θανάτους βρεφών στην Αμαλιάδα, με στόχο να συνδυάσουν τα επιστημονικά πορίσματα με τις καταθέσεις μαρτύρων.
- Η ομάδα περιλαμβάνει ειδικούς όπως παιδολοιμοξιολόγο, παιδοπνευμονολόγο, παιδονευρολόγο και παθολογοανατόμους, ενώ αναμένεται ο διορισμός της καθηγήτριας Χαράς Σπηλιόπουλου για καθοριστικές απαντήσεις.
- Η αστυνομία εργάζεται μεθοδικά, αποφεύγοντας προκαταλήψεις και εστιάζοντας στα στοιχεία της υπόθεσης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής για να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η πενταμελής ομάδα των κορυφαίων επιστημόνων, οι πραγματογνώμονες ιατροδικαστές και οι δύο αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών που παρακολουθούν όλα τα ΜΜΕ και καταγράφουν για να μπουν στο μυαλό της Ειρήνης Μουρτζούκου, αποτελούν το team της Ασφάλειας που έχει αναλάβει να λύσει τον γρίφο των θανάτων των βρεφών της Αμαλιάδας.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν οτι τα πρώτα δείγματα απο τις ιστολογικές του ενός από τα νεκρά βρέφη, του μικρού Παναγιώτη ειναι καθαρά, μπήκε σε εφαρμογή το plan b και η ομάδα των κορυφαίων επιστημόνων πιάνει δουλειά για να «ξεκλειδώσει» τη ζοφερή αυτή υπόθεση. Την ίδια ώρα μέσα στις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών, επιστρέφει στην Πάτρα για να λάβει νέες καταθέσεις, ενώ η Ειρήνη Μουρτζούκου θα κληθεί, αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων και ενώ έχουν οι αρχές τα πορίσματα των επιστημόνων στα χέρια τους, να περάσει το κατώφλι του Ανθρωποκτονιών.
Ποια είναι η ομάδα των επιστημόνων
Η πενταμελής επιστημονική ομάδα, απαρτίζεται απο κορυφαίους επιστήμονες στο είδος τους. Ειδικότερα συμφωνα με πληροφορίες του ΔΕΔΟΜΕΝΟ/strong>, εχουν επιστρατευθεί: ένας παιδολοιμοξιολόγος, ένας παιδοπνευμονολόγος, ένας παιδονευρολόγος και δύο παθολογοανατόμοι.
Ειναι δε, θέμα ωρών, λένε οι ίδιες «πηγές» ο διορισμός της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντριας στο Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ κυρίας Χαράς Σπηλιόπούλου η οποία με την εμπειρία που διαθέτει και τις επιστημονικές της γνώσεις, θεωρούν οι αξιωματικοί οτι θα δώσει καθοριστικές απαντήσεις.
«Μηδενίζουν» το μυαλό τους
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι έμπειροι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, πρόκειται για μια δυσκολη υπόθεση την οποία δουλεύουν μεθοδικά και με μεγάλη προσοχή.
Αν και οι περιγραφές και οι καταθέσεις των μαρτύρων δείχνουν ως πρόσωπο που πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο των βρεφών την Ειρήνη Μουρτζούκου, εντούτοις οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ακολουθούν τη δική τους τακτική.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, έχουν κλείσει τα μάτια και τα αυτιά τους στις υπόνοιες που κάποιοι παρουσιάζουν ως βεβαιότητες, έχουν «μηδενίσει» το μυαλό τους και μέσα απο τα ουσιαστικά στοιχεία των υποθέσεων επιχειρούν να φθάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Για τον λόγο αυτό, ο σκληρός πυρήνας των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, δουλεύει απερίσπαστα επικεντρωμένος αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία αφήνοντας όπως χαρακτηριστικά λενε το profiling σε δύο έμπειρους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρακολουθούν οσα λέγονται καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να σκιαγραφήσουν το προφίλ της Ειρήνης Μουρτζούκου και να μπουν στο μυαλό της.
Με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής
Όταν οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών, λάβουν το πόρισμα της Ειδικής ομάδας των επιστημόνων θα προσπαθήσουν να το συσχετίσουν με τις περισσότερες από τις 30 ένορκες καταθέσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα από ανθρώπους που είναι κοντά στην 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου.
Όπως φαίνεται οι περισσότεροι από τους μάρτυρες στις καταθέσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ειρήνη να φέρει ευθύνη για κάποιους θανάτους παιδιών, χωρίς όμως να έχουν οποιαδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο να προσκομίσουν.
Έτσι, μεθοδικά και με προσοχή, θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και θα προσπαθήσουν με την μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής να λύσουν επιστημονικά την υπόθεση.
Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη μαθηματική μέθοδο θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην σωστή πρόταση, αποκλείοντας τις άλλες ως ψευδείς. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις.